sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę. Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć(...)maśle, aż lekko zmięknie. Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie. Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok. Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około
kolorowotorcikowoenergię oraz skutecznie zaspokoi głód. Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy
Taste Of My DayTYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się
Ostra na Słodkodanie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku
My Culinary ArtRoman";} Dzisiaj podam przepis na wspaniałego kurczaka po tajsku. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na 3 -4 porcje 2 piersi z kurczaka Do zalewy: 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki Dodatkowo: 1 duży por pokrojony w plasterki 1 duża żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski(...)łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Warzywa pokroić. Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
Na słodko lub wytrawniesmakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego - 1 pierś z kurczaka - świeża kolendra - 1/2 cukinii - szczypta cury - 1/2 ostra papryczka - sok z 1/2 limonki - trawa cytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy w grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube
Humanistka w kuchniaromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. pojedynczy filet z kurczaka1/2 kubka małego jogurtu naturalnego1 małe jajko1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzuotręby (dowolne, ja użyłam pszennych)papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek 1. Umyty filet pokroić(...)włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku
Szefowa kuchniNastępnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
Słodka Stronasosu Tandoori Curry firmy Pataks. Spaghetti Tandoori Curry Składniki: makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy
Projekty ze smakiemkiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego.Czego potrzebujemy?-udka z kurczaka-marynata; olej rzepakowy, łyżka miodu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.-olej rzepakowy-pół nieobranej cebuli-dwa ząbki czosnku nieobrane-bakłażan-oliwa-tymianek-ziemniaki
BaRepasbanalnie prosty, a kurczak i sos bardzo smaczny. Składnik aji-no-moto ( glutaminian sodu) można pominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie
Kulinarny karnet ChristopheraRozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy
Truskawkowa FiestaWyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu
Niezły Młynekuzależniająco ;) Wiem to z autopsji. Jeśli zaczniecie używać jej w kuchni wasze potrawy będą nie tylko bardziej kolorowe, ale także zyskają na smaku! Dziś właśnie z ostrych papryczek zrobiłam kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie? Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka
Sajkofanka smaku