energii (białko, zdrowe węglowodany), bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! W słoikach zamknęliśmy dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. To taka wypasiona, domowa dieta… słoikowa Pamiętaj, że wszystkie składniki z tego menu możesz bardzo łatwo kupić bezpośrednio z naszego bloga – online(...)służył przez lata i podlega recyklingowi! No to do dzieła – zobacz co zapakowaliśmy w te słoiczki. Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty Wiadomo, że kaczka lubi owoce i zazwyczaj towarzyszy jej pieczone jabłko, albo konfitura. Ale znakomicie smakuje też z owocem granatu. Z kolei granat świetnie czuje się w towarzystwie mięty, która dodaje świeżości. Zobacz przepis
Niedzielny kucharzowoców, zbóż, orzechów, oliwy z oliwek, roślin strączkowych i ziemniaków. Punkty były następnie potrącane dla żywności z pięciu zwierzęcych grup: tłuszczów zwierzęcych, nabiału, jajek, ryb i innych owoców morza oraz mięsa. Badacze porównali 20% tych, których dieta zawierała najwięcej odzwierzęcych produktów z 20% tych, u których było ich najmniej. Odkryli, że Ci, których dieta była głównie wegetariańska(...)gramów. Nawet większe dysproporcje związane były ze spożyciem warzyw. 348 gramów dla grupy jedzącej mięso i 731 gramów dla tych, których dieta była w większości wegetariańska. To samo dotyczy owoców, tu 191 gramów do 531! „Nasza rekomendacja to jeść mniej mięsa” – mówi jedna z autorek raportu, profesor Maira Bes-Rastrollo. „ Nie zwiększajcie spożycia produktów odzwierzęcych. Przedkładajcie roślinne pokarmy
Fleksitarianizm.plciśnienie. To często idzie w parze lub jest skutkiem ubocznym niewłasciwej diety zbyt bogatej w tłuszcze zwierzęce (mięso, masło), oczyszczone, szybko przyswajalne cukry, alkohol, nikotynę, środki pobudzające, glutaminian, owoce morza, buraki. Czynnikiem dodatkowo pogarszającym sytuację jest nadmierna konsumpcja soli, często idąca w parze z niedoborem takich składników jak magnez, potas, wapn i inne pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL(...)zawarty w soli sod (Na). W potas szczególnie bogate są produkty pochodzenia roślinnego. Przypuszcza się, że własnie w ten sposób można by wyjaśnić: dlaczego dieta bogata w warzywa i owoce sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego. Stąd dobrym nawykiem żywieniowym byłoby ł ączenie produktów o dużej zawartości soli z produktami bogatymi w potas . Dla zrównoważenia ilości obu pierwiastków. Zestawienia, które warto
MODA NA BIOsałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd. Przeczytaj także Jak zjeść papaję . Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: Zielona papaja, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwone chili, 10 pomidorków koktajlowych(...)papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli, posypać kolendrą. Migawki z Tajlandii Suszone krewetki Fasola wężowa (znana też jako fasolnik chiński) Cukier palmowy Owoce tamaryndowca Sprzedawca/czyni Som tam na nocnym targu w Chiand Mai Som tam z solonym krabem i suszonymi krewetkami Targ warzywny Bangkok
SzczyptaSmaQustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami. Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero di Troia . Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Winiarze są z niego bardzo dumni, przez kolejne(...)gęsiny. Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali i 6 miesięcy w dębowych beczkach. Kolor głęboki intensywny. Bardzo przyjemny aromatyczny, intensywny bukiet ciemnych owoców z nutą aromatycznych przypraw. Dobrze zbalansowane, harmonijne tradycyjne wino. Niczego nie udaje. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z jagnięciny, dzika, sarny. Na pewno sprawdzi się z twardymi serami oraz
królestwo garówBook of Jewish Food" i "Arabesque—Sumptuous Food from Morocco, Turkey and Lebanon", zaś ostatnio wydała "The Food of Spain" i "The food of Italy". Claudia Roden zjeździła wybrzeże Morza Śródziemnego wzdłuż i wszerz i zazwyczaj spod jej pióra wychodzą grube tomiska będące prawdziwym kompendium kulinarnych tradycji regionu. W "Łatwej kuchni śródziemnomorskiej" zawarła kwintesencję swojej wiedzy, jak sama pisze(...)wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki
