Najsmaczniejsze babeczki marchewkowe 265sztuki - mąka orkiszowa - 220 g - soda - 3/4 łyżeczki - cynamon - 1 łyżeczka - starta skórka z 1/2 pomarańczy - starta skórka z 1/2 cytryny - marchew - 2 sztuki - orzechy włoskie - 100 g - miód - 2 łyżki Polewa: - serek Philadelphia - 125 g - miód 1 łyżka - sok z limonki - 1 łyżka - migdały (do posypania) Sposób przygotowania(...)Olej, jajka, przesianą mąkę orkiszową, sodę, cynamon, skórki z cytrusów, drobno startą marchew, posiekane orzechy oraz miód dokładnie razem wymieszać. Masę nakładać do papierowych foremek. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach C. Składniki na polewę razem zmiksować, nakładać na wystudzone babeczki, a następnie posypywać płatkami migdałowymi. Smacznego
Fit-amina
PYSZNE, BEZGLUTENOWE BROWNIE 305masła, 75g oleju kokosowego i 25g wody) - 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 50g mąki ryżowej + 50g mąki kukurydzianej + 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 2/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka, dodać olej kokosowy i rozpuścić na małym palniku, dodać 2 połamane czekolady i mieszając wszystko razem(...)jajka z cukrem trzcinowym (lub ksylitolem) i ekstraktem waniliowym na puch. Dodać roztopioną czekoladę z masłem i olejem kokosowym i zmiksować na gładką masę. Dodajemy mąki, sól i rozdrobnione orzechy i mieszamy na jednolita masę. Wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i posypujemy pokruszoną na mniejsze kawałki trzecią czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowe
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 216wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku roślinnym , no i same banany , jak nie chce się nic robić ;) - 6 sztuk(...)jeszcze ;) Do drugiej gotującej się wody - osolonej - wrzucamy szklankę ryżu - NATURALNEGO zwanego brązowym - i gotujemy około pół godzinki, na sypko. W tym czasie wyłupujemy do miski trochę orzechów włoskich , ścieramy na tarce jabłko albo dwa, wypstrykujemy ze skórek sparzone migdały, odsączamy namoczone rodzynki, co wszystko trwa akurat tyle, że ryż się pięknie ugotował. Wsypujemy ryż do miski z dodatkami, dodajemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
JAGLANKA DOSKONAŁA :) 199właśnie sprawiają, że jest to dla mnie "jaglanka doskonała" :) - są to: suszone figi (12-20 sztuk), suszone (naturalnie) morele (12-20 sztuk), suszona żurawina (duża garść) i jakieś orzechy - albo brazylijskie albo nerkowce albo laskowe (też porządna garść) + 2 łyżeczki cynamonu, - mieszam wszystko i to jest ostatni raz, kiedy mieszam w garnku (no bo jak nie przypalić kaszy? NIE MIESZAĆ(...)widelca; słodkie jak miód, w połączeniu z morelami sprawiają, że całość jest wystarczająco słodka bez innych dodatków. Kwaskowata żurawina między nimi jest świetnym uzupełnieniem smaku a chrupiące w zębach orzechy przeciwwagą do miękkiej reszty - pełna harmonia, jak yin i yang :)) Ogólnie po takim śniadaniu nie chce się jeść do południa, naprawdę! wersja z figami, rodzynkami i migdałami - też dobra
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kulki mocy :)) ENERGETYCZNE SŁODYCZE W 15 MINUT 30500podmielonych płatkach owsianych górskich, są mniej słodkie (wtedy jednak lepiej nie jeść ich od razu, tylko pozwolić płatkom trochę zmięknąć w lodówce). Modyfikacja 2 - zamiast migdałów można użyć orzechów laskowych (pyszne!) albo dowolnych innych orzechów oczywiście. Spróbujcie koniecznie, super słodycze dla małych i dużych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Orzechowy wafel 399suchy wafel -250 g margaryny -1,5 szklanki cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mleka w proszku -3 łyżki kakao -1 łyżeczka soku z cytryny -szklanka (lub więcej) rozdrobnionych orzechów włoskich Wykonanie: Margarynę, cukier i wodę rozpuszczamy na ogniu. Następnie dodajemy kakao, orzechy i sok z cytryny. Gdy masa będzie ciepła (nie może być gorąca), wsypujemy szklankę mleka
KasiekGotuje
Ciasteczka pieguski 186Składniki: -1 margaryna w temp. pokojowej -1 jajko -1 szklanka cukru -2,5 szklanki mąki -0,5 łyżeczki sody -0,5 łyżeczki soli -1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów -1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę -garść rodzynków lub żurawiny suszonej -0,5 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę(...)mieszamy z sodą i solą, dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy orzechy, czekoladę, płatki oraz rodzynki, mieszamy. Z masy tworzymy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszce, lekko spłaszczając. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotuje
Batoniki musli (bez pieczenia) 407takie przekąski są najlepsze - pożywne i bardzo smaczne :) nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia polecam ! Składniki: -250 g miodu -300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały) -100 g płatków owsianych -garść suszonej żurawiny -można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp. Wykonanie: Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy(...)zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy
KasiekGotuje
Jabłka pieczone z konfiturą 185pyszny pomysł na ciepły, niskokaloryczny deser :) Składniki: (dla 2 osób) -4 jabłka -dowolna konfitura -kilka orzechów włoskich -kilka rodzynków Wykonanie: Jabłka myjemy i ścinamy ich górne części. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym. Do każdego jabłka nakładamy łyżeczką konfiturę, dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy. Pieczemy w 175 stopni 20 minut. Po tym czasie jabłka powinny być
KasiekGotuje
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 276część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy(...)podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami
BaRepas
Marchewkowe ciacho - porcja tylko 150 kcal! :) 463mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g oleju kokosowego (1 łyżka) 2 duże jajka XL 60 g miodu wielokwiatowego mniszkowego 3 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 20 g orzechów pecan 20 g suszonych jagód inkaskich 20 g suszonej żurawiny Dodatki: masło migdałowe miód wielokwiatowy mniszkowy płatki migdałowe Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)miski przełóż wszystkie składniki, w tym starty na tarce imbir, posiekane orzechy i ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzej w 180*C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut. Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym. Przed upieczeniem
Zdrowie na języku :P
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 369jajka 2 średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję(...)Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję
W kuchni Karmel-itki
Kuskus ze świeżymi ziołami i filet z indyka w sosie miodowo - czosnkowym 270balsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej sosem i posyp serem feta i uprażonymi orzechami. Szkoda, że nie mogę wam przesłać zapachu i smaku tej potrawy
Kredowe Menu
Wyśmienite ciasto z truskawkami i marcepanem 173szklanka cukru 3 żółtka 15dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 80g masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich dodatkowo: 15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie) 40dag truskawek Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto nabierze złotego koloru rozkruszyć na nim marcepan, ułożyć truskawki, posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 40 minut. Ciasto kruche przed pieczeniem Podpieczone ciasto posypane kruszonym marcepanem
Zapiski Młodej Żony
Baba wiśniowo-orzechowa 206Dzisiaj chcę Wam pokazać wersję mocno orzechową z lekką wiśniową nutą. Wszystkim bardzo smakowała, może spróbujecie? Baba orzechowo wiśniowa 250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 200g mielonych orzechów włoskich 200g wiśni 4 jaja 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 2łyżeczki proszku do pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło utarłam z cukrem(...)puch, następnie nie przerywając ucierania dodawałam po 1 żółtku. Gdy ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam w 180 stopniach przez około
Zapiski Młodej Żony