pasta - 17303 przepisów (strona:126/1154)

Pasta z pieczonych buraków i fasoli 157

Pasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam(...)pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie  użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajka faszerowane lazurem i makrelą z kremówką 226

Jajka faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo delikatne i puszyste. Składniki: 9 jajek 1/4 makreli 50g sera lazur 200ml śmietany kremówki sól, czarny pieprz do dekoracji koperek lub rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem(...)wkładamy do osobnych miseczek. Do jednej dodajemy makrelę, do drugiej ser lazur. Dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku. Kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części. Jedną dodajemy do pasty z makrelą druga do pasty z lazurem. Delikatnie łączymy. Pasty przekładamy kolejno do szprycy i wyciskamy rozetki. Dekorujemy gałązkami koperku lub rzeżuchy. Dodane przez: Kloruś

Pyry na Gaz
Schab po warszawsku 389

Składniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku(...)przekroić do połowy głębokości, następnie znów odmierzyć 0,5 cm i przekroić nożem do końca, odcinając już plaster schabu z kieszonką. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przygotować pastę jajeczno-chrzanową. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez i chrzan. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasta ma być zwięzła. Tak przygotowaną pastą nadziać kieszonki

Gospodyni Miejska
KURCZAKOWO SZPINAKOWE TAGLIATELLE / CHICKEN SPINACH TAGLIATELLE 134

pół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish is ready in 30 minutes. Absolutely simple and can be made by anyone, the taste is always surprising – so little(...)pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt 200 g tagliatelle pasta garlic, salt, pepper Parmesan/Grana Padano just for finish Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Szpinak umyj i pourywaj „ogonki”, nie jest to konieczne

Martyna Cooks
Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 182

najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego.  Sernik wyszedł naprawdę kremowy i pyszny (chyba,że ktoś nie lubi chałwowego posmaku(...)Niestety przy okazji dowiedziałam się, że chyba jestem lekko uczulona (objawiło się swędzeniem buzi) na większą ilości Tahini. Zjadłam trochę samej pasty podczas przygotowania sernika, trochę próbowałam polewy, trochę masy serowej no i na końcu zjadłam solidną porcję upieczonego już sernika.  Za dużo...??? ;)   Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie mam reakcji alergicznych na inne składniki pokarmowe

Bon appetit mon amie
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 163

zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka! Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus ( http://www.egustus.pl(...)się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne – 150 g * olej kokosowy – 1 łyżka * prażona cebulka

Ostra na Słodko
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 178

Zdejmij z ognia, wsyp ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj ze składnikami na patelni, posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version Cheeseburger pasta with mushrooms (6 servings) Ingredients: 1 teaspoon olive oil 450 g ground pork or beef meat ½ medium onion, chopped 2 cloves of garlic, minced 2 cups chicken or beef stock(...)water ½ cup ketchup ¼ cup tomato paste salt and pepper 150 g mushrooms, sliced handful of spinach 2½ cups of uncooked pasta 3 tablespoons butter 3 tablespoons flour 1 cup milk 2 cups gouda cheese, shredded fresh parsley, for garnish Preparation: Heat olive oil in large skillet over medium high heat and add ground meat. Break into chunks with wooden spoon

karmelowy
pasta rybna z prażoną cebulką 142

Uwielbiamy wszelakie pasty do pieczywa, zwłaszcza te rybne. Taka pasta ze świeżą bułką to najlepszy sposób na szybkie śniadanie, zwłaszcza, że możemy ją przygotować dzień wcześniej. Na blogu jest już kilka różnych przepisów na pasty kanapkowe ale ta wyszła chyba najsmaczniej ze wszystkich. A to za sprawą jednego małego dodatku- prażonej cebulki. Użyłam takiej jaką dodaje się do hot-dogów(...)jeśli nie macie to możecie użyć zwykłej podsmażonej cebuli. Taka cebulka całkowicie zmienia smak zwykłej pasty a do tego jest  wspaniale chrupiąca.  Składniki: 1 wędzona makrela  2 kostki serka fromage z cebulą (po 100 g) kilka rzodkiewek łyżka majonezu pieprz  3-4 łyżki prażonej cebulki Makrelę przebrać ze skóry i ości, rozdrobnić. Dodać serki, majonez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kanapkowa pasta z soczewicy 202