Chilli Czosnek i Oliwajest tak widoczne. Nie znaczy to, że Hiszpanie jedzą źle...,o nie, jedzą o wiele lepiej niż Polacy. Dużo warzyw, oliwa na zimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych. W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica(...)słodko, kupowane jako gotowe z piekarni nie zawsze pieczącej na składnikach naturalnych. Poobiednie desery zresztą także nie należą do rzadkości, chociaż część ludzi po prostu wybiera owoc. J a osobiście nie jestem maniaczką słodkiego. To nie znaczy, że jem idealnie. O nie. Po prostu moją słabością nigdy nie byly słodycze. Nie robimy więc churros
Lubczyk i Waniliapodoba, bo chociaż miejscowość, w której się zatrzymaliśmy jest małą wioską, to mimo wszystko jest tu wiele dobrych restauracji, nie mówiąc już o ciepłym morzu i przyjemnej plaży. Uwielbiam, kiedy obok ciepłego morza, codziennego wygrzewania się na słońcu, mogę również spróbować charakterystycznych specjałów dla regionu przyrządzonych wręcz po mistrzowsku. Znaleźliśmy tu dwie restauracje, do których chodzimy na przemian. Jedna(...)omieszkałam zjeść chrupiące kalmary. Czekałam na nie cały rok. Spróbowaliśmy też rybę miecz w postaci grillowanych kotletów. Coś pysznego! Spędzając wakacje w nadmorskich miejscowościach jemy przeważnie ryby i owoce morza. Restauracje, które my odwiedzamy serwują dania z porannego połowu. Inna restauracja, która przyciągnęła naszą uwagę w Benitses to Klimataria. Podobnie jak Oi Oraies Benitses również ta restauracja
codojedzeniametra wysokości i ma jasnoniebieskie kwiatuszki. W swoim naturalnym środowisku osiąga nawet wysokość trzech metrów. W Prowansji z Rozmarynu wytwarza się smaczny miód. Rozmaryn pochodzi z regionu Basenu Morza Śródziemnego. Zioło jest dobrym dodatkiem do kąpieli, ponieważ poprawia krążenie. Poza tym pomaga także przy trawieniu, więc jest dobrym dodatkiem do potraw. Rozmaryn stosuje się, także przy bólu głowy(...)potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i grzybami. Ponadto
Garniec Magaliedodatek do zup. Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem(...)jarmużu można podawać z dipem. W ostatnim czasie zielone koktajle stały się hitem wśród zdrowej żywności. Do ich przygotowania można użyć liści jarmużu. Zmiksować je można z różnymi owocami jak banany, ananas, czy jabłko. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościalpejskie szczyty chronią Alto Adige od północy, z kolei od południa region otwarty jest na wpływy śródziemnomorskie. Winnice usytuowane są na wysokości od 200 do 1000 metrów nad poziomem morza, dzięki temu są bardo zróżnicowane pod względem mikroklimatu. Duże różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą stwarzają bogactwo aromatów w produkowanych tu winach. Jeśli dodamy do tego 300 dni słonecznych(...)zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu
królestwo garówwyobrażam sobie wyjazdu nad morze bez skosztowania świeżej rybki. Mój Mąż również. Tak się składa, że w miejscowości tuż obok Sarbinowa, (gdzie z resztą najbliżej nam było plażować) znajduje się malownicza, jedyna wpisana do księgi zabytków wioska rybacka . Codziennie podczas wielogodzinnych wizyt na plaży mogliśmy obserwować małe kolorowe kutry wracające z łowisk pod eskortą hałaśliwie domagających się posiłku mew oraz(...)Śwagry" wypożyczyli na wyjazd. Nieważne. Efekt był zadowalający dla wszystkich. Mąż wrócił uśmiechnięty, z torbą typowego lub jak kto woli pospolitego owocu Bałtyku. Siostra była zadowolona, że nie będzie musiała jechać do portu, bo intensywny zapach owoców morza (ona w innych słowach się o tym wyraża) przyprawia ją o mdłości. A Szwagier mógł się wyspać. Tylko mi mina
Kuchnia po mojemuokresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki(...)serek śmietankowy, ser mozzarella, sery żółte i pleśniowe Orzechy; migdały, brazylijskie, pecan, włoskie, laskowe Mąka kokosowa i migdałowa Mleko i śmietanka kokosowa, wiórki i chipsy kokosowe Owoce jagodowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy
Ola la LCHFDominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam(...)było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny
królestwo garówktóre rozciągają się po podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc. Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych(...)francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń
królestwo garów