Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy
karmelowyczłek rozgląda się na lewo, na prawo, zakręvony w pozytywnych myślach i w spokoju czeka na swoje jedzenie. Mamy do dyspozycji tradycyjne stoły, pufy i fotele oraz trochę siedzisk przy oknach i barze. Generalnie większą paczką zmieścimy się w lokalu bez większego problemu. Dla lubiących tego typu klimaty, wnętrze będzie zachęcało do posiedzenia przy kawie, piwku, drinku czy cydrze
Right Behind The Kitchenzapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!! Składniki na mazurek kajmakowy: 1 paczka suchych wafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy
Rozpustne gotowanieTradycyjna polska konfitura, którą można było spotkać w ciastach i ciasteczkach, ale przede wszystkim w pączkach. Prosta i szybka do zrobienia. Ma jednak jedną wadę - dzika róża kwitnie raz w roku i coraz ciężej znaleźć taką, która nie rośnie bezpośrednio przy ruchliwej ulicy
Milion Smakówzobacz TUTAJ" , warto się zarejestrować się, wypełniać ankiety i zostać wybranym na Ambasadora dla produktu, marki która bierze udział w kampanii - otrzymałam paczkę Ambasadora z zawartością reklamówek, torebek do porcjowania płatków na próbki smakowe, 3 opakowania płatków tradycyjnych, 3 opakowania płatków z cynamonem, każda po 400 gram, pełna oferta Nestle Cheerios Oats jest "zobacz TUTAJ" na spotkaniu ze znajomymi poczęstowałam
W Mojej Kuchni Lubięjakiegoś czasu miałam w lodówce paczkę buraczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego
Codzienne GotowaniePrzepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda
Tradycyjna Kuchnianadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje! Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikŁacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, we Francji, Portugalii i Turcji. Jeśli miałabym do czegoś porównać to danie, to byłby nasz pączek tylko bez cukru w środku i delikatnie słony. Churosy czesto zjada się na śniadanie oraz tradycyjnie rano, w pierwszy dzień nowego roku. Generalnie trzeba powiedzieć że W Hiszpanii je się śniadania na słodko. Zawartość śniadaniowek niektórych dzieci
Lubczyk i Waniliaspróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :) Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach) 1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 łyżki cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pszennej 2 jaja 1 litr oleju rzepakowego Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż się połączą. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Uwaga: oddzielamy porcje ciasta przy pomocy dwóch małych łyżeczek. Łyżeczki wcześniej zanurzamy w zimnym oleju. Szybkie pączki Wykonanie w TM5: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - 4 min / interwał. Smażymy na głębokim
peggiwkuchniJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnylatach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia praktyczno-techniczne (ZPT) trwały dwie godziny lekcyjne pod rząd i były dzielone na chłopców i dziewczyny. Ja lubię tradycyjne smaki, więc sałatkę jarzynową przyrządzam dość często, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Wtedy raz na tydzień lub dwa gotuję rosół
Posadzone i zjedzonejeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz Wymaluj