porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie zrobić zarówno
Bon Appetit Małgorzatyprzepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła, bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem. Ten chlebek to popularny w Normandii wypiek, a więc nawet(...)weganie mogą jeść po parysku. Bon Appetit! ps. Nawet nie wiecie jak macie dobrze, że jestem, otóż pannie Khoo coś się popiętroliło i gdyby nie czujność Miśka mięlibyśmy węgiel a nie chlebki. Rachel podała aby piec 25 minut w temp. 240 C (po 15 minutach już się dymiło z piekarnika), stanowczo za wysoka temperatura, ja radzę
greenscarfJeden z lepszych włoskich deserów, czyli panna cotta. Pyszny,lekki deser do którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem! Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach
Fit & Healthy Lifesłodki, idealnie komponujący się z nasączonymi espresso biszkoptami. Jednak nie oszukujmy się, czasami muszę zjeść coś TERAZ , NATYCHMIAST! Wtedy sięgam pyszną przekąskę w postaci batoników Wedla o smaku Panna Cotta lub waśnie Tiramisu. Doskonale sprawdzają się jako szybki ratunek na nagły głód słodkościowy:) Warto też wspomnieć, że na stronie Wedla trwa właśnie konkurs dla wielbicieli tych słodkości. Wystarczy nagrać kamerką(...)dodać filmik z dysku, w którym przekonujesz Wargorra do batonika Tiramisu lub Panna Cotta. Do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybkie tiramisu (6 porcji) Składniki: 18 podłużnych biszkoptów 1 szklanka espresso, lub mocnej kawy 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
karmelowyPanna Cottę z mleczka kokosowego przygotowałam, do której prażony kokos z migdałami i cukrem dodałam. Po schłodzeniu gorzką czekoladą polałam i smaczny, nie za słodki deser gotowy już miałam. Nie trzeba tu żadnych kulinarnych umiejętności by słodko ugościć swoich gości. Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki(...)lekkiego stężenia, następnie dodajemy prażony kokos z migdałami i cukrem. Kokos powinien utrzymać się na wierzchu. przekładamy do lodówki na ok. 4 godz. lub cała noc. Aby wyciągnąć Panna Cottę, wkładamy filiżanki, po brzeg, na 2-3 sekundy do miski z gorącą wodą, następnie przykrywamy talerzykiem i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy
Moniki Smakołykiśmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 40g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Przelać do foremek/szklaneczek i schłodzić w lodówce. (Aby otrzymać efekt skosu - masę(...)cukrem i odstawić na 15 minut (aby puściły sok). Po tym czasie zmieszać z galaretką i zmiksować blenderem (masa nie musi być gładka). Mus przelać do szklaneczek z zastygniętą panna cottą i ponownie wstawić do lodówki
Di gotujeAksamitna, kremowa konsystencja i delikatny, waniliowy smak, czyli panna cotta w klasycznej wersji. Jest obok tiramisu jednym z najbardziej znanych i lubianych włoskich deserów, a największą zaletą tego deseru jest jego prostota. Banalny w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i smakuje chyba każdemu. Składniki na 4 porcje: 100 ml mleka 400 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska(...)płyn zacznie się gotować, zdejmujemy z palnika, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy 4 foremki o pojemności 125 ml lub filiżanki, przelewamy do nich panna cottę. Przykrywamy folią spożywczą. Schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. By wyjąć deser z foremek/filiżanek zanurzamy je przez kilka sekund w gorącej wodzie po czym
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy. Składniki potrzebne do przygotowania
Full Smakuupały? Leżak w cieniu Czy macie swój ulubiony ,,babciny'' przepis? Makowiec Książka do której chętnie wracacie? Dziewczynka w zielonym sweterku.W ciemności Wasz ulubiony deser? Panna cotta Wasz stosunek do zup-lubisz czy nie znosisz? Lubię,bardzo lubię Jakie jedno słowo najbardziej do Ciebie pasuje/opisuje Cię? Optymistka Pytania od autorki bloga Usmażona(...)Chęć dzielenia się z innymi z tym co lubię robić Twoje ulubione miejsce na wakacje? Mazury,góry Ulubione przyprawy? Oregano, bazylia,czosnek,imbir Ulubiony deser? Panna cotta Ulubiony obiad? Pierogi, makaron ze szpinakiem Trzy rzeczy, bez których ciężko Ci się obyć? Telefon, telefon, telefon Twój idealny dzień? Opisz w trzech zdaniach. Poranna
magiczna kuchnia Kasiflessibile, di staccarsi dalla città. Abbiamo stendere ad uno spessore di circa. 1-2 mm e ritagliare la forma di gnocchi. Ogni patty registrato insieme per mettere su un panno asciutto o leggermente omączonej spianatoia (dal coperchio superiore con un panno gnocchi). Far bollire l'acqua salata con olio d'oliva 100 g. Pies gettare cautela (o a turno, oppure
w mojej kuchniprotestowały - aby to właśnie nimi zajmować się przez weekend. Akcja zakończyła się bez mojego udziału, jednakowoż nie zniechęciło mnie to do kulinarnego czarowania z wanilią :) Efekty oceńcie sami - "Panna z Kotem" jak mawia jeden z moich znajomych :) PS. Zdjęcia w uszczuplonej wersji deseru - bo tylko tyle ocalało po wczorajszej degustacji... :) Składniki: na 12 małych babeczek/ 4-6 porcji(...)jemy go z foremek, układamy na truskawkach i polewamy sosem :) Ta da! PS. Do przygotowania deseru użyłam silikonowej formy do muffinek firmy IKEA (32x22cm/średnica babeczki 58mm) I rzeczona Panna z Kotem
Spektrum Smakuespresso lub innych małych naczyń.) Sos to po prostu truskawkowe lassi (laska wanilii tylko do celów zdjęciowych, choć można dodać odrobinę ziarenek wanilii do sosu). Tutaj podobny deser – jaglana panna cota w sosie truskawkowym . W Niebieskich Migdałach . Pyszne ciasta: sernik z malinowym sosem, szarlotka z lodami i bitą śmietaną i strudel podawany z ciepłym sosem waniliowym (gość z Niemiec(...)strawberry lassi (the vanilla pod is just for the visual purposes although you might add some vanilla seeds to the sauce). Here you’ll find a similar dessert – millet panna cota in strawberry sauce
Qlinarnie i QlinarniePodpatrzyłam u Ani, która prowadzi bardzo smakowity blog Kucharnia przepis na takie kulinarne cudo: panna cotta z melisą i truskawkami. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego przygotowania tego deseru... Tym razem bazylia tu użyta tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam od razu zakasać rękawy. I nie powiem nic więcej... musicie ją koniecznie zrobić ! Bazyliowa panna cotta
Kulinarne przygody GatityStare polskie przysłowie mówi, że dawniej najlepszymi rzeczami w Polsce były : krakowska panna, warszawski trzewik, gdańska gorzałka i piernik toruński, który sławą i jakością dorównywał norymberskim, a faska z ciastem piernikowym często stanowiła część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Ciasta z dodatkiem miodu znali już dawni Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik
Wiem co jem