Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się delektować(...)resztą orzechów włoskich w karmelu , która została Wam w puszce Uwielbiam tą pyszną chrupiącą przekąskę. O wspomnianych orzechach pisałam Wam już tutaj (klik) Orzechy DeliDeli są naprawdę idealne na każdą okazję. Można je od tak po prostu pochrupać, poczęstować nimi gości (moi byli zachwyceni) lub przygotować z nimi pyszne desery i śniadania. Dziś jeden z moich pomysłów na ich wykorzystanie
Słodkie okruszkiBył już zdrowy batonik bounty , to teraz kontynuacja tego świetnego przepisu czyli domowy snickers paleo (oczywiście też bez glutenu i cukru!). Zrobiony w dwóch wersjach z orzechami nerkowca i orzechami laskowymi. Ten batonik jest tak dobry i słodki, że można go jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód(...)mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne jakie akurat posiadacie na stanie. Czy muszę pisać, że przygotowanie jest banalne? Chyba już się do tego przyzwyczailiście ale napisze, przygotowanie jest banalne, jak zwykle, potrzeba głównie blendera. Składniki
PaleoLifeJakiś czas temu będąc u znajomych na grillu mieliśmy sposobność spróbowania pewnego "specjału". Mowa o nalewce na zielonych orzechach włoskich. Zostało nam to przedstawione jako coś specjalnego, coś na specjalne okazje dla specjalnych gości. Poczuliśmy się więc stosownie dopieszczeni i ochoczo spróbowaliśmy tej ambrozji. I prawie się nogą przeżegnałem! Chryste Panie na gumowym bananie, to było okrutne! Ja wiem(...)wolnych by mi zostało. Poszperałem więc w internecie i faktycznie ludzie na różnych kulinarnych blogach się tym zachwycają. Robią nalewkę z wódki/spirytusu, cukru i tych orzechów. I na lewo i prawo pieją, że to takie rewelacyjne jest. Kurcze, nie kumam tego. Jest im smutno z tego powodu, że oni dali się na to naciąć i chcą
Marder&Marder Manufacturenadzienie - udało się! Wszystko w czekoladowo - orzechowym klimacie. Kilka osób degustowało i każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem szybciutko ulepić kulki, bo czekolada w rękach topi się :) JA pralinki na spokojnie robiłam sobie dwa dni, jednego dnia przygotowałam ganache, które spędziło(...)gorzkiej i mlecznej czekolady (ja zwykle dodaję więcej gorzkiej) 25 g masła w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki likieru amaretto ok. 100 g orzechów laskowych + ok. 16 szt odłożyć (podpieczonych i obranych z łupinek, potem zmielonych do konsystencji "tłustego masła orzechowego") Do obtoczenia: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej (ja użyłam gorzkiej
Blondynka Gotujesłońcem, za pootwieranymi oknami i ciepłym, delikatnym wiaterkiem....echhh...rozmarzyłam się :) W każdym razie ta lekka sałatka z zaledwie czterech składników powstała właśnie takiego pięknego słonecznego dnia. Dodatek orzechów sprawił, że stała się dość sycąca, a jednocześnie nic nie straciła na swojej lekkości. Zapraszam do stołu :) Składniki: rukola , rzodkiewki , pomidory , garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca Kresto , oliwa(...)mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy. Sałatka jest
Codzienna kuchnia niecodziennaLamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której
Smakowy RajTo mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mamaNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blogNa początku jako, że się rozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w
Dzieje kuchennej WiewiórySobota. To był intensywny dzień. Byłam do bardzo późna na nogach w sensie dosłownym i przenośnym.Rano Małżon pojechał na targ po truskawki i warzywa. Musiałam
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejne marchewkowe ciasto jakie upiekłam. I jest wyjątkowe! nie za słodkie, dość jasne i mało korzenne, poza tym nie wyczuwa się w nim nadmiaru spulchniaczy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa
Dzieje kuchennej WiewióryTo moja wtorkowa wariacja ostatkowa na temat ciasteczek jakie robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam wyjadać kakaową masę parzącą buzię prosto z garnka. Postanowiłam przepis
