Miałam dzisiaj gościa na obiad. Ona bardzo lubi taką kuchnię, więc musiałam dla niej to wyczarować. Smakowało nam bardzo. Przygotowanie marynaty – jogurt włożyć do miski
Kuchnia Pokoleńpomidorami. Danie nie jest pracochłonne i jest szybkie w wykonaniu. Idealne na niedzielny obiad, kiedy nie chcemy za dużo stać przy garach 😋 Składniki: udka z kurczaka - mogą być podudzia, pałki lub ćwiartki przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, szczypta kminu rzymskiego, kilka kropel ostrego sosu Worchester puszka pomidorów pelati - mogą być całe lub krojone
Ze smakiem bez glutenuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki podstawowe: 2 placki tortilli wieloziarnistej, 2 garście rukoli, 2 pałki lub udka z kurczaka (wcześniej ugotowane), kawałek czerwonej papryki, po 1/2 pepperoni czerwonej i zielonej (opcjonalnie). Składniki pasty: 150 g ciecierzycy z puszki, 2 pomidory suszone + łyżka oleju z pomidorów, łyżka wody
JejKuchniaZupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera
Kuchnia MagdaLenyPyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie
Pyry na Gazsosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Proste Potrawypomidorowego ( domowy ) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka pieprzu 1 łyżka soli 1/2 litra wody 2 łyżki oleju rzepakowego Nogi z kurczaka podzieliłam na dwie części ( pałka + podudzie ). Do rozgrzanego garnku ( u mnie płytki a szeroki z grubym dnem ) wlałam olej i go rozgrzałam i obsmażyłam na nim kurczaka przez dosłownie kilka minut. Wyjęłam
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka podzielić na udka i pałki. Obsypać przyprawą warzywną, ziołami oraz solą i pieprzem. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka przełożyć do brytfanny
Pasja Smakukurczaka, udka należy zamarynować przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Będą wtedy aromatyczne i kruche. Do tego przepisu wybrałam duże udka z częścią grzbietową ale można również użyć pałek . Jakie przystawki wybieracie do kurczaka? Przygotowałam ryż na słodko z karmelizowaną cebulą i rodzynkami i prostą sałatkę z warzyw i owczego sera. Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują
codojedzeniaciepło np. imprezowych lub okolicznościowych. Takiej wersji nikt się nie powstydzi a goście będą się zajadać. Polecam z bukietem surówek :) Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka ( podzielone na udka i pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki sezamu 2 łyżki curry 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior
Kuchnia PaulettesSzybka w przygotowaniu i bardzo syta zapiekanka z makaronem tortellini, kurczakiem i brokułem. Całość otulona żółtym serem oraz kremowym sosem beszamelowym. Zapiekanka palce lizać. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 250 g tortellini z szynką 1 brokuł 200 g żółtego sera Olej do smażenia Masło do formy Sos beszamelowy: 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki
VioletoweKucharzenieulubione zioła: np bazylia, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn itp. przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżka masła ***Ćwiartki z kurczaka, dokładnie myjemy, dzielimy na pałki i podudzia, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy *** *** Cukinie i papryki kroimy w dużą
Blog z Apetytembyły całe zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia
Kolorowy PrzepisownikSkrzydełka palce lizać! Mięso ma miodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka Marynata: 100 ml miodu 0,5 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka matki pietruszki Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka
VioletoweKucharzenie