panna - 1149 przepisów (strona:28/77)

Panna cotta z galaretką i owocami. 177

odpowiednie naczynie, które zapewni stabilne oparcie dla pochylonego pucharka. Trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość, bo kolejne warstwy muszą swoje odstać w lodówce. Ale warto! Galaretka w połączeniu z panna cottą to pyszna deserowa propozycja. Udekorowana świeżymi owocami cieszy oko i podniebienie. Składniki: 1 galaretka malinowa 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietanki kremówki (30%) 3 łyżeczki żelatyny ziarna(...)śmietankę, syrop klonowy i ziarna wanilii. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Następnie zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić). Wystudzić. Do gotowej galaretki wlać panna cottę, wstawić  (już w naturalnej pozycji :)) do lodówki do stężenia.  Gotowy deser podawać z owocami

zadanie-gotowanie
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 172

fresco con poca acqua tiepida, sottratta dalla quantità di acqua prevista per la ricetta. Aggiungete un cucchiaio di miele. Mescolate bene il tutto. Lasciate riposare coperto con pellicola o panno per circa 15 minuti.    In una ciotola  setacciate la farina, create un buco al centro, e versateci dentro il composto di lievito. Iniziate a impastare tutto, versando(...)filo l'acqua tiepida. Impastate tutto per circa 10 minuti. Formate una palla e mettetela in una ciotola, coperta con la pellicola o un panno inumidito. Lasciate lievitare per 2-3 ore nel forno chiuso e spento, con la luce accesa. Quando l'impasto per la focaccia avrà raddoppiato di volume ponetelo ancora in una ciotola. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Timballo z fasolką szparagową (Timballo di fagiolini) 158

jaja gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 300 g di fagiolini 40 g di parmigiano 30 g di pinoli 125 ml di panna 1 cucchiaio di farina    2 uova noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając końcówki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Dokładnie(...)minut. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini, lavateli e sbollentateli in acqua bollente salata per circa 5 minuti, poi scolateli bene. In una ciotola sbattete le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato, la farina, il sale, il pepe e un pizzico di noce moscata. Mescolate bene. Ungete una pirofila con il burro, riempitela con i fagiolini. Ricoprite i fagiolini

La grande e la piccola cuoca
Farfalle alla carbonara z cukinią i groszkiem (Farfalle alla carbonara con zucchine e piselli) 169

grana padano oliwa z oliwek s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 320 g di farfalle 100 g di piselli 1 zucchina 2 uova 100 ml di panna 80 g di grana padano olio d' oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy groszek i cukinie. Warzywa podsmażamy kilka(...)padella scaldate olio, unite i piselli sgranatli e la zucchina tagliata. Fate cuocere le verdure a fuoco vivace per qualche minuto. In una ciotola mescolate le uova con la panna, il grana padano grattugiato, il sale e il pepe a piacere. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Cuocete la pasta, scolatela al dente e trasferitela nella padella con piselli e zucchine

La grande e la piccola cuoca
Waniliowa panna cotta 142

jedzonych łyżeczką z miseczki. Bardzo lubię budyń , ale teraz już robię go sama od podstaw. Dziś, na przekór pogodzie, szaro-burej, deszczowej niedzieli, jaką mamy w Trójmieście, zapraszam na panna cottę - prosty, super szybki, dziesięciominutowy, jadwabisty deser, który będzie potrafiło zrobić dziecko z podstawówki. To moja, maksymalnie uproszczona wersja. Najbardziej lubię z wiórkami czekolady, lecz można podawać z sezonowymi owocami(...)jest zainfekowane np.rdzą , jak ta grusza na działce, może warto się zastanowić, czy nie zostawić pnia, usuwając tylko gałęzie i posadzić obok niego różę pnącą?  Waniliowa  panna cotta 4- 6  porcji 300 ml śmietany 30% 200 ml mleka 50 g  drobnego cukru do wypieków  3  łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Posadzone i zjedzone
Waniliowa panna cotta z malinowym musem 255

Panna cotta to deser o międzynarodowej sławie. Kto go nie zna? Delikatny, na słodkiej śmietance, niebo w buzi. Elegancki i prosty do zrobienia. U mnie dzisiaj mocno waniliowa panna cotta z malinowym musem. Słodycz pianki przełamana kwaśną maliną. Zgrało się idealnie :) W tym deserze użyłam  wanilii mielonej  - to moje ostatnie odkrycie. Nawet niewielka jej ilość nadaje intensywnego, waniliowego

Smak mojego domu
Biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami, 10 pomysłów na truskawkę 200

