karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle samo się” , ponieważ podczas smażenia same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy. Nawet mój mąż widząc fikołkujące frittelle nimi się zachwycał(...)pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki
Mia Cucina Sofietanajlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki:Ciasto: · 500 g mąki · 1 czubata łyżeczka sody(...)migdałowego · 2 lub 3 łyżki śmietany · szklanka cukru pudru Orzechy: · paczka orzechów włoskich (300 g) · 2 łyżki masła · 2 łyżki miodu · 2 łyżki cukru
Mania Gotowaniakształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek - w Hiszpanii zjadany jest głównie na śniadanie, samodzielnie lub maczany w filiżance czekolady. W Polsce churros bardzo często porównywany jest do pączków i dlatego zagościł na dobre na "tłustoczwartkowych "stołach. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjny przepis na pyszną i zdrową wątróbkę ! Więcej na temat przygotowania i czyszczenia wątróbki --> tu Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 2 szklanki mleka 3 cebule 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku ½ paczka koperku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Wątróbkę umyć, wyczyścić i namoczyć w mleku przez 6 godzin, następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę drobno posiekać i przyrumienić
Tradycyjna Kuchniaoferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania otrzymałam dość ciężką paczkę, jak zwykle zapakowaną w piękne pudełko, a w niej słoiczki ketchupu w wersji łagodnej i pikantnej. Większość słoiczków już trafiła do moich znajomych. Ketchup w sprzedaży dostępny jest w słoiczkach oraz w tradycyjnej plastikowej butelce i ze względu na wygodę następnym razem wybiorę właśnie takie opakowanie
Cynamonowe szczęścieIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań
PysiaGotuje.plŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchniazewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao
Pełny talerzsię być w gronie szczęśliwców, którzy je otrzymali. Paczka choć lekka, w środku zawierała ogromną ilość wafli extra cienkich Good Food : solonych kukurydzianych , a także ryżowych naturalnych . Każdy zestaw wafli składa się z trzech malutkich opakowań, który mieści w sobie 7 wafli o śr. ok 8cm. Są przez połowę cieńsze od tradycyjnych, ich grubość to tylko ok. 5mm. Lekkie(...)wyrazisty smak. Swojemu 8 miesięcznemu Synkowi dałam spróbować ryżowych naturalnych. Zjadał bez problemu, więc mogę przypuszczać, że i jemu posmakowały :) Dzięki małej wadze, a także dzięki możliwości podziału jednej paczki na 3 części, można je śmiało zmieścić nawet w kopertówce (przynajmniej mojej). Są doskonałym uzupełnieniem śniadań- zarówno tych w domu jak i zabieranych do szkoły i pracy. Dietetyczna przekąska
Kuchnia w czekoladzieLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych
Smakołyki AsiUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna KuchniaNa ciepłe dni taki sernik jest idealny! wykonanie ekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka
Tradycyjna KuchniaSmaczny, zdrowszy, szybki wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10
Tradycyjna Kuchniajednym ma się ochotę na kolejne. Dawniej pączuchy lepiłyśmy z babcią - tradycyjnym sposobem - i schodził na to cały Tłusty Czwartek. Ten przepis zaś gości w naszej kuchni od kilku lat dzięki cioci Wioli i z czystym sumieniem go polecamy, bo te grubasy z nadzieniem wychodzą przepyszne! Składniki: paczka drożdży 8 łyżek cukru 8 żółtek ok. 40 g marmolady
WeAreCrazyDziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego
Pychotkaaa