orzechy - 16941 przepisów (strona:503/1130)

Jabłko pieczone 125

dzisiejsza propozycja na słodkie małe co nieco to pieczone jabłko - czyli zdrowa alternatywa na piątkowy deser. Smacznego! Składniki: 1 jabłko ok. 30 g suszonej żurawiny ok. 30 g ulubionych orzechów 1 łyżka cukru (lub miodu) 1 łyżeczka rozpuszczonego masła 1 łyżka śmietany cynamon Wykonanie: Z umytego jabłka musimy 'ściąć' czubek i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne. Orzechy i żurawinę siekamy, mieszamy

psgotujemy
Bajaderki 172

szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada   Wykonanie:   Kawałki ciasta kruszymy na małe kawałeczki. Masło z cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli(...)masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki

psgotujemy
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 154

zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce o drobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru soku: maliny, nektarynki, brzoskwinie itd. ) 2/3 szklnki mąki (zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą) 2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć

greenscarf
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 205

migdałów blanszowanych, 100 g cukru trzcinowego demerara, 80 g masła. Do podania: piwo w stylu koźlak schłodzone do 10 stopni. *na 200 ml mleko z nerkowców: 20 g orzechów nerkowca i ok. 150 ml wody. Orzechy namoczyć na min. 1 godz w zimnej wodzie, odsączyć, dodać wodę i zmiksować w blenderze kielichowym (ok. 3-5 minut), przechowywać w lodówce. Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Pieczone jabłuszka, czyli pochwała prostoty 95

Proporcje na deser po obiedzie dla rodziny lub dla dwóch jabłkożernych Malwinek ;) Składniki: 4 średnie, twarde jabłka 4 łyżki rodzynek (może być pół na pół z żurawiną) kilka posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu (u mnie malinowy) Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć w środku zostawiając około 1 cm od spodu. Można zrobić poziome nacięcie aby jabłko pękło w kontrolowany sposób(...)jednak tego nie zrobiłam. Napełnić rodzynkami wymieszanymi z orzechami, polać miodem. Ustawić w naczyniu żaroodpornym, podlać kilkoma łyżkami wody. Piec w 200 stopniach C przez 20 minut. Pysznie smakują na ciepło, podane z kulką lodów

Cakes By Kejt
Muffinki podwójnie czekoladowe 111

chrupania. Pyszne, mniam! Składniki:  120g rozpuszczonego masła 150ml mleka 1 duże jajko 380g mąki pszennej 55g gorzkiego kakao 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 75g posiekanych orzechów laskowych 100g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier przesiać do dużej miski. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, rozpuszczonym masłem i wlać do suchych składników(...)Dosypać orzechy i posiekaną czekoladę. Wymieszać dużą łyżką, nie za dokładnie. Foremki muffinkowe wypełniać ciastem w ¾ wysokości, piec w 180 stopniach 20 minut. Wystudzić. Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą (wtedy otrzymamy potrójnie czekoladowe muffinki) lub posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Mufinki dyniowe 183

szklanki oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką(...)oddzielić miąższ od skórki, miąższ zblendować na gładkie puree. Muffinki: Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól i orzechy – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy roztrzepane jajka, śmietanę, olej i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką (niezbyt długo

Cakes By Kejt
Babeczki z masłem orzechowym 159

orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;) Składniki: (na około 16 sztuk)  Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)  80 g miękkiego masła 180 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g solonych orzeszków ziemnych Krem: 150 g miękkiego masła 150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Strzępiec 169

Smaczki” Składniki: ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - 4 żółtka - 20 dag masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao dodatki: - 4 białka - 30dag orzechów włoskich - 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem - słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady na polewę - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza(...)Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram ciasto kakaowe i posypuję posiekanymi orzechami.  Z białek ubijam pianę. Do sztywnej piany wsypuję kisiel i delikatnie mieszam. Smaruj pianą ciasto i przykrywam trzecią częścią ciasta.  Gotowe wstawiam do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Tort Chałwowy 126

torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję(...)odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję. Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu. Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu. Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową

Kuchnia co dnia
Miodny Kuch 154

marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Jajka ubijam

Kuchnia co dnia
Wafle z masą orzechową 143

Wafle z masą orzechową Składniki: - paczka wafli suchych okrągłych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 1 czubata łyżka naturalnego kakao - 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich Przygotowanie:   Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas mieszam

Kuchnia co dnia
Kosmetyki do opalania Soraya moje wrażenia z testowania 170

regularnie stosowany skraca czas potrzebny do uzyskania ładnej, naturalnej opalenizny. Balsam utrwalający- przedłuża trwałość opalenizny. Nawilża i wygładza naskórek, podkreśla efekt opalonej skóry. W składzie znajdziemy m.in. ekstrakt z orzecha włoskiego (ma za zadanie przyciemniać kolor skóry), SunTan Booster (stymuluje opalanie poprzez zwiększenie wydzielania melaniny), Wit.E, pantenol i allantoina odpowiedzialne za odżywienie i nawilżenie skóry. Dla mnie ten kosmetyk okazał(...)trwałości.Zawiera złociste drobinki ,które pięknie rozświetlają ciało i dodają skórze blasku oraz składniki delikatnie przyciemniające koloryt skóry i podkreślające opaleniznę . W składzie zawiera : Golden tan complex- dodatek z orzecha włoskiego , który delikatnie przyciemniający skórę oraz złociste drobinki, które pięknie rozświetlają , dodają blasku i podkreślają opaleniznę. SOSkin complex- łagodzi podrażnienia spowodowane działaniem słońca .Doskonale nawilża i regeneruje naskórek, który staje

Cynamonowe szczęście
Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego 156

Składniki: 2 osoby 1 woreczek ryżu naturalnego brązowego kilka sztuk orzechów włoskich 2 łodygi selera naciowego łyżka rodzynek szczypiorek do posypania Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini sok z połówki cytryny sól 1 łyżeczka miodu   Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego Przygotowanie: 1. Ugotuj ryż 2. Orzechy upraż na suchej patelni 3. Pokrój selera

AZgotuj!
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 126

Chodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto.  Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach

AZgotuj!