owoce morza - 5166 przepisów (strona:59/345)

Mule w białym winie 98

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Mule w białym winie 204

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 131

Mercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam(...)odkryć już kilka sekretów toskańskiej kuchni.  Jak widzicie na zdjęciach nie ma tu idealnych, "wypastowanych" warzyw i owoców. Od razu widać, że są one naturalnie hodowane. Oczywiście ich smaku nie da się opisać... Są po prostu cudowne! Na szkoleniach używamy produktów organicznych, z okolicznych farm, czy małych przedsiębiorstw (np. sery, mąka, oliwy, itp.). To według mnie jest najważniejsza

DominikaDolci
Smaki Hiszpanii cz.3: Restauracja La Bota (Tossa), Hotel Alhambra (Santa Susana) 129

Restauracja La Bota w Tossie - także znaleziona przypadkowo. Po prostu "chodziły za nami" owoce morza. Kuchnia bardzo smaczna, aczkolwiek nie wszystko wpisuje się w moje upodobania smakowe. Jestem osobą, która próbuje wszystkiego, ale krewetki i małże to nadal moi ulubieńcy. Ryba, rozpływająca się w ustach. Warto zaglądnąć. Bo każdy powód jest dobry, żeby poimprezować :) Jak widać na wakacjach(...)obowiązywały żadne diety. Lody o nazwie Crema Catalana najlepsze! Połączenie cynamonu z owocami szaleństwo! Ilości zabójcze :) Polecam nasz hotel jako jedno z najbardziej imprezowych miejsc. Nie będę tu wklejać wszystkich zdjęć, bo byłoby to niezwiązane z tematyką kulinarną, ale mamy ich sporo z tańców, genialnej zumby i muzyki, granej na żywo. Drinki to prawdziwe drinki, a nie soczki

Karola gotuje
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką 190

niespodziankę: W inspirowanej ekologią i naturą paczce znalazło się mnóstwo fantastycznych, naturalnych przypraw (przyprawy grubo mielone 100 % naturalnych składników: włoska do drobiu i makaronu, orientalna do drobiu i owoców morza, z papryką wędzoną do mięs i warzyw, pikantna do mięs, czosnkowa do mięs i warzyw; przyprawy bez soli: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, płatki czosnku z ziołami(...)prowansalskimi, włoska z rozmarynem), herbaty Lipton (Earl Grey, czarna, zielona z imbirem i kurkumą, czarna z imbirem i kurkumą), majonez wegański Hellman's, a także upominki - bawełniane woreczki na owoce i warzywa ECO, bawełniana torba na zakupy ECO, słomka ekologiczna i breloczek :)  Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken

Lekcje w kuchni
Do czego pić wina wzmacniane? 46

madera sercial) Bardzo mocno schłodzone będą fantastycznym winem na aperitif, a także doskonałym dodatkiem do drobnych przekąsek (tapasów). Świetnie smakują z marynowanymi oliwkami, dojrzewającymi wędlinami oraz wszelkiego rodzaju owocami morza i rybami na zimno. Warto też zestawić je z dojrzewającymi półtwardymi serami owczymi. Wytrawne utlenione wina wzmacniane (sherry amontillado, sherry oloroso, madera verdelho) Te niezwykle mocno pachnące(...)bursztynowym kolorze możemy z powodzeniem podać z pieczonym drobiem (kurczak, indyk) oraz dzikim ptactwem (przepiórka, bażant). Dodatkowym atutem będą tu dodatki i sosy przygotowane na bazie suszonych czy kandyzowanych owoców (figi, śliwki, morele lub daktyle). Ze względu na specyficzny posmak wina te bardzo dobrze łączą się z wegańskimi daniami na bazie pieczonych orzechów. Są też doskonałym i bardzo uniwersalnym

