owsianka - 4185 przepisów (strona:173/279)

Najpopularniejsze przepisy w 2017 roku 163

miejsce Sałatka jajeczna 2 miejsce  68 przepisów na koktajle  3 miejsce  Ogórki małosolne z koperkiem 4 miejsce Omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem 5 miejsce Nocna owsianka z marchewką

Moja smaczna kuchnia
Najpopularniejsze przepisy w 2017 126

Zaczynamy jednak od tego, co Wam najbardziej przypadło do gustu, proszę: Czekoladowe ciasto z herbatą earl grey, słodzone daktylami Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami Czekoladowo-bananowa owsianka z orzeszkami 4. Ciastka owsiane z truskawkami i bananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą 7. Gryczany placek z cukinią i szpinakiem 8. Placki z kalafiora

Cooking for Emily
Pierogi ruskie 128

Ruskie raz! Przedświąteczne gotowanie rozpoczęłam w weekend od lepienia uszek do barszczu. Tak rzadko lepie pierożki czy uszka, że dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi.  Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu

Moja smaczna kuchnia
Świąteczny dodatek bez białego cukru. Skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze kokosowym. Karmelowy smak Świąt. 187

czasie wylewamy skórki wraz z karmelem na sitko. Odsączamy i przekładamy do słoika.  Karmel możecie wykorzystać do dekoracji, albo zjeść w chwilach słabości. Skórki możecie wykorzystać do ciast, owsianki, jaglanki, tortów, placków. Trzymamy je w lodówce około tygodnia. W razie potrzeby skórki można zawekować.  Podana ilość wystarcza mi na 3 makowce. Skórka pomarańczowa, dzięki kandyzowaniu w cukrze kokosowym

Krupeczki
Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni? 118

przyprawa znana od tysiącleci, smaczna i zdrowa. Mimo wszystko nie należy z nią przesadzać ale jedna łyżeczka dziennie nie zaszkodzi. Cynamon… kto nie zna jego aromatu. Cynamonowa owsianka , cynamonowe bułeczki , glögg …Jego zapach wprawia w błogie odprężenie i poprawia nastrój. Poza tym wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa. Obok słodkich wypieków można go również używać

codojedzenia
Kanapka z tuńczykiem,sałatą, ogórkiem i czerwoną cebulą 152

kanapki. Ale jedzone codziennie nudzą się (nic dziwnego!). Sama mam czasem ochotę zakrzyknąć: "Śmierć kanapkom!"i stworzyć śniadaniową opozycję antykanapkową smażąc na śniadanie naleśniki, placuszki, robiąc gofry czy gotując owsianki. Jednak gdy dopada mnie choroba lub niedoczas kanapki wracają do łask ;) Kanapka zainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem i doborem składników ;) Czas przygotowania

U Fiolki
ŚNIADANIOWA ZIARNIANKA 128

grzybów i innych patogenów w układzie pokarmowym. Sezon na cytrusy w pełni.  Obecnie te owoce są niedrogie, w dość dobrej jakości.  Warto więc je dodawać do porannej owsianki, jaglanki, amarantusianki lub ...hm, no właśnie...jak nazwać moje danie? Chyba najwłaściwsza nazwa to ziarnianka. W mojej misce bowiem znajdujemy mieszankę różnych ziaren: płaskurki, samopszy, słonecznika,  sezamu. Wszystko aktywowane

Jeść, by żyć w zdrowiu
Borówkowe smoothie bowl 125

bowls, czyli miseczki z owocowym lub warzywnym smoothie okraszonym mnóstwem zdrowych, kolorowych dodatków, nierzadko superfoods . Taka miseczka świetnie sprawdzi się jako fit śniadanie lub deser i godnie zastąpi ciepłą owsiankę. Zresztą sami spójrzcie, ciężko jest przejść obojętnie koło czegoś co tak smakowicie wygląda. Składniki: Smoothie: 1,5 szklanki borówek 1 duży dobrze dojrzały banan 1 kubek (150 g) jogurtu naturalnego

Fitsweet.me
Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta! 203

zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla słodyczy. Dzięki temu, że suszone winogrona mają dużo wartości odżywczych, są pożywne, dlatego stanowią świetny dodatek do drugiego śniadania – można je połączyć z owsianką lub jogurtem naturalnym. Z powodzeniem mogą również stanowić samodzielną, pełnowartościową przekąskę, która idealnie nadaje się do przegryzienia na spacerze czy w pracy. Rodzynki to także niezastąpiony dodatek do dań mięsnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Owsiane babeczki z konfiturą truskawkową 145

Dziś polecam Wam pyszne owsiane babeczki z konfiturą truskawkową . Idealne w ramach zdrowszego deseru lub drugiego śniadania. Do przygotowania babeczek użyłam płatków owsianych JUMBO Provena . Idealne do przygotowania tradycyjnej owsianki, jak i różnych wypieków. Polecam Wam również inne produkty Provena . Z pełną ofertą możecie zapoznać się tutaj: Wracając do przepisu na owsiane babeczki z konfiturą truskawkową… Do babeczek możecie

Słodkie okruszki
EGZOTYCZNE PŁATKI ŚNIADANIOWE 106

porcji dobrego humoru ;) Bo wiadomo, że Polak głodny to zły, dbajmy więc o to aby śniadanie było pyszne i poprawiało Nam humor. W sezonie wakacyjnym często przygotowywałam na śniadania owsiankę. Teraz od jakiegoś czasu płatki owsiane zamieniłam na te kukurydziane, dodaję do nich płatki smakowe i to co akurat mam pod ręką i w ten sposób powstaje pyszne śniadanie. Składniki

Z Majeczką w kuchni
Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze 127

nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji.  Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy. Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów lub do kawy.  Można się pokusić o dołożeniu po kilka włoskich orzechów do słoika

Apetyczna babeczka
Placuszki bananowe i recenzja "Trufla, same dobre rzeczy" Patrycji Doleckiej 191

uatrakcyjnia potrawę. Mamy tu dania naszej rodzimej kuchni, ale też inspiracje kuchnią międzynarodową - wszystko w zdrowym wydaniu! Podzielona jest na kilka działów: - śniadania (tu ulubione przez wszystkich propozycje na owsianki, naleśniki, omlety, placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta słonecznikowa z chrzanem 124

białka i zdrowych tłuszczy. Naturalne bogactwo fitosteroli wspomagających walkę z wysokim cholesterolem, cukrzycą, nawet nowotworami. Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podoprażania. Świetne jako dodatek owsianek, musli, dressingów, jogurtów, czy sałatek. Po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą bardzo smaczną pastę kanapkową. Do pasty możesz dodać wszystko co lubisz, by wzbogacić jej smak. Przepis na pastę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem jabłkowo-bananowy 165

Czas przetworów w tym roku zaczął się u mnie stosunkowo późno. Ale nigdy nie jest za późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem.  Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać

Zielona Kuchnia