makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 658warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę.Następnie posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi rodzynkami. Smacznego :) Ingredienti: torta 100g mandorle tritate , sbucciate 100g cocco disidratato Zucchero semolato
w mojej kuchni
Ciasteczka maślane z pistacjami. 206chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać
O kuchni z uczuciem
WEGAŃSKA PASTA Z PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA 230dzisiejszą pastą. Dobra, koniec gadania zapraszam do kuchni :-) Składniki: 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 3 łyżki dobrego gatunku oliwy lub oleju z orzecha sól malutki ząbek czosnku Sposób przygotowania: Pestki namoczyć na całą noc, najlepiej w pojemniku z przykrywką. Po tym czasie przepłukać gorącą wodą i zblendować razem z czosnkiem. Dodać
pieprzny smaczek
Sernik wiedeński mojej babci 173jajek 1 kostka masła 2 szklanki cukru 1 cytryna 3 cukry wanilinowe 2 łyżeczki proszku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy mannej 1 olejek migdałowy migdały, orzechy rodzynki – według uznania Żółtka z cukrem ucierać mikserem około 5 minut, dodać masło i ucierać dalej około 2-3 minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę
Humanistka w kuchni
Dietetyczne lody a la nutella 212łyżek chudego mleka 1 żółtko kilka kropli aromatu migdałowego Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i zamrozić. Wyjąć 15 minut przed podaniem. Porcje nakładać łyżką do lodów. Udekorować, np. orzechami. Uwaga: Lody są bardzo słodkie
Humanistka w kuchni
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 221serwowanym pieczywem były bagietki, które bardziej kojarzą się z Francją niż Hiszpanią. Na przystawkę wybrałam ser brie przyozdobiony rukolą, marynowane w przyprawach czarne oliwki, rulonik z serów żółtych z orzechem laskowym w środku, churros polane czekoladą i oczywiście bagietkę. Do picia wybrałam kawę latte (10 zł). Wszystko było świeże i smaczne, a porcje odpowiedniej wielkości. Następnie do zjedzenia wybrałam tortilla
Projekty ze smakiem
Ciastka owsiane z bakaliami, bez masła ( 470 kcal / 100 g) 377ciastek): 100 g płatków owsianych górskich 1 jajko 40 g miodu 35 g cukru brązowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: 45 g zmielonych orzechów włoskich (w trakcie miksowania na brzegach pojemnika zaczyna tworzyć się "masło") 20 g łuskanego słonecznika 20 g pokrojonych suszonych daktyli 30 g rodzynek 20 g sezamu 10 g płatków migdałowych 20 g pokrojonych suszonych
Malowane smakiem
Koktajl kawowy. 252dużymi ziarnami, wspaniałym wyglądem i intensywnym smakiem. Ma idealną kremową konsystencję, dzięki lżejszemu paleniu możemy odkryć jej naturalne właściwości i poznać fenomenalny smak. Z każdym łykiem poczujemy zniewalające aromaty: orzechów, ziół, miodu i przypraw. Tę jak i wiele innych odmian tego "nektaru bogów" znajdziemy u Przyjaciół Kawy . Wybór zapiera dech, a każdy znajdzie tu coś dla siebie
Malinowe Pocałunki
Pączki mini 1014być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej. Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjąć, gdy będą miały lekko brązowy
Kuchcik gotuje
Pyszna pianka orzechowe latte macchiato. 771firma z mojego rodzinnego miasta, więc zapraszam Was do zapoznania się z ich bardzo bogatą ofertą. Składniki: 750 ml wypasione skondensowane niesłodzone mleko Mlekovita słodzik o aromacie orzecha laskowego/cukier waniliowy 9 łyżeczek żelatyny 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bita śmietana i owoce do dekoracji Wykonanie: Mleko skondensowane niesłodzone Mlekovita mocno chłodzimy w lodówce- minimum całą noc. Przygotowujemy tortownicę wykładając
Malinowe Pocałunki
Blok czekoladowy (czekoladopodobny) 267masła 2 szklanki mleka w proszku (pełnego, nieodtłuszczonego i niegranulowanego) ewentualnie kilka kropli ekstraktu waniliowego 250 - 300 g herbatników 1 lub 2 suche wafle można również dodać: orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, żurawinę Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, a kiedy się rozpuści dosypujemy mleko w proszku, kakao
bistro mama
Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim 318ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka. Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy. W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś
Kuchnia Danusi
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 207wzrostu, produkcji energii i do DŁUGIEGO ŻYCIA W DOBRYM ZDROWIU. - NAJNOWSZA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA potwierdza to, co napisałam powyżej - opiera się na warzywach, owocach, zbożach, roślinach strączkowych, olejach roślinnych, nasionach, orzechach, pestkach; mięso i nabiał zajmują w niej niewielką część. A dlaczego w ogóle w niej się znajdują? Bo to potężny przemysł i wielkie pieniądze - i kto z władców tego świata
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 206jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga, uwaga - w MARCHEWCE ! Marchew
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 197sojowe) - to już naprawdę na wyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE