wstydem przyznać, że łatwo zrezygnowałem z chleba i mąki, ale rozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo – niektóre(...)pomysły: wiórki kokosowe, mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały łamane lub mielone siemię lniane mielone orzechy, mąka orzechowa tapioka albo mąka ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników Warto do panierki dodać przyprawy , może to być sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion
PaleoSMAKKolejna odsłona kurczaka w pysznej panierce..był już wcześniej taki kurczak..a tym razem przygotowany tak samo, ale w innej panierce...gdyż ta panierka jest bardziej pikantna.. kurczak marynata kleiwo panierka Spicy Wings Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć(...)ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości. Panierowanie: Zamarynowane kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do odsączenia.Odsączonego kurczaka wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować.Opanierowanego kurczaka przełożyć do miski i zalać
Moje domowe kucharzenieOstrzejsza wersja żeberek z zupy- panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku, sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni
Buniabaje w kuchniZiemniaki w panierce z kaszy manny...Złociste, idealnie chrupiące i pyszne.Obtoczone tymiankiem, słodką papryką i ... kaszą manną.Smaczny zamiennik ziemniaków z wody czy frytek.Kto ma ochotę?Zapraszam do stołu! Składniki:1 kg ziemniaków;3 łyżki kaszy manny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka tymianku;2 łyżeczka soli (jedna do gotowania ziemniaków, a druga do panierki);1/2 łyżeczki czarnego pieprzu(...)garnka, zalać zimną wodą, zasypać łyżeczką soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 mniut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i odparować ziemniaki.Przygotować panierkę do ziemniaków: wymieszać ze sobą kaszę manną, tymianek, słodką paprykę, pieprz i sól. Do garnka z odcedzonymi i odparowanymi ziemniakami wsypać panierkę. Garnek zamknąć pokrywką i potrząsać nim, aż panierka
Gospodyni MiejskaJest wiele sposobów na przygotowanie kotletów drobiowych, zaczynając od przyprawienia mięsa, kończąc na panierce. Dla tych, którzy wstają z rana z dylematem „co zrobić na obiad”, ale i również szukają urozmaiceń – kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych. Składniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo(...)folią) na 30 minut. Jajka rozkłócamy widelcem z wodą. Do drugiej miseczki wsypujemy płatki owsiane. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach owsianych. Odkładamy na 15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie odchodziła od mięsa). Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym na rumiano z obu stron (ok. 3 min. z jednej i 2 min. z drugiej). Z powyższych
mojewypiekiinietylkorybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją przyprawą do ryby , a tylko maczanie w kleiwie i panierce.. ryba przyprawa do ryby kleiwo panierka american crispy chicken Rybę pokroic na kawałki i natrzeć przyprawą do ryby.Kleiwo:Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część(...)minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości.Panierowanie:Kawałki ryby wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować, a potem przełożyć do miski i zalać kleiwem, po czym przełożyć go na cedzak, aby pozbyć
Moje domowe kucharzenieogrzeje go kilka ciepłych promyczków słońca od razu staje się głodny.. Jeśli lubicie delikatne rybie mięso, dynię pieczoną na ostro, rozpływającego się camemberta, świeżą kolendrę i bardzo chrupiącą panierkę to zapraszamy Was dziś do nas na zdrowy i bardzo smakowity obiad: Składniki: (dla 2 osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej(...)kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku chrupiąca panierka: 1 łyżka masła , 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka orzeszków ziemnych, pół łyżki migdałów, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu
Symfonia SmakówLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja na domowa alternatywę do stripsów w KFC, która jest znacznie tańsza i jesteście pewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)MARYNOWANIE (ok. 15 min): kawałki kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy malutki otworek u góry aby wypuścić powietrze, po czym zakrywamy go i miażdżymy płatki tłuczkiem, drewnianą łopatką lub ręką aż objętość paczki zmaleje
Nerds Kitchenwybieram te, które naturalnie nie mają go w swoim składzie, np. mąka kasztanowa, ryżowa, jaglana, gryczana, z tapioki. Jeśli przygotowujemy danie dla kogoś chorego na celiakię, to ważne. Z panierką miałam większy kłopot, ale przypomniała mi się akcja "Zielono mi!" na Mikserze kulinarnym i pomyślałam o zielonym przecież zatarze ( mieszance przypraw z krajów Bliskiego Wschodu), w którym znajdują się(...)dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach). Bezglutenowe krokiety z zieloną soczewicą i panierką z zataru Naleśniki Składniki (na 8 naleśników ) : 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych 6 łyżek mąki ryżowej pół łyżeczki soli 2 jajka mleko (ok. 2 szklanek) olej do smażenia Wymieszać obie mąki z solą. Jeśli trzeba, rozgnieść łyżką grudki mąki kasztanowej
Weekendy w domu i ogrodziebyło wracać...Na dole dodaję kilka migawek z wakacji :)Dziś zapraszam na kotlety po władysławowsku (tak je nazwałam, bo jadłam je we Władysławowie). Udało mi się w domu odtworzyć panierkę do mięsa. Taka panierka smakuje też z mięsem drobiowym!Składniki:4 kotlety schabowe lub z piersi kurczaka/indykasól, pieprzolej do smażeniajajko + mlekomąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku):4-5 łyżek bułki(...)tartej1 łyżka mielonej słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonej ostrej paprykiszczypta chilliSposób przygotowania:1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety.2. Mięso pieprzymy i solimy.3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.4. Kotlety podałam z ziemniakami z wody, papryką z miodem i sałatką
Kuchnia domowa AniWyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)dłonią. Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi
Maminek kulinarnySuper przepis na kurczaka w chrupiącej panierce. Domowe nuggetsy w panierce jak z McDonald’sa, czy KFC. Bez grama bułki tartej. Panierka jest z orzechów i przypraw. Zdrowa, pyszna i chrupiąca. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 10-12 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak zrobić panierkę jak z KFC Tajemnica chrupkości nuggetsów to panierka z orzechów(...)przypraw Pewnie nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiącą panierkę do kurczaka taką jak w KFC. Nie znajdziecie na nią przepis w internecie, ponieważ oryginalna receptura na nuggetsy z McDona’d’sa, czy pałki z KFC jest pilnie strzeżona jak tajemnice armii amerykańskiej. Nie wiadomo co zawiera mieszanka na panierkę, ale wydaje się, że podstawą jej chrupkości jest smażenie
Niedzielny kucharzfiletach wodę na papierowych ręcznikach – kilkukrotnie, przed samym panierowaniem również. Filetów do panierowania nie przyprawiam – ryba ma swój charakterystyczny smak i nie zagłuszam go niczym – przyprawiam za to mocno panierkę. Panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej ma kilka olbrzymich plusów. Po pierwsze – mąka kukurydziana jest żółta, a to od razu nadaje smażonym czy pieczonym panierowanym produktom słoneczny kolor – a jemy oczami(...)prawda? Secundo – panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej szybko się zasklepia i buduje na rybie skórkę – do ryby nie dochodzi tłuszcz, ryba nim nie nasiąka, zostaje delikatna i soczysta. Tertio – panierka z kukurydzianą mąką jest dużo bardziej chrupiąca niż panierka z samej bułki tartej a dodatkowo, dzięki temu że mąka z kukurydzy jest najbardziej naproteinowaną mąką pośród mąk niechlebowych – panierka jest
Karo in the KitchenWszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych kotletów schabowych i panierowania ich w bułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami. Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety(...)złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać z dipem, są wtedy poręczniejsze do podawania. Przepis na salsę ananasową znajdziecie tutaj. Polecam przepis na Kotlety w kokosowej panierce. The post Kotlety w kokosowej panierce appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymieszać.Partiami wlewać wodę- aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany*.Rozgrzać tłuszcz na patelni (nalać go tyle, żeby ok 1/3 ananasa była zanużona) i układać- obotoczone w panierce**- ananasy na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Polać syropem z agawy.Smacznego! :)* masa z czasem robi się bardzo gęsta i przed kolejną partią smażenia trzeba dolać trochę wody(...)rozrzedzić** mój sposób na to, żeby panierka 'trzymała' się ananasa, to taki, że ananasa obtaczam panierką tylko z jednej strony i tą stroną szybko układam na patelni, a dopiero potem nakładam panierkę na górną część
Kraina Miodem PłynącaFilety umyć i dowolnie pokroić na kotlety. Posolić i popieprzyć. Krakersy i paluszki chlebowe zmiksować w rozdrabniaczu i przesypać do miski lub na talerz. Dodać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Jajka rozbełtać z solą. Na patelni rozgrzać olej, kotlety panierować w panierce, następnie w jajku a na koniec znowu w panierce. Smażyć na złoty kolor z obu stron i podawać
Ewa w kuchnidzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam. Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:2 piersi z kurczaka1 duże lub 2 małe jajka1,5 szklanki panierki Pankookoło 5 plastrów ananasa z puszki2/3 zielonej części cebulki dymki1 szalotka lub cebulka(...)marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę
Mania GotowaniaBardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko. Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka(...)folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego
Salonik smakówTradcyjny niedzielny obiad wcale nie musi być nudny! Wystarczy niewielkie urozmaicenie w panierce by danie nabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem(...)tartą z wiórkami w proporcji 1:1. Na patelni rozgrzewamy nieco margaryny. Piersi z indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kolizje SmakówKurczaka w panierce robię często, bo to szybko i smacznie. Na początku nauki gotowania zdarzało mi się kupować gotowe panierki. Czasem kombinowałam i próbowałam zrobić coś swojego, ale zawsze czegoś brakowało... Ostatnio całkiem przypadkiem powstała pyszna,chrupiąca panierka, którą polecam! :) Niestety nie mam precyzyjnie zapisanych ilości składników, bo wszytko dodawane było "na oko" , a po zrobieniu po prostu spróbowałam(...)granulowany 2 płaskie łyżki bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie: Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce i smażymy na złoty kolor z obu stron ;) Gotowe
Czerwona PorzeczkaJeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad.Składniki na 3 kotleciki : pół większego filetu z kurczaka 4 duże garści płatków kukurydzianych 2 jajka pół(...)talerz.Rozgrzewam tłuszcz na patelni i wyciągam filety z lodówki. Filety obtaczam tylko w rozdrobnionych płatkach i kładę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażę kilka minut na piękny złocisty kolor panierki z jednej i drugiej strony.Na zdjęciu moja propozycja podania na obiad - z ziemniakami i kapustą po góralsku
Mechanik w kuchni