Dziś zapraszam Was w dalszą podróż w poszukiwaniu pączków idealnych. Nie, żebym tym ostatnim, z samego serca Afryki, miała coś do zarzucenia - wyszły przepyszne i zniknęły błyskawicznie! I być może właśnie dlatego, gdy ciasto na tamte jeszcze rosło, zabrałam się za wyrabianie kolejnego. Tym razem, przebywając niepostrzeżenie tysiące kilometrów, wylądujemy w Nowym Orleanie... Przepis znalazłam u Komarki , i od razu(...)się spodobał. Są to pączki na drożdżach, a mimo to nie trzeba ciasta wyrabiać. W dodatku wyrasta na zimno, czyli przez noc w lodówce. Później wystarczy ciasto z rzeczonej lodówki wyjąć, rozwałkować i usmażyć. Podobno w Nowym Orleanie jada się je na śniadanie... Cóż, my w porze porannego posiłku zjedliśmy tylko po jednym, resztę zachowując na podwieczorek w doborowym towarzystwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodkie i puszyste DONUTY CZYLI PĄCZKI Z DZIURKĄ to deser,... Artykuł Donuty czyli pączki z dziurką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINETłusty Czwartek - ulubione święto C., które bardzo szybko postanowił zaszczepić na naszym domowym gruncie. Polega to na tym, że już w połowie stycznia zaczyna marudzić o pączki. Gdy dowiedział się, że w tym roku nic z tego nie będzie, bo nie tylko w sam najważniejszy w roku czwartek, ale też w jego okolicach w domu mnie nie będzie, popadł(...)pierwszego wejrzenia. Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące z dalekiej Afryki. Ciekawymi składnikami są tutaj mleczko i wiórki kokosowe, a także mąka ryżowa. Nie mogłam się oprzeć, musiałam spróbować. Pączki okazały się wyśmienite! Lekkie i delikatne, a do tego chrupiące! Wydaje mi się, że to właśnie dzięki mące ryżowej zyskują chrupiącą skorupkę. Wnętrze pozostaje przy tym miękkie i puszyste
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposypką dawno temu znalazłam tutaj , zapisałam do wypróbowania i w końcu przyszła pora ..Posypka z cukru pudru z dodatkiem mleka w proszku to super pomysł..polecam..Moje pączki z braku czasu nie były nadziewane i nie były obtaczane, tylko posypane cukrem z mlekiem w proszku.. 270 g mąki [ u mnie ciut więcej] 3 czubate łyżki cukru(...)rozpuszczonego masła 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. mleka 1 jajko 20 g świeżych drożdży szczypta soli dżem do szprycowania pączków 1 l o leju do smażenia Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić
Moje domowe kucharzeniePrzepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej(...)końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką
Kuchnia MagdaLenyPączki jak wiadomo domowe najlepsze...mam wypróbowanych sporo przepisów - bez jajek,, na białkach, na piwie,na śmietanie, z gotowanym budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski(...)misce to i tak działałam dalej...i powiem Wam, że teraz robię prawie zawsze w taki sposób, ale piszę o tym dopiero teraz ..Tak samo i teraz robiąc pączki..na zdjęciu niżej widać wszystkie składniki od razu przełożone do miski..nawet masło nie rozpuszczone i jak widać pączki wyszły tak jakie powinne być.Ja pączki smażę we frytkownicy, , kiedyś smażyłam
Moje domowe kucharzeniekarnawał, to trza szaleć i smażyć pączki haha.. Tutaj podpatrzyłam przepis na pączki z dziurką..u mnie pączki z dziurką i małe pączuszki. 60 dkg mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki waniliowego ajerkoniaku 7 dkg masła 1 szkl. mleka Masło roztopić i wystudzić. Mleko(...)ciepłe miejsce.Gotowe ciasto wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinać np.szklanką koła ,a w środku np.kieliszkiem każdego dziurki. Uformowane pączki pozostawić po podrośnięcia.Wyrośnięte krążki wrzucać na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.Smażyć z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniekilkudniowej przerwie zapraszam na pączki.przepis znaleziony tutaj ..tylko nie wiem , czemu są to pączki po niemiecku..ponoć różnią się tylko nadzieniem i sposobem zlepiania.Ja zlepiam podobnie od dawna, tylko nie robię dołków i nie smaruję kółek wodą..a nadzienie to każdy i ta daje wg własnego gustu..Tak więc moje pączki nie są do końca po niemiecku(...)czasie rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Połowę kółek smarować wodą, w pozostałych robić dołki, do których wkładać konfiturę. Przykryć kółkami posmarowanymi wodą, mocno skleić brzegi i formować pączki. [ ja na połowie krążków układam malutką łyżeczką nadzienie , przykrywam drugim krążkiem i zlepiam brzegi ,nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką]. Smażyć w gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć
