parówki - 1727 przepisów (strona:30/116)

Omlet z parówką i serem 154

dniu dzisiejszym proponuję na śniadanie szybki, łatwy i pyszny omlet. Każdy może dodać  to co lubi najbardziej. Ja przygotowałam go z parówką i żółtym serem. Bardzo dobrze smakuje polany ketchupem :) Składniki: 3 jajka 1 parówka 1/3 szklanki startego żółtego sera 1/4 średniej cebuli natka pietruszki koperek szczypiorek 1 łyżeczka oliwy sól  pieprz Wykonanie: Parówkę i cebulę drobno posiekać(...)podsmażyć na patelni (z łyżeczką oliwy). Jajka ubijamy w osobnej misce z solą i pieprzem. Następnie wlewamy jajka na patelnie, przykrywając parówkę i cebulę. Podczas smażenia należy podważać omlet z każdej strony tak, aby płynna masa spłynęła pod spód. Nie smażymy dłużej niż 2 minuty, na sporym ogniu. Na wierzch sypiemy starty żółty ser, drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz

The Sweet Damsel
Hot dogi 212

Dawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam  8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki  masła(...)lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
.586. (nie)tradycyjny omlet biszkoptowy || współpraca z Polsoja 184

jutro napiszę wrażenia :D Wczoraj po południu dotarła do mnie kolejna paczka. Podjęłam współpracę z firmą Polsoja , zapewne ją znacie? W swojej ofercie mają wiele produktów weg(etari)ańskich. Parówki bez mięsa? A może bezmięsna wędlina lub kiełbaska? Prosze bardzo, wszystko to jest możliwe! :) I to bez żadnego GMO, wyłącznie naturalnie. Polsoja jako pierwsza firma na polskim rynku rozpoczęła produkcję(...)żywność sojową. Obecnie w swojej ofercie mają ok. 20 produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się: wege kiełbaski z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe, kiełbaski sojowe wędzone , parówki sojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina

breakfast of dreams
współpraca z Polsoja // chili&sugar na facebooku! 204

współpracy blogowej... ;) Wczoraj po południu dotarła do mnie kolejna paczka. Podjęłam współpracę z firmą   Polsoja , zapewne ją znacie? W swojej ofercie mają wiele produktów weg(etari)ańskich. Parówki bez mięsa? A może bezmięsna wędlina lub kiełbaska? Prosze bardzo, wszystko to jest możliwe! :) I to bez żadnego GMO, wyłącznie naturalnie. Polsoja jako pierwsza firma na polskim rynku rozpoczęła produkcję tofu(...)swojej ofercie mają ok. 20 produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się:  wege kiełbaski  z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe,  kiełbaski sojowe wędzone ,  parówki sojowe  śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili,  wędlina sojowa  o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa

chili & sugar
wegańskie parówki w cieście francuskim 254

pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej... Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :)  WEGAŃSKIE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM przepis autorski // 3 porcje ~3 parówki sojowe z chili Polsoja ~120g ciasta francuskiego - po 40g na każdą parówkę ~opcjonalnie 3 plasterki wegańskiego sera, lub keczup do posmarowania(...)środka (ja podałam je z keczupem) Parówki owijamy w ciasto francuskie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy do zezłocenia się ciasta, tj. ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 145

naszej współpracy w kuchni, ale obawy okazały się bezpodstawne. Choć z przedstawionego obrazka wynika coś zupełnie odmiennego, udało nam się przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku(...)kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii suszonej sól oraz papryczka chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli w takowej zostały zakupione i kroimy je w niezbyt duże cząstki. Jak na zdjęciu, przebijamy je surowym makaronem tak, by z jednej strony było go wiele więcej. W wysokim garnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 199

Smaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem. składniki na 12 sztuk 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek 20 dag pieczarek 2 małe cebule 150 g sera żółtego 1 białko 3 łyżki masła czarny pieprz(...)sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy, oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Parówki przekrawamy na pół, żółty ser kroimy w grubsze plastry a następnie w słupki. Na patelni z rozgrzanym masłem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, następnie do cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli

Smakowite Dania
Mięsny hot dog 240

mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej strony. Podawać

O kuchni z uczuciem
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 167

którym potrzeba pomysłu na wypełnienie luki w imprezowym menu przedstawiam recepturę na niby zwykłe hot - dogi, które zaskoczą i posmakują każdemu. No może za wyjątkiem tych, którzy nie znoszą parówek, są wegetarianami lub aktualnie stosują jakąkolwiek dietę. Reszta podniebień będzie usatysfakcjonowana. Składniki (na 4 hot - dogi): opakowanie wysokiej jakości parówek (np z szynki) 4 dorodne bułki - paluchy 2-3 liście(...)majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Parówkę gotujemy przez chwilę. Bułki rozkrajemy wzdłuż (nie do końca). Układamy w niej ser i cebulę i zapiekamy chwilę w piekarniku. Do ciepłej, chrupiącej bułki wkładamy liść sałaty i układamy pokrojone

Kuchnia po mojemu
Parówki w cieście 161

Smaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, startym żółtym(...)serem, rozłożyć pokrojoną w piórka cebulę i parówki przekrojone na pół i zawinąć w rulonik. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ruloniki. Posmarować na wierzchu rozmąconym jajkiem. Na wierzch można posypać serem. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Podawać ciepłe z dipami lub ketchupem

Garnkowe fanaberie
Domowe leczo z parówkami 165

zadomowiło się również w kuchni polskiej (a także słowackiej, ukraińskiej i niemieckiej). Przepisów na leczo jest tyle, ile jego wielbicieli. Tutaj prezentuję prosty przepis na szybkie leczo z parówkami, choć oryginalne leczo jest warzywnym ragout, które podawane jest jako dodatek do mięs. 500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich) 500 g pieczarek 3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte) 1 cebula(...)wędzona papryka w proszku 3 łyżki oleju do smażenia Cebulę pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Parówki pokroić w talarki grubości około pół centymetra. Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, zeszklić cebulę i dodać paprykę. Podsmażać razem kilka minut i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać

Trzeci talerz
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 185

Reginów" 2012, Doceń polskie 2012 i wiele wiele innych). Były to: - pasztet z dziczyzny, - pasztet odświętny z żurawiną, - swoja ze słoja, - szynka długodojrzewająca - Brawuś z kómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki(...)wodą źródlaną regulowano nasycenie smaku, a po osuszeniu wędzono go długo w gorącym dymie bukowo-olchowym. Szlachetny wyrób klasy Premium wyrabiany dawniej tylko w najzacniejszych góralskich rodzinach. Bardzo dobra! * parówki cielęce - parówki z gwarantowaną zawartością  mięsa! (95%) z czego 52% to mięso cielęce a 43% to mięso wieprzowe. Bez MOMów (mięso oddzielone mechaniczne), które tak często spotykamy w produktach

CookYourself
Parówki zapiekane z serem i boczkiem 113

Śniadania nie muszą być nudnym posiłkiem składającym się z tych samych gotowych składników kupowanych w sklepie ,można je tak urozmaicić by stały się ciekawą  i lubianą  przekąską. Parówki zapiekane z serem i boczkiem to idealna propozycja. składniki na 4 porcje 8 parówek 15 dag żółtego sera 8 pasków boczku przepis Z parówek zdejmujemy osłonki , na każdą parówkę nakładamy

Smakowite Dania
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 197

będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem(...)zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon

Stare Gary
121. Nadziewajki makaronowe 149

Parówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok 1/4 paczki fasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki fasolka czerwona z puszki: 1 puszka rosół:1 litr wermut: 100 ml ostra papryczka chilli: 1 szt świeży imbir: 3-4 cm sok z cytryny(...)łyżeczka sól, pieprz Parówki kroimy na kawałi o długości ok 1,5-2 cm, następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu. Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy fasolkę szparagową. Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie. Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę i wermut. Gotujemy 10 - 15 minut i odcedzamy. Makaron

Jadło i czytadło