porcja: 2 osoby + maluch Trudno określić ile będzie sztuk placuszków, ponieważ można je zrobić w różnej wielkości. Składniki: 500g serka wiejskiego 1 szklanka mąki owsianej 2 jaja 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały 2 łyżki cynamonu 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki siemienia lnianego
Apetyt na Zielonesłowa, a wyrażają tak wiele :) Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm. Składniki na spód: - 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie) - 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych, jęczmiennych i otręby) - 2 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia * stewia lub ksylitol (ja odpuściłam) opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy – 1 łyżka Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko
Be Fit Be Strongsmażyłam dla mojego mężczyzny na ciężki dzień na uczelni i w pracy. Wyszło ich całkiem sporo, że starczyło dla całej rodzinki :) Składniki: - 180g ricotty - 60g otrębów (jakichkolwiek, ja dałam owsiane) - 60g mąki (jakąkolwiek, ja dałam pełnoziarnistą żytnią) - pół szklanki mleka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - łyżeczka skórki cytryny w proszku (można dać startą świeżej) - łyżka miodu (można dać
Be Fit Be Strongdobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż mogą one podrażnić nasz układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą z oliwek. Smażymy
Be Fit Be Strongmasło orzechowe czy cukier puder). Z moim facetem delektowaliśmy się nimi bez "ulepszaczy" i takowe proponuję. :) Składniki: - 2 jajka - 120g jogurtu naturalnego - 4 łyżki otrębów (ja dałam 2 owsianych SANTE i 2 gryczanych) - łyżka ksylitolu (lub cukru czy stewii) - szczypta sody oczyszczonej *opcjonalnie: orzechy rozgniecione na miazgę Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami
Be Fit Be Strongwyszło 13 babeczek, jedna ma ok. 45g = 185kcal . Składniki: - 200g mieszanki orzechów (dałam włoskie, nerkowce, laskowe i migdały) - 70g mąki ryżowej - 60g masła - 30g płatków jęczmiennych - 20g otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa - 1 łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki sody oczyszczonej - ziarenka wanilii - szczypta soli Orzechy mielimy na miazgę, bodź
Be Fit Be Strongsię spodobają! Są lekkie, delikatne i bardzo puszyste, a jabłuszka komponują się z nimi idealnie. Wychodzą 2 porcje, 1 ok. 63g = 88kcal. Składniki: - 3 łyżki płatków owsianych - 2 jajka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - pół jabłka - pół łyżki ksylitolu - szczypta soli Jajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam
Be Fit Be Stronginne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy kwaśną śmietaną i obsypujemy migdałami. Całość zapiekamy 20minut. Łososia podałam z ugotowaną kaszą owsianą, ogóreczkami konserwowymi i wiosennymi warzywkami z masłem. Smacznego
Be Fit Be StrongSkładniki : po szklance mąki ryżowej i owsianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka mleka, może być sojowe 2 banany 1 łyżka oliwy z oliwek tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon mieszamy w misce W drugim łączymy pozostałe składniki: mleko, oliwę oraz drobno pokrojone banany i mieszamy Łączymy obie masy
Proste Potrawymają tę wspaniałą właściwość, że idealnie wcielają się w rolę śmietankowych lodów. Kolejny produkt, który warto trzymać w lodówce, to roślinne mleko – mój faworyt to mleko ryżowe lub owsiane. Banany i mleko to doskonała baza, a co tam jeszcze dorzucisz, na co masz ochotę, zależy od Ciebie. Ja użyłam dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni oraz kilku zalegających w lodówce truskawek i wyszedł
Roślinna - blog wegańskitruskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na weekend. :) Składniki: Spód 175 g ciastek owsianych 50 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem lub zmiksować razem w malakserze. Przełożyć do formy
Pełny talerzSkładniki: - 1,5 szklanki płatków owsianych - woda - jajko - łyżka masła - rodzynki - suszona żurawina - opcjonalnie miód Przygotowanie: Na początku siekam w drobne kawałki rodzynki i żurawinę. Następnie mieszam wszystkie suche składniki, dodaję jajko, masło i odrobinę wody, aby uformować klejącą masę. Uformowane ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę ok. 20 minut w temperaturze 150 ° C. Smacznego
Kuchenne innowacjeSzybkie, zdrowe i pożywne śniadanie Składniki: - ok. 5 łyżek płatków owsianych - ok. pół łyżeczki cynamonu - pół banana - 1 nektarynka Przygotowanie: Gotować płatki na wodzie. Do gotujących się płatków dodać cynamon i wymieszać. Nektarynkę i banana pokroić w kostkę i wymieszać z płatkami. Posypać cynamonem. Smacznego
Kuchenne innowacjemyślą o kimś wyjątkowym i chyba dzięki temu, że przelałam na nie całą swoją miłość wyszły tak pysznie. Dodam, że robi się je szybciutko. Masa czekoladowa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 kostki masła 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu 1 jajo W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód
Cynamonowe szczęścieSzybki i bardzo smaczny deser z wykorzystaniem jeżyn. Baza z ciastek owsianych, masa z serka waniliowego i bananów oraz wykończenie z jeżyn dają orzeźwiające i sycące połączenie. W upalne dni deser można przed podaniem mocno schłodzić - smakuje wtedy jeszcze lepiej
Milion Smaków