Szybkie pączuszki dla wiecznie zabieganych 488końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie ciastko trafiła, była to wróżba pomyślności na całe życie. Również współcześnie z tłustym czwartkiem
Ratunku obiad
Dietetyczny krem czekoladowy z awokado w 5 minut 3719pól i wyciągamy miąższ. Łączymy z kakao i miodem i miksujemy blenderem na gładka masę. Wg upodobań można dodać więcej lub mniej kakao i miodu lub też dodać mielone orzechy czy cynamon. Przechowujemy w lodówce
Pyry na Gaz
Włoskie pączki ptysiowe 266jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. -Rozgrzać olej. -Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/. -Na papier pergaminowy wyciskać małe pączusie/ wielkości orzecha włoskiego/ ,które następnie przełożyć /zsunąć/ do gorącego oleju /zachować odstępy/ -Smażyć z obu stron na złoty kolor
Zakamarki mojej kuchni
Pączusie serowo - kokosowe 205ziemniaków. Do sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste. W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 stopni C. Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy ok. 4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron, usmażone pączusie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy
kgwjanczewo
Orzeźwiające czekoladowe ciasteczka 311miski i wymieszać. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a z ciasto formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec przez 10-15 minut w temp. 180 st.C. Warto jednak co jakiś czas sprawdzać czy się nie przypalają. Po wyjęciu
Pasja Smaku
Chleb sodowy 182oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych
UgotujmyTo.pl
Zimowe i chrupiące tosty z dwoma serami 224dodatki znajdziemy w środku, zależy tylko i wyłącznie od Was, odrobina wyobraźni z pewnością się przyda, dobrze gdy znamy podstawowe połączenia smakowe, czyli np. gruszka świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, rukolą czy serem pleśniowym... Z czym połączylibyście mascarpone czy ricottę? Ostatnio proponowałam Wam Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami Dzisiaj kolejny pomysł, koniecznie
Moja smaczna kuchnia
Fritule, Chorwackie mini pączki 365jogurt, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. Mini pączki posypujemy cukrem pudrem
Apetyczna babeczka
Elwirka Cake - Apple Penaut 135Składniki: 8 jabłek - najlepiej takich kwaśnych 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 160 g orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki Przygotowanie: Piekarnik 180 stopni, na termoobieg. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy to jedną szklanką cukry u mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę tak aby wyszedł sok z jabłek
ClauditteMissCooking
Walentynkowa Elwirka 146Przepis jak na Elwirka Cake - http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/02/elwirka-cake-apple-penaut.html Ale zamiast orzechów dodajemy mieszankę studencką 200 g. Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny tortowej 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i dodajemy do mąki i cukru. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji takiej piaskowej
ClauditteMissCooking
Winiary - TORCIK KRÓLOWEJ 188Oraz sposób przygotowania : http://www.youtube.com/watch?v=SvvESzBU-fQ Ja zamiast rodzynek dodałam 100 g orzechów włoskich. Zalecam także dodać 450-500 ml mleka do masy torcikowej, a niżeli 600 ml jak zaleca producent. Ogólnie jak na taki torebkowy deser wyszło całkiem smaczne i zjadliwe. Następnym razem z pewnością jeśli będę robić coś takiego użyję puddingów waniliowych jakich
ClauditteMissCooking
Surówka z tzw. ' Chińczyka ' 328mieszamy. Odstawiamy di lodówki na 2-3 godziny żeby nam się wszystko dobrze przeżarło. Możemy obsypać sezamem lub dobrze zmielonymi orzechami włoskimi :) Smacznego
ClauditteMissCooking
Snickers z płatkami owsianymi 400gotujemy jakieś 30-50 minut, aby konsystencja krówki stała się lejąca. Gdy spód ciasta będzie już upieczony wyjmujemy go na chwilkę z piekarnika. Obsypujemy go orzechami, mogą być w całości. Zalewamy masą kajmakową i posypujemy płatkami. Umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy 25 minut :) Po upieczeniu ciasto należny odstawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
ClauditteMissCooking
Kruche tartaletki z czekoladą 149miechunką (złote rodzynki, rodzynki korynckie, zielone rodzynki, żurawina, suszone miechunki i jagody goi) Chwila przyjemności Składniki na masę wypełniającą: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej z orzechami Czekoladę kroimy nożem w dość drobną kostkę, dzięki temu czekolada dużo szybciej i dużo łatwiej nam się roztopi. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę podczas rozpuszczania mieszamy gumową łopatką. Po rozpuszczeniu
ClauditteMissCooking
Kawa ziarnista aromatyzowana- Krem. Herbaty DMG. 125KAWA ZIARNISTA AROMATYZOWANA- KREM NUGATOWY Ta kawa dopieściła moje zmysły smakowe. Po zaparzeniu w domu unosił się super zapach orzechów. Na wierzchu utworzyła się delikatna smaczna pianka. uwielbiam piankę na kawie, a potem zlizywać ją z łyżeczki :). Kawę dosłodziłam jedynie płaską łyżeczką cukru. Była tak niesamowicie smaczna że z chytrości nie podzieliłam się z mężem :). Pierwszy raz piłam kawę
ClauditteMissCooking