Dodać mąkę i mleko, miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki. Dodatkowo: 500g pieczarek, cebula, 8 drobiowych parówek, sól, pieprz, 200 g startego żółtego sera. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku. Parówki przekroić wzdłuż(...)pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć połówki parówek, zwinąć brzegi ciasta do środka, tak by przykryły parówkę. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na środek każdego naleśnika nałożyć farsz grzybowy, posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st
Z miłości do słodkościDzisiaj kolejny przepis na domowy fast-food. Tym razem propozycja bułki z parówką mówić kolokwialnie. Będą hot-dogi z dodatkami. Proste , szybkie a na pewno smakują lepiej niż z budki. Jeszcze muszę zrobić suszoną cebulkę - widziałam z firmy Prymat ale coś do mnie nie przemawia - i wtedy będą takie same jak z typowej budki z jedzeniem(...)Składniki : * bułki do hot-dogów * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam w piekarniku . Parówki gotuję i uważam żeby nie pękły .Smaruję ciepłe bułki ketchupem i majonezem. Wkładam dodatki , parówkę. Polewam ketchupem. Podaje kiedy są jeszcze ciepłe
Magiczne Życie Martywyklucza wszelkiego rodzaju outdorowe aktywności związane z ogniem, a do tego jest temperatura 22 stopnie Celsjusza i palenie w kominku nie wprowadziłoby miłego nastroju. Składniki: - ziemniaki - pieczarki - cebula - jakieś parówki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy we frytki. Wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy pokrojone pieczarki i cebulę. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni(...)Celsjusza. Kiedy ziemniaki nam zmiękną posypujemy pokrojonymi parówkami i ściągamy pokrywkę. Jak parówki się przypieką, to wyjmujemy
Kryzysowa Książka Kucharskanudnej kuchni jak niemiecka :) Jedynie nazwa jest ciekawa, bo oznacza z grubsza, marchewkowy bałagan co ma związek ze sposobem przyrządzenia tego dania. Składniki: - ziemniaki - marchewki - jabłko - jakieś parówki Wykonanie: Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy. Na sam koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Tuż przed zdjęciem z gazu możemy dorzucić parówki, bo po co mamy marnować wodę(...)energię. Parówki wyjmujemy, a resztę tłuczemy. Podajemy razem
Kryzysowa Książka Kucharskamożna zaszaleć i dodać, to co mamy akurat pod ręką. Panierowane roladki z tortilli to szybka imprezowa przekąska, która uda się każdemu Spróbujcie. Składniki: 2 placki tortilli 2 parówki drobiowe – u mnie od Lipowe Wzgórza 4 plastry żółtego sera kawałek czerwonej papryki do smaku: czarny mielony pieprz i granulowany czosnek (można zamienić na inną ulubioną przyprawę) majonez Panierka(...)jajka M bułka tarta sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Każdy placek tortilli smarujemy majonezem. Blisko brzegu układamy plastry żółtego sera. Na ser układamy nasze parówki. Obok parówek układamy paseczki czerwonej papryki (jedna za drugą). Wszystko oprószamy delikatnie pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku (można zamienić na inną ulubioną przyprawę). Zwijamy tortille tworząc roladkę. Każdy rulonik kroimy
Słodkie okruszkinazwa bangers. W luźnym tłumaczeniu "kiełbaski, które wybuchają". Mash to skrót od mashed potatoes - gniecione ziemniaki., które na brytyjskich stołach są od połowy XVIII wieku. Składniki: - jakieś parówki - ziemniaki - cebula - mąka - groszek konserwowy (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę zrobimy na polską modłę, czyli pokroimy tylko w plasterki. Następnie podsmażamy, posypujemy lekko mąką, mieszamy, a następnie dolewamy lekko wody cały czas(...)mieszając, żeby powstał nam cebulowy sos. Parówki gotujemy. Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy. Na talerz nakładamy ziemniaki, kładziemy na to parówki i polewamy sosem. Często podaje się z groszkiem. To danie jest tak głęboko zakorzenione w brytyjskiej kulturze, że swego czasu istniał nawet serial animowany o dwóch szympansach - Bangers i Mash. A nawet powstała gra komputerowa na platformę Commodore
Kryzysowa Książka Kucharskazasadniczo był problem z każdym jedzeniem, tylko tych, które miały trudności gospodarcze w wyniku przeniesienia zasobów na produkcję broni. Wojenny przepis zakładał użycie przydziałowych puszek z mielonką. Ja wykorzystałem parówki, które, jak głosi jedna z hipotez, zostały wymyślone podczas oblężenia Leningradu, kiedy to w okolicach Newy znaleziono zakopanych kilka ton wnętrzności baranich. Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - cebula Wykonanie: Wszystkie(...)kroimy w kostkę. Warunek konieczny, bo inaczej nie możemy tego dania tak nazwać. Najpierw na olej wrzucamy ziemniaki, bo smażą się najdłużej. Druga w kolejności cebula, a na koniec parówki. Jak chcemy na wypasie, to w USA podają to z fasolką w sosie pomidorowym - taką gotową z puszki
Kryzysowa Książka KucharskaForszmak cysterski z kurczakiem, pieczarkami, papryką i parówkami to smaczne, aromatyczne i sycące danie przypominające gęstą zupę lub gulasz, które można podać na obiad dla całej rodziny. Nie mam pojęcia skąd wzięła się jego nazwa, gdyż przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy z dopiskiem, że pochodzi z gazety Tele Tydzień, pewnie jeszcze z lat 90. Niemniej nazwa na tyle(...)niego ryż albo kaszę jęczmienną też będzie smacznie i wystarczy na więcej porcji. Składniki na forszmak cysterski (około 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 2 cebule 3 parówki drobiowe (najlepiej takie, które w składzie mają 100% mięsa) czerwona papryka 2 ogórki kiszone 200 g pieczarek 2 czerwone papryczki pepperoni 400 ml szklanki wody 80 g koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy
e-PrzepisyKulinarneBretońska wersja babki ziemniaczanej. Moim zdaniem, nasza wersja z surowymi ziemniakami znacznie lepsza, dlatego postanowiłem ją nieco urozmaicić. no i tak myślałem. Może muffinki z parówką? Może co innego? Podczas gdy tak myślałem, to przypomniałem sobie o japońskim daniu taiyaki, czyli takim nadziewanym cieście w kształcie ryby no i stwierdziłem, że to będzie dobry pomysł. Pozostał jeszcze kształt ryby(...)też kapustą lub kiełbasą. Ja dałem i jedno, i drugie, bo miałem resztkę kapusty pekińskiej po sałatce kebab/gyros. Składniki: - ziemniaki - mąka gryczana - zmielona niepalona kasza gryczana - olej - kapusta pekińska - parówki Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z mąką w stosunku 3:1, dodając trochę oleju. Kapustę pekińską podsmażamy z parówkami. Do okrągłej formy (ja wybrałem rybę fugu, ale możecie użyć innego
Kryzysowa Książka Kucharskateż idealne na dzisiejszą ostatnią sobotę karnawału, o ile ktoś obchodzi specjalnie karnawał, bo ja mam karnawał wtedy kiedy chcę - jakoś musiałem na tą ekskomunikę zasłużyć :) Składniki: - jakieś parówki - cebula - długa bułka - kimchi - majonez - szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Parówkę jeśli trzeba też obieramy, ale już kroimy na całe plasterki, nawet takie trochę grubsze. Pieczemy chwilę(...)razem w piekarniku. Kimchi miksujemy z odrobiną majonezu, żeby powstał nam taki krem. Bułkę przekrajamy wzdłuż, wkładamy upieczoną parówkę z cebulą, przykrywamy sosem, posypujemy szczypiorkiem
Kryzysowa Książka Kucharskatakich popkulturowych dokonań jak seria gier video Prince of Persia oraz filmu na podstawie komiksu 300. Oto właśnie Moi Drodzy prawdziwa kuchnia aryjska - czyli perska :) Składniki: - jakieś parówki - cebula - koncentrat pomidorowy lub ketchup - ziemniaki (opcjonalnie) Parówki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy razem z parówkami. Dodajemy
Kryzysowa Książka Kucharskapraktycznie do końca :) Na prowiant wybrałem kuchnię francuską. Lekko zmodyfikowałem. Naleśniki powinny być gryczane, a u mnie są pszenne. Za to wzbogaciłem o typowe francuskie dodatki. Składniki: - mąka - jakieś parówki - cebula - musztarda - olej Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę oleju i tyle wody, żeby powstało lejące się ciasto. Smażymy naleśniki. Parówkę smażymy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Mieszamy z musztardą(...)Smarujemy naleśnika masą musztardowo-cebulową, kładziemy parówkę i zawijamy
Kryzysowa Książka Kucharskachimichurri, z pietruszki. Kiełbasa to już może być byle jaka. Drugi sos, nie jest taki ważny, dlatego zrobiłem go w kryzysowym stylu, z zamienników :) Składniki: - długa bułka - jakieś parówki - natka pietruszki - oregano - olej - ocet jabłkowy (robi się go bardzo łatwo, zostawiając obierki od jabłek zalane wodą w otwartym słoiku) - czerwona cebula - papryka słodka w proszku - ketchup Wykonanie: Parówki kroimy wzdłuż(...)patelni bez tłuszczu. Chodzi o to żeby się przypiekły tylko z jednej strony. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy trochę papryki i ketchupu. Smarujemy bułkę sosem chimichurri, kładziemy pokrojone parówki, na to kładziemy drugi sos i przykrywamy drugą połówką bułki
Kryzysowa Książka Kucharskapodane parówki w cieście francuskim są przepyszną przekąską, którą można przygotować bardzo szybko. Sprawdzą się również na drugie śniadanie, czy też kolację. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakują rewelacyjnie. Sama nazwa "francuskie hot dogi" nawiązuje raczej do wykorzystanego w przepisie ciasta francuskiego. Spotkałam się również z takimi hot dagami w zajazdach i pubach. Nie wiem jednak, czy mają one cokolwiek(...)wspólnego z Francją. Na 10 sztuk. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 80 g koncentratu pomidorowego 10 parówek 1 jajko zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa długie kawałki
Passions hobbies life