jakszef.pl
Rośliny przede wszystkim 74

oznacza, że każdy znajdzie coś dla siebie! Ale we fleksitariańskim świecie nie chodzi tylko o ilość. Bo skoro ktoś ogranicza spożycie mięsnych potraw, nie może od razu wpaść w morze przepisów bezmięsnych. I tu z pomocą przychodzi książka „Rośliny przede wszystkim” stworzona przez amerykańską rodzinę Pollan. Jej częścią jest aktorka Tracy Pollan, która od lat wraz z pozostałymi członkiniami(...)zdrowy tryb życia. Kompozycja przepisów ułatwiających niełatwą drogę redukcji mięsnych elementów dań, to podróż z przygodami. Od tofu i tempeha, a więc klasyków kuchni wege, przez kurczaka i owoce morza. Czytelnik znajdzie w tej książce wiele inspiracji, które łączy jedna forma dań. Otóż to co „niemięsne” daje w nich tyle smaku, że ułatwia myślenie o zdrowszej diecie. Innymi

Fleksitarianizm.pl
Sajgonki 108

danie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę w ich przypadku nie wspomnieć o pochodzeniu nazwy(...)związanej z miastem Sajgon) po angielsku to spring rolls, z czego słówko spring jest tutaj kluczowe, bo były to przekąski serwowane właśnie na powitanie wiosny. Wypełnione warzywami lub owocami stanowiły prezenty dla rodziny i przyjaciół. Teraz sajgonki znajdziemy chyba w każdej chińskiej restauracji (moja ulubiona w Gdańsku to Lee’s Chinese ), a ich podstawa to chrupiące ciasto

rabarbarowo
Makaron z owocami morza 140

Składniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti(...)razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego pietruszkę, doprawić do smaku i chwilę jeszcze

wyzwania kuchenne
Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką 151

tyle halo i dlaczego w każdym „MasterSzefie” pieją na widok idealnych przegrzebków)… Największe odkrycia były dwa: SERY, bo te które znamy to kropla w morzu, oceanie serów tam dostępnych. Ale o serach będzie inny post. W tym poście obok krewetek będę rozpływać się nad innym odkryciem – ŚWIEŻYM, ZIELONYM PIEPRZEM, który nadaje potrawom pazura i charakteru. Wszystkim(...)Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w  kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza. Nie szukałam wybitnie, czy sławni kucharze

gutfut
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 181

glinu. Wykorzystywana jest głównie w kosmetyce i dermatologii.  australijska sól czerwona ( sól „murray river” ) - pozyskiwana jest przez odparowywanie wody rzeki Murray, w miejscu w którym wpada ona do morza. Kryształki murray river salt przypominają kształtem płatki kukurydziane o delikatnym, różowym kolorze, który zawdzięczają  zawartości pochodzącego z glonów karotenu.Może być stosowana zarówno w trakcie gotowania(...)Lava)  -  zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sól - jaką wybrać i jak stosować 134

glinu. Wykorzystywana jest głównie w kosmetyce i dermatologii.  australijska sól czerwona ( sól „murray river” ) - pozyskiwana jest przez odparowywanie wody rzeki Murray, w miejscu w którym wpada ona do morza. Kryształki murray river salt przypominają kształtem płatki kukurydziane o delikatnym, różowym kolorze, który zawdzięczają  zawartości pochodzącego z glonów karotenu.Może być stosowana zarówno w trakcie gotowania(...)Lava)  -  zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barolo i Przyjaciele 118

dość wyraźnej dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do sałatek, owoców morza czy kurczaka. Pierwszym z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013 Wino z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje się dość ziołowym(...)Doskonałe dla fanów nowych doznań. Drugie czerwone wino Monchiero F. LLI Barbera d’Alba Superiore DOC 2011 Klasyka regionu w bardzo dobrym wydaniu. Przyjemnie owocowe, soczyste, z nutą kandyzowanych owoców.    Kolejne to Franco Mondo Barbera d’Asti Superiore Nizza DOCG 2009 le Rose. Wino w stylu poprzedniego, lecz aromaty bardziej zrównoważone i kolor bardziej rubinowy. Stwierdzono

królestwo garów