panna - 1149 przepisów (strona:26/77)

Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 176

burro 1 uovo 2 cucchiai di latte un pizzico di sale Ripieno 300 g di piselli sgranati 250 g di ricotta 100 g di spinacini 100 ml di panna 50 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio 2 uova prezzemolo basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE  Kruche ciasto Blendujemy orzechy do uzyskania konsystencji m ą ki. W mikserze miksujemy mąkę(...)dokładnie mieszamy. **** Ripieno Frullate gli spinaci con il prezzemolo e 5-6 foglie di basilico. Cuocete i piselli al dente. In una ciotola frullate le uova con la panna e la ricotta. Aggiungete gli spinaci con le erbe, il parmigiano grattugiato e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Tarta

La grande e la piccola cuoca
Cykl wielkanocny: Pasztet z łososia (Terrina di salmone) 188

cytryna świeży imbir koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di filetto di salmone senza pelle 100 g di salmone affumicato 200 ml di panna 1 limone zenzero fresco aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy(...)solą oraz pieprzem, miksujemy. **** Frullate il salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto. Na koniec dodajemy posiekan ą  natkę  pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa

La grande e la piccola cuoca
Cykl wielkanocny: Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) 157

zucchero 2 uova 1 tuorlo 1 bacca di vaniglia 16 g di lievito vanigliato 100 ml di latte Crema stracciatella 250 g di philadelphia 50 g di panna 50 g di zucchero a velo 50 g di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy 2 jaja, 1 żółtko i mleko. Całość ponownie(...)preriscaldato a 160 gradi per circa 35-40 minuti. Una volta cotta, fatela raffreddare su di una gratella. A questo punto preparate la crema stracciatella. Montate il philadelphia, la panna e lo zucchero a velo. Aggiungete il cioccolato fondente tagliato grossolanamente e mescolate bene il tutto. Decorate la torta con la crema e dei pezzetti di cioccolato fondente. Smacznego! Buon

La grande e la piccola cuoca
WIOSENNA PANNA COTTA 142

się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.   Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min Chłodzenie: 12 godz. Dla 6 osób: Panna cotta: ● 500 ml śmietany kremówki ● 300 ml mleka ● 1 laska wanilii ● 120 g cukru* ● 8 g żelatyny w listkach Coulis z owoców jagodowych: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX(...)czym przetrzyj uzyskany sos przez sito o drobnych oczkach, i odstaw do schłodzenia.   Tuż przed podaniem zanurz na chwilę kokilki w gorącej wodzie, aby łatwiej wyjąć z nich pannę cottę, przy pomocy ostrego noża oddziel ją od krawędzi kokilek, wyłóż na małe talerzyki, udekoruj owocowym coulis, pozostałymi rozmrożonymi owocami, listkami mięty, resztę sosu podaj osobno. *Białego lub brązowego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort pomarańczowy z kremem z gorzkiej i mlecznej czekolady (Torta all'arancia con crema di cioccolato fondente e crema di ciocco 201

zucchero 3 uova 8 g di lievito vanigliato 1 bustina di vanillina 1 arancia  Crema di cioccolato fondente 150 g di cioccolato fondente 90 g di panna 30 g di burro Crema di cioccolato al latte 200 g di cioccolato al latte 200 g di formaggio tipo Philadelphia 50 g di burro PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło, po czym(...)wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę miksujemy z miękkim masłem i serkiem philadelphia. Krem schładzamy ok. 1 godziny. **** Crema di cioccolato fondente  In una pentola portate a bollore la panna. Aggiungete i pezzetti di cioccolato. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Fatela raffreddare in frigorifero per circa

La grande e la piccola cuoca
Włoskie ciasto karnawałowe - Schiacciata alla fiorentina 190

latte 3 uova 1 bacca di vaniglia 1 arancia Decorazione: zucchero a velo cacao amaro in polvere Crema: 200 g di cioccolato fondente 125 g di panna 35 g di burro 1 arancia PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miksujemy jaja z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy skórkę(...)miksujemy na jednolit ą  masę. Dodajemy otart ą   skórkę z pomarańczy, mieszamy.  **** Nel frattempo preparate la crema di cioccolato. In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete i pezzetti di cioccolato. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Per ultimo aggiungete la scorza

La grande e la piccola cuoca
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 178

poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć mi do gustu przypadła najbardziej panna cotta i chałwa. Z przyjemnością tu wrócę dla miłej

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym 273

Kremowa panna cotta z białą czekoladą, która osładza cały deser i idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym sokiem pomarańczowym. Deser jest warstwowy i przechodząc przez kolejne poziomy, coraz słodszy, więc nie ma siły, żeby nie zjeść do dna :) 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego 100% Hortex 1-2 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki mleka(...)kremówkę. Rozlać do słoiczków i ponownie schłodzić. Na samym wierzchu wylać pozostałą galaretkę. Kolejną warstwę należy wylewać, jak poprzednia się chociaż trochę zetnie. Ozdobić tartą czekoladą. Smacznego :) Moja wersja panny cotty może wydawać się trochę skomplikowana :) Jeżeli ktoś chce na prawdę prosty deser to wystarczy do szklaneczek rozlać czekoladową kremówkę, a po stężeniu wylać pomarańczową galaretkę. Kategoria: A-Z SŁODKO

https:KKuchniaMniam
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 188

tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna  50 ml di vino bianco  peperoncino timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy(...)fuoco vivace. Aggiungete i gamberi e qualche rametto di timo. Bagnate i gamberi con il vino bianco, che lascerete evaporare. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro e la panna. Aggiustate di sale, pepe e peperoncino. Lasciate cuocere per circa 5 minuti. Nel frattempo cuocete la pasta al dente. Scolate la pasta e trasferitela in padella, mescolate il tutto. Servite

La grande e la piccola cuoca
Torciki àla sacher (Tortine àla sacher) 165

zucchero 100 g di burro 100 g di marmellata di albicocche 1 bacca di vaniglia 6 uova Crema 200 g di cioccolato fondente 125 g di panna 35 g di burro PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. **** Sciogliete a bagnomaria il cioccolato fondente con il burro(...)jednolit ą  masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny.  **** Nel frattempo preparate la crema di cioccolato. In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete i pezzetti di cioccolato. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Fatela raffreddare in frigorifero per circa

La grande e la piccola cuoca
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 221

zupy z białych warzyw i białej czekolady z żytnim czipsem z diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami(...)przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem. Muszę przyznać, że wszystkie dania zostały przygotowane perfekcyjnie i pięknie podane. Trudno jest wybrać co mi smakowało

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z panna cottą i malinami 118

Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka dokładnie

Bullio
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 160

święto derenia, ale pojechałam na Europejski Festiwal Smaku do Lublina i tam poznałam Panie Danutę i Paulinę Pietrusik, od których otrzymałam słoiczek kiszonego derenia (Pani Paulina w fartuszku panny apteczkowej** z dworu Sapiechów). Panie tak o sobie mówią: „Z tego względu, iż mieszkamy na terenie, który dawniej zamieszkiwały znamienite rody magnackie: Sapiehowie, Radziwiłłowie staramy się w naszej rodzinie kultywować tradycje(...)Dereń tak dobrze udawał oliwki, że często sprzedawany był przez nieuczciwych handlarzy, jako oliwki.  *z książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa  w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze

królestwo garów
Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową 192

Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową – pyszny deser, wykwintny, ze śmietanki, wanilii i różowego wina musującego. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Jest aromatyczny, nie za słodki i ładnie się prezentuje. Do jego przygotowania użyłam wina półwytrawnego, jeśli użyjemy słodkiego, to proszę uważać, żeby nie przesłodzić śmietanki, można wtedy dodać trochę mniej cukru. Bardzo polecam(...)życzę smacznego! Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 1 szklanka wina musującego (szampana) + 1/4 szklanki (użyłam półwytrawnego różowego wina musującego, możemy użyć również prosecco) 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 5 łyżek konfitury malinowej odrobina różowego barwinka spożywczego Dodatkowo: wiórki kokosowe

Mała Cukierenka
Panna cotta z kawą 159

Zgłębiałam wówczas tajniki włoskich smaków przy każdej możliwej okazji, podpatrując rodowite Włoszki w kuchni. Jednak włoskie desery poznaję tak naprawdę dopiero teraz, kiedy już od dawna jestem w kraju. Panna cotta to deser, który generalnie mnie nie zachwyca, […] Artykuł Panna cotta z kawą pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka