początku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł. Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów z wykorzystaniem buraków oraz orzechów. Również zapachnie karpiem i przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na smaczne prezenty. A jak padło na orzechy to przygotowałam prosty keks z ich wykorzystaniem oraz z dodatkiem czekolady. Przepis również
Pink Envelopeśniadanie. To moe by obiad! To może być właśnie zachcianka! Składniki -soczyste chrupiące jabłuszka pokrojone w kawałeczki. -ananas kandyzowany SKWORCU -kiwi kandyzowane SKWORCU -rodzynki Jumbo SKWORCU -orzechy ziemne niesolone -jagody Goji -nasiona Chia -mieszanka ziarenek prażonych Cynamonowy Raj od ZIARENKOWO -naturalny błonnik =babka płesznik +babka jajowata łuska -ulubiony jogurt Jabłka pokrój w kawałeczki lub plasterki. Wsyp(...)nasiona Chia. Wsyp od serca ziarenek Cynamonowy Raj. Dodaj jogurtu oraz naturalnego błonnika. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp nananasem i rodzynkami.Pokrój w kawałki kiwi kandyzowane. Posyp orzechami ziemnymi i Cynamonowym Rajem... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidzieciaki lubią najbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser, który możemy zabrać z sobą, do szkoły czy pracy. Nie ma co się rozpisywać trzeba działać. przygotowanie jest bardzo proste i szybkie ok 15 minut. Jednak baton gotowy jest dopiero po 2 godzinach, tyle chyba poczekacie(...)Składniki: 140 g ryżu preparowanego 300 g czekolady gorzkiej 200 g masła orzechowego z drobinkami orzechów ( może być gładkie) 100 g miodu Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ją w gładką masę z miodem i masłem orzechowym. Dodajemy ryż i wszystko ze sobą mieszamy. Całą mieszankę wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem
Niezły Młynekcukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ok. 12 śliwek 3 łyżki brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka garść orzechów włoskich garść płatków migdałowych 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru brązowego ¼ kostki masła pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie Ciasto zagnieść – zacząć od wymieszania mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem(...)Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić formę do tarty. Ciasto powinno być cieniutko rozwałkowane – ok. 3 mm . Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, niezbyt drobno, dodać mąkę, migdały, cukier, cynamon i masło. Zagnieść kruszonkę. Na spód do tarty wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni, aż kruszonka się
Kulinarne Inspiracjesposób polędwiczki, ale ja wolę kurczaka. Danie jest pyszne i zawsze się udaje. Składniki pierś kurczaka 150 g cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego garść orzechów nerkowca łyżka świeżego tymianku (nieobowiązkowo) kostka przyprawowa czosnkowa lub granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowanie Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Posolić, porządnie popieprzyć. Do wysokiego garnka wlać oliwę(...)mieszać sos, aż składniki się połączą. Nie próbować, bo to gorący karmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć gaz i zaczekać kilka minut. Spróbować sos – jeśli to konieczne dodać sól. Podawać z ryżem – najlepiej basmati
Kulinarne Inspiracjeszklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki syropu nalezy wrzucić do rondelka, wymieszać i zagotować. Gotować
Kulinarne Inspiracjebrzoskwiń z jeżynami. Ta kompozycja jest po prostu idealna! Składniki: 1 duża brzoskwinia garść jeżyn garść malin 1,5 łyżki miodu 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich 1/4 kostki masła łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Brzoskwinie pokroić na spore kawałki (2,5 cm), wymieszać w naczyniu żaroodpornym z malinami i jeżynami. Polać równomiernie łyżką płynnego miodu. Mąkę(...)cukier puder i masło wymieszać i zagnieść razem na kruszonkę. Dodać orzechy (warto je wcześniej połamać na mniejsze kawałki). Ułożyć kruszonkę na owocach. Całość posyłać cukrem trzcinowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni przez ok 20-30 minut, aż kruszonka się zezłoci. Przed podaniem polać pozostałym miodem
Kulinarne Inspiracjeintensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich orzechów kozi serek (może też być twarożek z mleka krowiego) oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól morska pieprz Przygotowanie: Buraczki obieramy, oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek(...)będą miękkie. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miseczki aby wystygły. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojone pomarańcze i buraczki oraz gdzieniegdzie serek. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość skrapiamy ;lekko oliwą z oliwek i sokiem z pomarańczy
Kulinarne Inspiracjefiletów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól pieprz oliwa z oliwek 3 jaja kurze + 4 jaja przepiórcze oliwa z oliwek świeże zioła, orzechy włoskie do dekoracji Filety doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry. Formę do zapiekania polewamy oliwą z oliwek, układamy na niej filety a na filetach cytrynę. Całość zapiekamy 12 minut(...)powoli i stopniowo dodajemy ubite białka. Formę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, w niej umieszczamy 1/2 otrzymanej masy, następnie układamy jaja przepiórcze i wlewamy resztę masy rybnej. Wierz dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi ziołami. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Gotowe
Mango Papajapłatków owsianych ( najlepiej górskich ) 200 g płatków jęczmiennych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki dobrego oleju roślinnego 100 g żurawiny 50 g ziaren słonecznika garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) Wykonanie: Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić czekoladę w kąpieli(...)wodnej, aż zupełnie się rozpuści. Płatki owsiane i jęczmienne połączyć z ziarnami słonecznika i posiekanymi orzechami. Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie. Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić
kolorowotorcikowonawet osobnego wpisu. Mleko jednak potrzebowałam do innego przepisu, który zamieszczę niebawem więc przy okazji zrobiłam zdjęcia. Wszystkie mleka roślinne robi się w zasadzie tak samo. Jedną porcję dowolnych orzechów zalewa się 4 porcjami wody. Najtrudniejsza czynność to kupienie wiórek kokosowych bez dodatków i konserwantów.... Można oczywiście zatrzeć też na tarce świeżego kokosa, wiórki jednak u mnie zawsze(...)domu a mleko potrzebne mi raczej spontanicznie. Jeśli kośby chciał wykonywać mleczko ze świeżego orzecha to przepis jest ten sam. A więc do dzieła! Składniki: wiórki kokosowe bez dodatkowych składników woda Wykonanie: Szklankę wiórków zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy aż przestygnie i zalewamy jeszcze dwiema. Zostawiamy wodę z wiórkami na noc. Rano dolewamy szklankę wody i wszystko miksujemy z 2 minutki
Lubczyk i Waniliapianek marshmallows 5-6 łyżek ciepłej wody 1/3 szklanki masła orzechowego masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :) 150-250 g orzechów ziemnych Ponad to potrzebne będą: folia aluminiowa brytfanna nóż miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej ubijaczka mikser wysoka miska do ubijania Przygotowanie: Spód: 1. Rozpuść 2 czekolady(...)małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek, następne kroki są identyczne) 2. Dodajemy do kajmaku orzechy ziemne i mieszamy dokładnie. 3. Wylewamy masę na warstwę nugatową 4. Wstawić do lodówki do stężenia. 5. Następnie pokroić na części- batoniki Warstwa wierzchnia: 1. Gdy batoniki stężeją w lodówce
KreatywnePinyłyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe 10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 cukier waniliowy 4 dag cukru 2 żółtka 2,5 łyżki mąki(...)dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje). Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. w tym czasie przygotowujemy bezę. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier puder
W kuchennym oknie EwySkładniki: 25 dag mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 2 filiżanki mocnej kawy 4 żółtka 10 dag orzechów włoskich mielonych 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Mąkę i masło siekam, dodaję cukier, jajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy(...)nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam
Ciasteczkowy Potwór