sztuk pałek z kury lub skrzydełek 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu łyżka koncentratu pomidorowego łyża oleju 2 duże cebule białe łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól Sposób przyrządzenia : Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować
pieprzny smaczekkurczak to wdzięczne mięso. Świeży rozmaryn, lubczyk kawałki suszonych pomidorów to poezja smaków. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego kilka gałązek rozmarynu suszony lubczyk płatki suszonego czosnku suche suszone pomidory sól, pieprz, przyprawa do drobiu WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, marynujemy w ulubionych przyprawach (około 2 godz.), mięso wkładamy na rozgrzane masło, posypujemy przyprawami
Kuchnia Beatycukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam! Składniki: 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży) jedna średnia cukinia serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było) dwie łyżki śmietany 18% 4 spore ząbki czosnku sól pierś z kurczaka (nie koniecznie) przyprawa do kurczaka złocista, majeranek Wykonanie
Mama z miastaprzez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził(...)wielkim półmisku, ułożoną szczytami listków do środka, tak żeby łatwo było wziąć liść w palce i zjeść. Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych w plastry. Jeśli nie użyjecie całego sosu – schowajcie go w szczelny pojemnik. W lodówce może poczekać
Karo in the Kitchenrobią się same! Wstawiamy do piekarnika i gotowe! Wszyscy Panowie na imprezie będą zachwyceni! ŻEBERKA "LEPKIE PALCE" Jeśli chciałabyś zaskoczyć swoich gości nietypowym podaniem dania to polecam Ci ten przepis! wygląda fenomenalnie, też tak smakuje, a robi się go tak bardzo szybko! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM
SMYKWKUCHNIrozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka, mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 st. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą.Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy.Pierożki układamy na formie do pieczenia z pergaminem
Moja smaczna kuchniafeta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia go z wszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością soli(...)rzeczą jest, aby robić to przez palce, sitko, lub za pomocą specjalnego urządzenia, tak, żeby pestki z cytryny nie dostały się do dania, gdyż mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty. Ponieważ kurczaka pokroiłem w drobną kostkę, wystarczającym czasem
Wyprawy kulinarnewszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają, klikajcie żeby zobaczyć to dokładnie ). Rozkładamy na kurczaku połowę boczku. Posypujemy połową granulowanego czosnku i oboma rodzajami papryki wędzonej – mocno, nie oszczędzajcie. Na koniec całość posypujemy bardzo delikatnie cieniutką warstwą sproszkowanej żelatyny – najlepiej wziąć jej po prostu odrobinę w palce i traktować jak sól – jest równie miałka. Najprawdopodobniej nie zużyjecie całych dwóch łyżeczek – mnie(...)plastry. Gotowe batony można razem z folią zamrozić albo zapakować pakowarką próżniową. Wędlina bez tych zabiegów pozostanie w lodówce świeża przez około 4-5 dni. SKŁADNIKI 3 spore piersi kurczaka z wolnego wybiegu, razem 650-700g 90-100g boczku, peklowanego i wędzonego na zimno, krojonego, w cieniutkich plastrach (Biedronka, Lidl) 2 płaskie łyżeczki żelatyny wieprzowej (agar się tutaj
Karo in the Kitchenproste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka cukinia 1 cebula 2 pałki selera naciowego około 1.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz do smaku 1 koncentratu chili ProEco Polska 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos około 1.5 szklanki bulionu z kurczaka Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliLubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut. Posmarować marynata ziemniaki. Na patelni rozgrzać
Buniabaje w kuchniblasze i pieczemy w piekarniku. Uwielbiam je jeszcze gorące, gdy parzą jeszcze w palce, cudownie skwierczą, a ja marzę już tylko o tym by zatopić w nich zęby i poczuć ich cudowny smak... Mmmm... Polecam! Składniki na pieczone skrzydełka 1,2-1,5 kg skrzydełek z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oliwy 3 łyżki pikantnego
Rozpustne gotowaniepodudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) – jakieś 1,5 łyżki Bulion warzywny lub drobiowy – ok. 400 ml Przygotowanie: Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć
Fabryka pomysłówmoto ( glutaminian sodu) można pominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka
Kulinarny karnet Christophera