Bardzo pyszna, bardzo zdrowa pasta kanapkowa :)  Pasta z soczewicy to świetna alternatywa dla wędliny, czy sera, które zwykle są podstawowymi dodatkami do pieczywa.  A źródło inspiracji do domowych past kanapkowych jest wprost nieskończone - możemy wykorzystać jajka, warzywa , ryby. Może być bardzo smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo :). Polecam na FIT śniadanko z ciemnym chlebkiem :)   SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche babeczki z pastą szynkową 392

mój kolejny pomysł na wykorzystanie zarówno kruchych babeczek jak i pasty szynkowej, bo jedno i drugie przewijało się już dotychczas w moim przekąskowym menu. Babeczki można nafaszerować dosłownie wszystkim, ja polecam wersje mięsne, bo takie nam bardziej smakują. :-) Warunkiem uzyskania smacznej pasty szynkowej jest dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku.  Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej(...)szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut

Szefowa kuchni
Hummus + hummus z suszonymi pomidorami 154

pieczywie. Dziś prezentuję wersję ekspresową hummusu, do której wykorzystałam ugotowaną ciecierzycę z puszki. Druga wersja to hummus z suszonymi pomidorami. Koniecznie wypróbujcie! Zobacz również inne przepisy na ----> pasty do chleba Hummus + hummus z suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: (2 słoiczki - jak na zdjęciu) puszka ciecierzycy (np. gotowanej na parze) 5 łyżek ziaren sezamu sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki(...)oliwy 1-2 łyżki zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta wędzonej papryki 5-6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy ząbek czosnku Pasta tahini - jak zrobić? Sezam przez chwilę podprażyć na suchej patelni na małym ogniu (nie spalić, bo będzie gorzki; ma zacząć wydzielać zapach), wystudzić i zblendować na gładką, kremową pastę (ja używam

Moje Qulinaria
Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki 484

można je przygotować z bardzo prostych składników, a efekt wizualny sprawia, że wyglądają „na bogato”. Na tegoroczną sylwestrową kolację proponuję przygotować 2 zestawy mini kanapeczek. 1 zestaw tartinki z pastą szczypiorkowo-serową: serek kanapkowy (ok. 150 g) szczypiorek (1/2 pęczka) pumpernikiel party ogórek (9 plasterków) rzodkiewka (2 szt.) sól i pieprz do smaku 2 zestaw tartinki z pastą z kiełbasy(...)kiełbasy myśliwskie bez skóry 1 łyżka majonezu np. Winiary pumpernikiel party ogórek (9 plastrów) czarne oliwki (5 sztuk) Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel i zestaw dodatków. Pastę szczypiorkową do 1 zestawu przygotowujemy miksując szczypiorek z serkiem, doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy pastę szczypiorkową za pomocą rękawa cukierniczego na pieczywo, na wierzch kładziemy zwinięty plasterek ogórka i ćwiartki rzodkiewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą 130

Pasta twarogowa z wędzoną makrelą to pyszna propozycja śniadaniowo-kolacyjna. Smakuje wyśmienicie zarówno z jasnym, jak i ciemnym pieczywem, ale także z… krakersami :) Wówczas staje się idealną przekąską imprezową :) Tę pastę przygotowujemy dość często, bo bardzo ją lubimy. Gdyby nie obieranie ryby, za czym ani ja, ani mój Mąż, nie przepadamy – na pewno pojawiałaby się na naszym stole o wiele(...)dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Rozdrobnioną rybę umieszczamy w misce. Dodajemy twaróg. Całość za pomocą widelca mieszamy ze sobą, aby składniki się połączyły i powstała w miarę jednolita gęsta pasta. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Dorzucamy do naszej pasty, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę nakładamy na kromki świeżego pieczywa

MyCookBook.pl
Pasta z ryby i sera 196

Pasty do chleba są chyba najlepsze. Można je przygotowywać na różne sposoby. Wystarczy zmienić jeden składnik i mamy nowy smak i świetne smarowidło do pieczywa. Świeża bułeczka i pasta i mamy śniadanko gotowe. Dzisiaj znalazłam w moich zapasach szafkowych  puszkę szprotek w pomidorach i przygotowałam z niej pastę z dodatkiem sera żółtego.  Spróbujcie, bo warto. Jeśli macie ochotę(...)inne pasty w moim wykonaniu to zapraszam tutaj Składniki 1 puszka ( 300 g )szprotek w pomidorach  2-3 łyżki startego żółtego sera 1 mała cebula 1 łyżka sezamu sól pieprz natka pietruszki Rybę z puszki przełożyć do miseczki wraz z sosem i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, sezam, żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 187

Domowa tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami (Danie na 2 osoby) Składniki: Tortille: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) 70 ml gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku(...)patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę większe niż patelnia, bo będą się kurczyć podczas smażenia. Gotowe tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie

Moja Micha