Dżem truskawkowy / Strawberry jam 6.  Placuszki owsiane z truskawkami / Oat fritters with strawberries 7.  "Sernik"jaglany z truskawkami / Millet”cheesecake” with strawberries 8.  Jaglana panna cotta /  Millet panna cotta 9.  Sałatka szpinakowo-truskawkowa / Spinach and strawberry salad 10.  Truskawkowe szaszłyki / Strawberry shaskliks Sponge cake with chocolate mousse and strawberries This delicious, vegan cake

Qlinarnie i Qlinarnie
PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 135

Panna cotta to deser śmietanowo- waniliowy z musem truskawkowym. W sezonie letnim doskonale sprawdzi sie z innymi owocami :) Składniki: *250ml śmietany 30-36% * 250ml mleka  *4 łyżki cukru  *3 łyżeczki żelatyny  *cukier wanilinowy. Na mus: *truskawki  *cukier puder do smaku, ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne mamy truskawki *2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Do garnka wlać(...)łyżkach wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać w mikrofalówce żeby się rozpuściła, wlać do truskawek, dodać cukier puder do smaku i wymieszać dokładnie. Polać na panna cottę i kolejny raz odstawić do lodówki do stężenia

Zrób to smacznie
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 179

Wariacji na temat włoskiej panna cotty ciąg dalszy, tym razem deser w bardziej wyszukanej wersji. Przepis różni się przede wszystkim dodatkami do masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę o której pisałam  tutaj  . Do przygotowania użyłam  likieru Blue Curaco,zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną

vaniliowoczekoladowa
Cytrynowa panna cotta z sosem waniliowym. 122

Panna cotta to deser pochodzący z północnych Włoch. W dosłownym tłumaczeniu oznacza gotowaną śmietanę. Do jego przygotowania potrzebna jest słodka śmietanka, przynajmniej 30%, żelatyna i cukier. Gotowy deser podaje się z owocami lub sosem albo jednym i drugim :) Moja wersja zawiera zarówno śmietankę jak i mleko. Chciałam nieco odchudzić całość. Sok z cytryny najlepiej dodać do wystudzonego płynu, żeby deser(...)się nie ściął się zbytnio. Udało mi się tego uniknąć :) Smaczny, klasyczny, orzeźwiający, lekko kwaśny. Polecam. Składniki: Panna cotta:  200 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 3 łyżki cukru  2 łyżeczki żelatyny sok z połowy cytryny Sos waniliowy: 150 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru ziarna z połowy laski wanilii żółtko Wykonanie: Namoczyć żelatynę

zadanie-gotowanie
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 103

porządku, a ceny według mnie rozsądne (w końcu to ścisłe centrum Warszawy). Nie czekaliśmy też długo na kolejne dania, obsługa pracowała sprawnie. Na deser przetestowaliśmy dwa najsławniejsze włoskie desery - panna cottę (9 zł) oraz tiramisu (11 zł) . Oba podane w charakterystycznych szklaneczkach uśmiechały się do nas wcześniej z lady chłodniczej przy barze.  Tiramisu było wręcz boskie! Idealnie wyważone smaki(...)prawdziwa harmonia łącząca gorzką kawę i słodki krem z mocno wyczuwalną nutą kakao. Jedne z najlepszych, jakie jadłam w życiu. Panna cotta niestety nas rozczarowała. Była mało waniliowa i na mój gust za mocno ścięta. Z zazdrością patrzyłam na Męża, któremu przypadło większość tiramisu, na szczęście trochę się ze mną podzielił :) Podsumowując, Mercato Bar i Delikatesy to miejsce urokliwe podające

Chilli Czosnek i Oliwa
Panna cota waniliowa z malinami 129

całość się zagotuje. 3. Do śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia. 5. Maliny rozgniatamy widelcem. 6. Deser panna cota polewamy musem malinowym. Panna cota jest bogata w: - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości, - witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: \ Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makowa panna cotta 188

porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie zrobić zarówno

Bon Appetit Małgorzaty
Mini chlebki z oliwkami 164

przepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła, bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem. Ten chlebek to popularny w Normandii wypiek, a więc nawet(...)weganie mogą jeść po parysku. Bon Appetit! ps. Nawet nie wiecie jak macie dobrze, że jestem, otóż pannie Khoo coś się popiętroliło i gdyby nie czujność Miśka mięlibyśmy węgiel a nie chlebki. Rachel podała aby piec 25 minut w temp. 240 C (po 15 minutach już się dymiło z piekarnika), stanowczo za wysoka temperatura, ja radzę

greenscarf
Jogurtowa panna cotta z owocami 206

Jeden z lepszych włoskich deserów, czyli panna cotta. Pyszny,lekki deser do którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem! Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach

Fit & Healthy Life