Moje domowe kucharzeniePączki z serka homogenizowanego to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama co weekend robiła coś słodkiego. Bardzo często robiła takie właśnie pączki- specjalnie na nasze życzenie. Jedliśmy i jedliśmy i najeść się nimi nie mogliśmy. Tak też było tym razem. ...Dla łakomczuchów proponuję zrobić pączki z podwójnej porcji: Składniki: 3 szklanki mąki 2 serki homogenizowane waniliowe 5 jajek(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek stopniowo dodajemy ubitą pianę, serki i mąkę. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Ilość porcji: ok 5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryJuż jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie smażone a pieczone w piekarniku. Jako, że mamy lato choć deszczowe postanowiłam zrobić lżejszą wersję czyli bez smażenia na oleju. Miałam w lodówce jeszcze świeże jagody i borówki, nadziałam więc nimi pączki. W lodówce zawsze mamy jajka, mleko i masło, w szafkach mąki i inne dodatki(...)więc takie pączki można śmiało zrobić bez wychodzenia do sklepu. I to własnie w sierpniu u mnie królują jagody i borówki, bo o dziwo w lasach jagody jeszcze są. A połączenie leśnych i ogrodowych owoców jest rewelacyjne. Jeśli nie piekliście jeszcze pączków to zapraszam i jedzcie jeszcze ciepłe bo wtedy są najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób. SKŁADNIKI : 200 ml ciepłego mleka(...)mąki pszennej Szymanowskiej 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 50 g roztopionego masła 1 łyżka octu 2 jajka olej Polski do smażenia pączków
Kulinarne Fantazje Marioliczasie ciasto powinno być dwukrotnie grubsze. Na rozgrzany smalec wkładać koła i smażyć je z dwóch stron. Olej nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo pączki nie będą dosmażone w środku, a na wierzchu będą zbyt ciemne. Odpowiednia temperatura jest wtedy, gdy podczas smażenia widoczny będzie jasny pierścień wokół pączków. Po usmażeniu odłożyć pączki na ręcznik(...)papierowy, żeby ociekły z tłuszczu i jeszcze ciepłe nadziewać dżemem, przy pomocy szprycy lub strzykawki jednorazowej o pojemności 100-200 ml. Pączki polać lukrem zrobionym z cukru wymieszanego z wodą
Przepisy KulinarnePączki w 15 minut" obiegły internet i stały się hitem grup kulinarnych. Zdjęcia wyglądały kusząco, a perspektywa ekspresowej akcji kuchennej podziałała na nas jak wabik. Olejowi jednak podziękowałyśmy i przywitałyśmy się z piekarnikiem. Jako homo sapiens zaczęłyśmy eksperymentować i waniliowy serek homogenizowany zastąpiłyśmy serem z wiaderka. Ser konsystencją nie powalał, ale o tej godzinie trudno było dorwać inny, więc(...)kształcie zapomnieć musiałyśmy. Tym bardziej... że postanowiłyśmy, że nasze 'bliżej nieokreślone COŚ" będzie nadziane. W zasadzie nie wiem jak to nazwać, więc przyjmijmy, że są to placuszki. Przypominają odrobinę pączka, troszkę oponki ale i pancakes. Jedno jest pewne - to jest bardzo dobre. Eksperyment uznaję za udany. SKŁADNIKI: - ser w wiaderku (polecam Piątnicę!) - 300g - jajka, 3 - cukier puder, 4 łyżki, - cukier
Wypisz Wymalujkochani w czwartek no właśnie co jest w czwartek hi hi tłusty czwartek, dlatego dziś zrobiłam pączki pączki. Składniki: 4 szklanki maki pszennej typ 500 Kłos -Pol 4 żółtka 1 jajko drożdże świeże 40 g mleko 1.1/2 szklanki margaryna 70 g rozpuszczona cukier 150 g szczypta soli Wykonanie rozczynu: Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy(...)drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką. Wykonanie ciasta na pączki: Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo . Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną. Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia
Różowa kuchniaDzisiaj przepis na zupełnie inne pączki, przeznaczone dla osób którym znudziły się te tradycyjne z cukierni. Zamiast smażenia mamy pieczenie, zamiast drożdży jest proszek, a jako bonus dodałam pestki granatu, które nadają pączkom miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się(...)mikserem, a następnie dodać całe pestki granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka
Powiedz dietom nie