papryka - 32566 przepisów (strona:1230/2172)

Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 187

główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis

Food Square
Warzywa w mleku kokosowym z basmati, co wege w Biedronce + ceny 236

Można użyć różnych, sezonowych warzyw. Pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oleju lub maśle klarowanym. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: cukinia, marchewka, czerwona papryka, zielony groszek), ugotuj na parze lub w wodzie, groszek odcedź z zalewy. Umieść wszystkie warzywa na patelni z cebulą i czosnkiem, dodaj kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (lub prawie całą

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety mielone z indyka z cukinią 211

Około 8 sztuk: * pierś z indyka- 300 g * starta cukinia- 130 g (pół średniej) * jajko- 1 szt. * cebula- 1 mała * bułka tarta- 4 czubate łyżki * sól, papryka czerwona- po 1 łyżeczce * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżeczka + do smażenia Na 1 łyżeczce oleju zeszklić drobniutko posiekaną cebulę. Pierś z indyka zmielić i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Z masy formować

Kraina Miodem Płynąca
Surówka na imprezę 483

Propozycja na kolorową i smaczną surówkę, która może być podana do każdego posiłku. Potrzebujemy główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy. Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek. Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę. Jak już warzywa są w miskach,  to wstawiamy

chleba naszego
Curry z kurczakiem i kalafiorem 1679

pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g) 2 średnie cebule (ok. 140g) 3 ząbki czosnku pół szklanki wody 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka 1 czubata łyżeczka curry do sosu pół łyżeczki kurkumy do sosu mały kawałeczek imbiru (ok. 5g) 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne sól i pieprz do smaku

Kulinarne Przeboje
Wegetariański pasztet z kalafiora 209

ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić

Jaglusia
Tagiatelle z sosem bolognese 164

marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie. Co jakiś czas zamieszać. Dodać czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu. Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę

Kuchnia Pokoleń
Paluchy drobiowe z grilla 202

Składniki na 3 szt: 30 dag piersi z kurczaka łyżka masła  5 dag boczku cienko krojonego 5 dag sera żółtego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy chilli (opcjonalnie) papryka słodka wędzona sól, pieprz Przygotowanie: Oczyść pierś kurczaka i pokrój ją w kawałki. Włóż do blendera, dodaj masło i przyprawy. Zmieloną pierś wyjmij na talerz i podziel na 3 części

Mechanik w kuchni
Sałatka z truskawkami i serem feta 225

garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera feta  sól, pieprz Sos: 1 duża soczysta truskawka 4 duże łyżki oliwy 2 listki bazylii sól,pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku    Przygotowanie: Do niedużego słoiczka wlewamy oliwę oraz wrzucamy truskawkę. Oba składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz świeżą bazylią. słoiczek zakręcamy, wstrząsamy i pozostawiamy na kilka

ChilliJemy
STEK Z KANGURA + FILMIK 164

SKŁADNIKI :   300 g steku z kangura 4 łyżki oliwy z oliwek sól, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 1 liść laurowy 50 g masła

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegańska zupa-krem szpinakowa :) 216

czosnku  1 łyżka oleju  1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie) przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i podsmaż delikatnie posiekane cebulę z czosnkiem.  Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, zalej wodą. Kiedy całość się zagotuje dodaj

Zdrowie na języku :P
KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie 293

kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego. Niesamowicie aromatyczne! Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki. Są idealnym pomysłem na obiad! Są bezglutenowe , w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę

Ostra na Słodko
Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką (FIT, bez glutenu) 173

akurat rzeczywiście fajnie pasował. Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1/2 batata 1/2 pęczka botwinki 2 jajka 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do sosu: 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kolorowy Przepisownik
Kurcze pieczone. 201

sposób na pysznego kurczaka z chrupiącą skórką. Kurczaka myjemy porządnie w zimnej wodzie i osuszamy na kratce. Potem przyprawiamy przygotowaną mieszanką przypraw: pół szklanki oleju, łyżeczka soli,  łyżeczka papryki, łyżeczka curry, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku. Do środka wkładamy całą cebulę. Schładzamy w lodówce  lub nie :) . Pieczemy 60 min / 200 st.C w zamkniętym naczyniu , następnie

chleba naszego
Hummusy i pasty 165

przepisami na pasty! To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej

Blendman