pasta curry - 1073 przepisów (strona:11/72)

Zupa z brokułem i tortellini w stylu tajskim w 15 minut 163

Bardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry. Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła(...)drobno marchewkę, korzeń pietruszki, pokrojony drobno por, vegetę, łodygę od brokuła i kilka większych kwiatków, gotować 10 minut, obroty wsteczne 1 – wyjąć łodygę brokuła i wyrzucić – dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pozostałe brokuły, tortellini, doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, obroty wsteczne 1 – wlać śmietanę i wymieszać za pomocą kołpystki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Tajska zupa dyniowa 146

podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić(...)garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć

Codzienne Gotowanie
Zapiekana zupa pomidorowa 202

Pyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką(...)patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory z puszki, przesmażyć

dom-agi.pl
Dyniowe curry z kurczaka 221

kurczaka 1 cukinia 1/4 dynii Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka 400 g 3 cm imbiru 2 łyżki oleju 1/2 jabłka sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka cukru natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać(...)posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).  do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente przed podaniem posypać posiekaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak curry 267

składniki* 1 duży filet z kurczaka* 30 dag małych pieczarek* 1 papryka* 1-2 małe cebulki* przyprawa curry* czerwona pasta curry* sos sojowy jasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były(...)podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody w której

Mix smaku
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 252

kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przypraway garam masala 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 liście limonki caffir 50g orzechów nerkowca 1 łyżka miodu (opcjonalnie) płatki chilli sól marynata do kurczaka 2 duże łyżki jogurtu(...)pęcherzyki i nieco napęcznieć w czasie smażenia.  4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzac łyżkę oleju ryżowego lub rzepakowego. Wrzucić na patelnię cebulkę, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, estragon, curry, kurkumę oraz garam masala. Prażyć zioła aż uwolnią aromat. 5. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć

DefinicjaSmaku
Jarzynowy bulion tajski 172

łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1 łyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300 g makaronu jajecznego 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając.  3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Tajski bulion drobiowy z północy 329

łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 3 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1,5 łyżki żółtej pasty curry 350 g mleczka kokosowego sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300-400 g makaronu jajecznego(...)cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut. 4. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, odstawić; cieńszą posiekać drobno; posiekaną wrzucić do bulionu, dodać mleczko kokosowe

Kuchnia Prezydentowej
Wieprzowina curry 164

Czasem się zdarza, że nie mamy za dużo czasu, jesteśmy zmęczeni, a jeść się chce. Wtedy można się posiłkować rożnymi gotowcami i tym co mamy w zamrażarce. Gotowa zielona pasta curry przygotowana przez nas wcześniej, albo … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Kokosowe curry z kurczakiem i orzechami 174

oleju kokosowego (nie polecam oleju sezamowego, bo przejmie całość aromatu). Do tego łagodnego curry w proszku, które zupełnie starczy, jeśli chcecie przygotować proste i łagodne curry. My dodajemy jeszcze pastę curry, w zależności od pożądanego poziomu pikantności – czerwoną lub zieloną. Plus liście szpinaku baby, które możecie zastąpić także kapustą pak choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku(...)500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać) 1 puszka 400ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby 2,5 łyżeczki łagodnego curry w proszku 1-2 łyżeczki pasty curry, najlepiej czerwonej (opcjonalnie dla większej ostrości) 5cm kawałek imbiru świeżego – starty 3-4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 mała cebula

Pociąg Do Kuchni
CURRY Z KURCZAKIEM 162

SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny 200 ml mleka kokosowego przyprawy: curry, pieprz,sól,czosnek niedźwiedzi ,kurkuma pasta curry szczypiorek 1/2 szklanki kaszy kuskus olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju z chilli. Następnie doprawiam i smażę na rumiano. Kurczaka zalewam mlekiem kokosowym i duszę. Dodaję dwie łyżeczki curry(...)łyżkę pasty curry. Na koniec posypuje szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak zwykle. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
KEEP CALM and WOK THIS WAY 155

fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 1/2 puszki pomidorów w puszce 1/2 cebuli białej 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej  1/2 puszki mleka kokosowe go  sos sojowy do smaku (około 1,5 łyżeczki) sos rybny do smaku (około 1 łyżeczki) olej kokosowy(...)czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę z czosnkiem dodając następnie imbir i pastę curry aby puściły smak.   Na podsmażone przyprawy wrzucamy pokrojony filet z indyka. Obsmażamy z każdej strony.  Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory z puszki wraz

Bon appetit mon amie
Curry z tofu i mango 159

duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry  świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule.  Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa(...)Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.  Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę z połówki limonki.  Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą. Smacznego

wegujemy
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 186

piersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili

KuchcikoweLove
Massaman Curry z wołowiną i batatami 136

miłośników na całym świecie :) Jego głównym składnikiem jest tzw. „pasta massaman curry” przygotowywana od podstaw. Ja poszłam na dość duże skróty i wykorzystałam gotową „Czerwoną tajską pastę curry” (najlepszy skład, godny polecenia ma ta pasta ), którą wzbogaciłam o przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania(...)jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki (bataty), które nie tylko są zaliczane do „codziennej piątki”, ale także należą do tzw. grupy

Moja Delicja

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję