mnie kwintesencja smaków śródziemnomorskich , połączonych przy pomocy blendera w aksamitnie gładkie i pyszne smarowidło. Hummus można przygotować na wiele sposób, a dzisiejszy jest jednym z moich ulubionych. Bazą dzisiejszej pasty są suszone pomidory, świeża bazylia, oregano i kapary …. Kilka obrotów ostrzami blendera i hummus śródziemnomorski jest gotowy! Z czym jeść hummus? Bardzo często robię własnej roboty podpłomyki , ponieważ ukręcenie(...)hummusie lub rozsmarować go na świeżym pieczywie… Możliwości jest naprawdę wiele, a hummus z suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie niemalże ze wszystkim. Jeśli tak jak ja jesteś fanem past, to koniecznie musisz sprawdzić moją książkę pt. “ HUMMUSY I PASTY “! Znajdziesz w niej 76 sprawdzonych przepisów. Artykuł Hummus z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanAjwar jest lekko pikantną pastą warzywną, z wyczuwalną nutką goryczki. To specjalność kuchni bałkańskiej pochodząca z kuchni serbskiej. Pastę tą możesz wykorzystać do kiełbaski z grilla lub posmarować nią kanapkę. Zdecydowanie różni się od pomidorowego ketchupu, jednocześnie z powodzeniem może go zastąpić. Wyczuwalny gorzki smak jest atutem tego warzywnego sosu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bałkański ajvar z bakłażanem i pieczoną(...)Danie: Sos Kuchnia: Bałkańska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 50 kcal Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki, bakłażana i czerwonej cebuli. Pasta warzywna o lekko gorzkawym posmaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bakłażan 6 czerwonych papryk 1 ostra czerwona papryczka, malutka 1 ząbek czosnku, mały 2 czerwone cebule 1 płaska łyżeczka cukru
ProstePesto.plNie samym makaronem żyje człowiek... Dziwnie, bardzo dziwnie się czuję pisząc to ale przecież jest to jak najbardziej prawda. 😋 A skoro mamy to już wyjaśnione
Pasta Po PolskuPizza z cukinią z dodatkiem pieczarek i oliwek na paście paprykowo-warzywnej ajwar to typowo wegetariańska wersja pizzy. Możesz dodać do niej posiekane pomidorki lub kosteczki czerwonej papryki. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, starcza na dwie średnie pizze. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz na pyszną pizzę warzywną pieczoną na paście paprykowej – ajwar. SKŁADNIKI(...)suchych drożdży ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY: 2 pieczarki 1 mała cebulka kawałek cukinii – 100 g 20 czarnych oliwek 4 czubate łyżeczki pasty ajwar 4 łyżki cheddara 125 g – 1 kulka mozzarelli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i 250 ml wody (1 szklankę), mieszaj łyżką
Zasmakuj Kuchnicytryny Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 50-60 ml Salami Milano – 200 g Mortadela włoska – 200 g Japonia Bakłażan – 2 sztuki Pasta miso – 2-3 łyżki Sos mirin – 3 łyżki Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek Sezam – Garść Cukier – 2 łyżki Grzyby(...)łyżki sosu sojowego, trzy łyżki cukru i jakieś 100 ml wody, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, często mieszając jakieść 30 minut. Bakłażan Nasu Dengaku . Po drugie w misce wymieszaj pastę miso, sos mirin, łyżkę cukru i sezam. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek z Domu Oliwnego. Bakłażana obierz i pokrój na 1 centymetrowe plastry. Wrzuć
RafalCookDomowy humus – prosty w przygotowaniu i pyszny. Niestety robi się go dość długo, ale jeżeli lubicie takie pasty to na pewno warto robić je samemu w domu, ponieważ kosztują 3 lub nawet 4 razy mniej niż te sklepowe. Ponadto ciecierzyca, z której humus jest robiony ma wiele dużo właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Czas wykonania(...)oczekiwania) Ilość porcji: 300 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować
KuchniaWeDwoje.plHumus pomidorowy – jedna z lepszych past na kanapki, tosty, pity. Na blogu można znaleźć podstawowy przepis na prawdziwy humus, bez dodatków. Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ale jest to moja opinia (osoby, która uwielbia suszone pomidory;) ). A Wam bardziej smakuje humus naturalny, czy z dodatkami? Czas wykonania(...)oczekiwania) Ilość porcji: 350 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75 g suszonych pomidorów (około 8 -10 sztuk) 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać
KuchniaWeDwoje.plrobot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Szpinak, 20 ml oleju, jajko rozdrabniam blenderem. Do drugiej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną szpinakową i wyrabiam robotem. Z uwagi na to że pasta już jest rzadka to wody dolewam tylko wtedy jeżeli widzę że jest taka potrzeba. Do trzeciej części zaczynu(...)oleju, wodę w razie potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko jest wtłoczyć do niego pastę, to znaczy połączyć. Dlatego zalecam opcję dzielenia zaczynu. Mamy wyrobione trzy kolory ciasta, które odkładam na 90 minut
wesoła kuchniaSpaghetti al sugo finto Dziś pozwolę sobie zaprezentować ponownie (bo pisałem już o nim wcześniej) mój najbardziej chyba ulubiony włoski sos, czyli sugo finto . Sugo
Pasta Po Polskupieczarkowa na bulionie drobiowym KOLACJA – talerz przekąsek Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 7 ŚNIADANIE – panini z mąki dyniowej z resztkową pastą na bazie kurczaka z rosołu OBIAD – mielone z cukinią , sałata lodowa z czosnkowym winegretem DESER – babeczki z kremem z awokado Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez(...)wątróbka smażona z cebulą na świeżym szpinaku + kapusta kiszona Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 9 ŚNIADANIE – jajka i papryka nadziewane pastą drobiowo – pomidorową LUNCH – czekoladowy pudding chia z masłem orzechowym i siekanymi orzechami włoskimi OBIAD – puree z brokuła z sałatką z makreli na ciepło na rozecie z ogórków kiszonych
Modern Cave GirlJajka faszerowane pastą przygotowaną z kawałków wędzonego łososia, żółtek jaj, majonezu i odrobiny musztardy. Pasta jest na tyle pyszna, że po okresie świątecznym możemy ją serwować również jako pastę kanapkową. Serdecznie polecam! Składniki: 3 jajka (ugotowane na twardo), 120 g wędzonego łososia, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy (miodowej lub delikatesowej). Dodatkowo: świeży koperek (do dekoracji). Ugotowane i wystudzone jajka(...)pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać 80 g wędzonego łososia, majonez i musztardę. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować całość na gładką masę. Pastę łososiową przełożyć do rękawa cukierniczego i faszerować nią puste połówki jajek. Podawać udekorowane pozostałymi kawałkami łososia oraz gałązkami świeżego koperku. Drukuj przepis
Świat Domowej Kuchniświęta i inne domowe imprezy. Sałatka wygląda jak ciasto, dzięki czemu świetnie prezentuje się na stole, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Sałatkę tworzą 3 warstwy krakersów, które przełożone są różnymi pastami. Całość z dodatkiem miękkich, lekko słonych krakersów smakuje rewelacyjnie. Dodatkowo sałatkę się bardzo fajnie serwuje, ponieważ łatwo można ją pokroić w miejscu łączenia krakersów. Wówczas zyskujemy bardzo ładną i smaczną(...)naturalny wymieszać z majonezem, dodać odrobinę pieprzu. Ser żółty i ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ogórków i sera dodać 2 łyżki sosu, całość wymieszać tworząc pastę. Na blaszce ułożyć 9 krakersów (3×3) a na nie wyłożyć przygotowaną pastę. Przykryć drugą warstwą krakersów. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać do niego łyżkę sosu. Wyłożyć na krakersy
Przepiski.plrazem propozycja potrawy wielkanocnej dla naszych przyjaciół wegan. Pasta bezjajeczna, która w smaku i wyglądzie łudząco przypomina pastę z jajek. Sekretnym składnikiem wszystkich wegańskich past bezjajecznych jest czarna sól kala namak. Sól ta, zwana też solą indyjską, używana jest w Azji Południowej. Cechuje ją charakterystyczny kolor i zapach, przypominający zapach jaj. Z tego względu chętnie wykorzystywana jest w potrawach wegańskich(...)takich jak pasty bezjajeczne, tofucznice czy majonez wegański. Ten oraz wiele innych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła znajdziecie w mojej książce "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie" , którą Wam bardzo polecam;) . Składniki: 1 puszka ciecierzycy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżeczka czarnej soli kala namak ½ łyżeczka kurkumy 1 mała cebula czarny pieprz szczypiorek Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzamy
Smakowity Blog Kulinarnykochani :) Dzisiaj szybki przepis na cudowną pastę rodem z Italii. Słyszeliście zapewne o Tepanade. Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to kilkanaście minut, więc nie jest to pracochłonna sprawa i idealnie sprawdzi się jako fajny dodatek na domowe imprezy, grill czy tym podobne przyjemności. Składniki: 1 puszka czarnych oliwek (najlepiej z pestką) 150 g suszonych pomidorów(...)kaparów Sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy extra virgin 1/2 łyżeczki mielonego lnu pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi(1/2 łyżki) Wszystkie składniki wrzucamy do jednego pojemnika i miksujemy na pastę. Przypominamy, że oliwki należy wcześniej pozbawić pestek :) Jeżeli lubicie sól to możecie nieco dosolić pastę, ale pamiętajcie im mniej soli tym zdrowiej. Generalnie jedyne co nam pozostaje to życzyć smacznego
vegetanieZielone jajka z ostrą pastą. Rukola jest ostra sama w sobie dlatego pasta ma dość ostry smak. Polecam na wielkanocnym stole i nie tylko. Wiosennie i zdrowo. 6 jaj 1 garść rukoli 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego sól, pieprz 30 ml oleju z suszonych pomidorów albo oliwy z oliwek 1 kawałek papryczki chili 1/2 awokado Jajka gotuję na twardo(...)gotuję chwilę aż będzie miękki. Łyżkę groszku odkładam do dekoracji. Rukolę, groszek, awokado, oliwę, żółtka/ jedno zostawiam do dekoracji/ przekładam do pojemnika i miksuję za pomocą blendera na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Jajka nadziewam pastą. Dekoruję żółtkiem pokruszonym, chili, groszkiem. Układam je na rukoli
wesoła kuchnia