orzechy - 16941 przepisów (strona:44/1130)

Jak uprażyć orzechy laskowe 282

Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych :). Składniki: orzechy laskowe Wykonanie(...)Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wsypujemy orzechy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 minut lub dłużej, aż skórka orzechów ściemnieje i popęka. Wyciągamy blachę z orzechami z piekarnika i studzimy. Uprażone orzechy laskowe rozcieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórki. Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Słodki Pomysł
Tort Rocher 213

Tort Rocher to uzależniające połączenie czekolady z Nutellą i orzechami laskowymi. Ja dopiero za piątym razem byłam w stanie powiedzieć DOŚĆ! Chociaż teraz, pisząc ten krótki wstęp bez problemu zjadłabym jeszcze jeden kawałeczek :). Szczerze uprzedzam! Jeśli komuś ten tort nie wyjdzie lub nie będzie mu smakować, to nie będzie(...)robiłam z biszkoptem i z ciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam go na różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko

Słodki Pomysł
Kostka orzechowa 155

zimnego masła – 1/4 szklanki cukru pudru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany Warstwa orzechowa: – 150 g posiekanych drobno orzechów – 1/4 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 60 g masła Ciasto zaczynamy od przyszykowania ciasta kruchego. Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę(...)papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki, wypełniając nim dokładnie całe dno. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas szykowania masy orzechowej. Jeżeli mamy całe orzechy to siekamy je na mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Cukier, miód i masło wrzucamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę doprowadzamy do wrzenia

Relaxtime
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 206

niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał, ale można użyć też papieru do pakowania prezentów(...)wanilii opakowanie cukru waniliowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli (w wersji dla dzieci użyj tylko ½ łyżeczki soli) Wykonanie MUFFINKI Z ORZECHAMI Przygotuj sobie foremkę na muffiny i papilotki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę

Eat me! Fit me!
Tort rumuński 335

zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Składniki: Ciasto • 1/2 kg mąki • 2 jajka • 2 żółtka • 100 g cukru • 250 g mielonych orzechów włoskich • 250 g miodu płynnego • 1 łyżeczka sody Masa orzechowa • 400 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 6 żółtek • 200 g mielonych orzechów włoskich • 1 szklanka mleka/250ml(...)szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja • kilka ciastek Petitki kakaowe • kilkanaście połówek orzechów włoskich • miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto • Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto w kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki

To co kocham
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 154

Puszyste biszkoptowe blaty z dodatkiem orzechów, nasączone ponczem z herbaty i przełożone konfiturą z czarnej porzeczki oraz kremem kawowym ze spirytusem. Na koniec udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat(...)trzymac w formie pod przykryciem. SKŁADNIKI BISZKOPT - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek (M) / żółtka i białka oddzielnie ½ szklanki  mąki pszennej (80 g) ½ szklanki  zmielonych orzechów ⅔ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM KAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną

cool and minty
Dietetyczne przekąski 177

spotkania z znajomymi? Chipsy, wafelki, ciasteczka odpadają. Ale spokojnie, z łatwością znaleźć można zdrowe i równie smaczne zamienniki. Czas przygotowania i ilość porcji Wystarczy kupić i gotowe. Produkty migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe, gorzka czekolada. Wiem co jem Migdały Migdały warto jeść nie tylko ze względu na dużą ilość wartości odżywczych w nich zawartych, ale również dlatego(...)serce, poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu. Wpływają również korzystnie na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentracje. Pozytywnie zadziałają także na nasz układ odpornościowy oraz na skórę, włosy i paznokcie. Orzechy nerkowca Podobnie jak migdały tak i orzechy nerkowca zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz organizm i pomogą w odchudzaniu. Oprócz tego zadziałają korzystnie na pracę

Fit&Fast Kitchen
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 340

orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 duże jajka 1 szkl kefiru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka masła 3 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka miodu Pralina orzechowa: 30 g masła(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki śmiet. 18% 40 g biszkopcików chrupiące orzechy z powyższego przepisu Mus czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik bezowy 107

Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest polewa czekoladowa i prażone orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka(...)dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 o C. Orzechy zmielić w blenderze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Dodać zmielone orzechy

Mama Gotuje
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 237

mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana(...)Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu (ja nie dawałam) Dla maku nie zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia

moj przepis na
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 571

podobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo(...)łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki

Słodka Strona
Palmiery z orzechami 171

Palmiery z orzechami Szybka przekąska dla niespodziewanych gość?! Tak - palmiery z orzechami to propozycja właśnie na taką okazję. Palmiery przygotowuje się w kilka minut + 15 minut pieczenia! Spodobają się zarówno dorosłym jak i dzieciom! Zobacz również przepis na ----> PIKANTNE PALMIERY Palmiery z orzechami - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/4 szklanki cukru (np. brązowego) 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych(...)orzechów włoskich 20 g roztopionego masła Palmiery z orzechami - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć. Masło rozpuścić, ostudzić. Cukier zmieszaj z cukrem cynamonem i posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp na całej powierzchni mieszanką cukru z cynamonem i orzechami (trochę mieszanki zostaw na wierzch).  Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta

Moje Qulinaria
Domowa nutella 233

prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć(...)obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich

Poezja smaku
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 192

temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść(...)pieczywo z dodatkiem wina...?Jeśli nie macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru.Focaccia z kasztanami, orzechami i czerwonym winemSkładniki:(na 1 sztukę)350 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z orzechów włoskich180 ml letniej wody50

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 153

kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę(...)mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek. Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik.Chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze