pasta - 17303 przepisów (strona:124/1154)

GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 183

piersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili

KuchcikoweLove
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 218

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kuchnia Bliskiego Wschodu to wspólne biesiadowanie przy daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus.  Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy(...)Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać kuchni Bliskiego Wschodu to wybierzcie się na zakupy, a następnie skorzystajcie z moich przepisów :)  Hummus Składniki: Ciecierzyca – nasiona suche – 250g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Czosnek – 1 duży ząbek Sok z ½ limonki Kumin – 2 łyżeczki Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek Wykonanie: Suche nasiona ciecierzycy zalać wodą i moczyć przez

Kuchnia Bon Appetit
Soczewica w sosie masala 182

Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się(...)Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry

codojedzenia
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 243

Doprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj do sosu makaron i podawaj danie posypane szczypiorkiem. Smacznego! English version Pork and chanterelle pasta (4 servigs) Ingredients: 250 g favorite pasta 600 g pork loin cut into strips or cubes 400 g chanterelles, cleaned , larger cut in half 2 tablespoons clarified butter 1 onion(...)diced 2 tablespoons of oil 3/4 cup double cream 1 tablespoon lemon juice 1/2 cup dry white wine 1 tablespoon chopped chives salt and pepper Preparation: Cook the pasta according to the package directions, drain and set aside. In a large pan, heat the oil, add pork and cook until bronweg on all sides, season with salt and pepper

karmelowy
Hummus 127

puszka ciecierzycy (przeważnie 250g) lub ugotowanej , - 1/4 szklanki płynu z odsączonej ciecierzycy lub wywaru z ugotowanej ciecierzycy, - sok z połowy cytryny, -2-3 ząbki czosnku, - 3-4 łyżki pasty tahini (można ją przygotować samodzielnie, przepis poniżej) -2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, kumin ,  Hummus Wykonanie: Ciecierzycę miksujemy blenderem ze wszystkimi składnikami czyli: czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny(...)Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy ok 1/3 szklanki wywaru spod ugotowanej wcześniej ciecierzycy lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wody która została po odsączeniu.  Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kuminem czy innymi ulubionymi przyprawami.  Do gotowej pasty dodajemy oliwę z oliwek i razem wszystko mieszamy.  Hummus możemy udekorować papryczką chili co wyostrzy jej smak , czy natką

Aromatyczne Podróże
Pasta ze szprotek i zielonego groszku 156

pasta rybna jest moją ulubioną. Połączenie wędzonych rybek i jajek ugotowanych na twardo po prostu uwielbiam. Pastę mieszam z majonezem, idealnie pasującym do jajek. Dodaję też zielony groszek, którego torebkę zawsze mam w zamrażarce.   Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats . Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym(...)pasta też jest wyśmienita :) Pasta ze szprotek i zielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku sól i słodka papryka do smaku Usunąć głowy i ogony ze szprotek. Tak przygotowane szprotki wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka pokrojone na mniejsze części i majonez. Rozdrobnić na gładką masę

Posadzone i zjedzone
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 183

Pasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą(...)znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań. Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi kwiatami cukinii. Cały sezon czekałam na końcówkę lata gdzie z czystym sumieniem mogę nazrywać tego rarytasu nie niszcząc samych owoców. Jeżeli nie macie cukinii we własnych ogródkach, to szukajcie jej kwiatów

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 221

zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki. Tak, tak, bo w zasadzie obie pasty różnią się od siebie przyprawami i zawartością pomidorów. Pindżur je zawiera, ajwar nie. Jeśli więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar(...)pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście

Mieszam w Garnku
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 176

kawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np.  dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom

Tradycyjna Kuchnia
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 233

kurczaka i gotuj pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dolewając więcej mleka jeżeli sos za bardzo zgęstnieje. Na koniec wmieszaj makaron i podawaj. Smacznego! English version Light chicken and broccoli pasta (3-4 servings) Ingredients: 1 tbsp vegetable oil 2 single chicken breasts, boneless and cut into bite size pieces salt and pepper 1/2 onion, chopped 2 cloves of garlic, minced(...)fresh thyme leaves 1 head of broccoli, stalk and florets separated 2 tablespoons white wine 1 tablespoon flour 1 cup chicken stock 1/2 -1 cup whole milk 250 g pasta Preparation: Heat a large and deep pan over medium heat with oil. Season chicken with salt and pepper add to the pan and cook until just cooked through. Transfer

karmelowy
Pad Thai z kurczakiem 365

mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego

Poezja smaku
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1136

ultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad(...)tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka

karmelowy
Ekspresowe zielone curry z kurczaka 214

aromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia tych pyszności należałoby użyć świeżych składników, czyli trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, limonki, zielonych papryczek chilli i utrzeć własną tajską zieloną pastę curry, byłoby na pewno mega aromatycznie, ale czasami potrzebne są szybkie i proste rozwiązania, których jestem zwolenniczką. To curry powstało na bazie gotowej, kupionej pasty i wierzcie mi, jest pyszne(...)kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy

Cooking Monster
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 140

wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with pasta, in risotto, in a salad. Grilled, fried, cooked, doesn’t matter… It matters that it’s asparagus! Today as a side to pasta with chicken. I couldn(...)them in a bag and pour the marinade in, cover the vegetables and put them in that bag into the fridge for an hour. Boil the water for pasta and cook it al dente as it is written in the instructions. Wash and dry the meat. Season it on each side and fry it on hot pan with a tablespoon

Martyna Cooks
DYNIOWE CURRY Z KURCZAKIEM I SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 184

Szybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów.  Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Niewątpliwą zaletą dania, jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż.  Curry dobrze(...)jogurtu naturalnego .  SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm) 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam  TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA

cool and minty