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio mało piekę w niedzielne poranki. Tradycje trafił szlag... niestety... jemy razem ale nie tak jakbym tego chciała i na ogół Małżon nie przejawia zainteresowania słodkimi
Dzieje kuchennej WiewióryGodzina siódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i
Dzieje kuchennej WiewióryTaka babka świetnie zda egzamin na świątecznym stole. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc można ją zrobić wcześniej. Babka jest wilgotna i puszysta a na dodatek
Ewa w kuchniBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych.Zapraszam ;-)PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNICoś zdrowszego i mniej kalorycznego od tortu ;-)hehehheBuuuuuziaki!PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIDzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo
Smaczna PyzaZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenJak zawsze z tego co mam w domu, musiała wyczarować coś dobrego. Chodzi za mną słodki duch , a ja nie dam się tak łatwo skusić. Płatki
FarmażonyZaintrygowały niektórych ostatnio, a tylko je pokazałam ...Pomysł przyszedł sam z siebie, zrobiłam i wyszło super.Paluszki makowe z nadzieniem orzechowym idealne na prezent :) pachną świętami, smakują
FarmażonyBardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTo danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak
Zdrowa Kuchnia SowyTen drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikTylko w sobotę i niedzielę udaje nam się zjeść wspólnie śniadanie. W tygodniu poranki są zbyt szybkie i zbyt wczesne a każdy leci w swoją stronę
Smaczna PyzaSą przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele
Smaczna PyzaDorsz - pyszna ryba o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Jedna z moich ulubionych. W nadmorskich smażalniach podawana zwykle smażona w panierce co lubię, ale miałam
Smaczna Pyzapewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych(...)osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Spożywanie miodu w ilości 1 g/ kg. masy ciała dziennie przez miesiąc, podwyższa fizyczną zdolność do pracy o 14%. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca. Mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Niestety wszystkie
potrawyregionalnedobre i ma tyle zastosowań, że nawet swąd palonych blenderów mi tego uczucia nie zdemolował. Domowe masło orzechowe robię z orzeszków ziemnych (arachidowych). Można robić masła z migdałów, słonecznika, orzechów laskowych czy włoskich i takie masła też pojawią się na blogu. Jednak z arachidków jest moim masłem ukochanym. Orzeszki arachidowe mają bardzo dużo białka i co śmieszniejsze, należą do gatunku(...)mają też w swoim składzie argininę, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej, więc zamiast wstrzykiwać sobie w różne części ciała podejrzane substancje i liczyć na klatę jak Rambo, jedzcie orzechy arachidowe. Zrobienie domowego masła orzechowego jest proste. Wymaga dwóch składników – orzeszków i odrobiny soli. Jednak żeby nie było za prosto, wymaga też blendera i to o sporej mocy. Można zrobić
ladykitchenFirma: Bakeo Skład: Warszawska śliwka: śliwka suszona, BIO mąka gryczana, siemię lniane, BIO słonecznik, olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, woda. Silnia!: orzechy nerkowca, migdały, arachidy, syrop glukozowy, sezam, fruktoza, miód, emulgator lecytyna rzepakowa. Niezłe ciacho: orzechy laskowe w czekoladzie [orzechy laskowe, czekolada (cukier, miazga kakaowa; tł. kakaowy; tł. roślinny (palmowy, shea), kakao(...)proszku o obniżonej zawartości tł.,; emulgatory: lecytyna sojowa i E476; aromat), subst. glazurująca (E414, E904), oleje roślinne (kokosowy, palmowy), skrobia, syrop glukozowy], orzechy makadamia, morwa biała suszona. Łuuuuuup!: migdały prażone w łupinie, pistacje w łupinie, sól. Wartości odżywcze: Warszawska śliwka: 50g/ 239kcal, tłuszcz – 15,4g, węglowodany – 18,1g, białko – 5g, Silnia!: 44g/ 234kcal, tłuszcz – 17g, węglowodany – 8,5g, białko
Candy Pandaskolejny mini poradnik kulinarny w moim wykonaniu. Widziałam kilka razy w programach telewizyjnych i książkach kucharskich jak obiera się orzechy laskowe, ale nigdy tego nie robiłam. W końcu potrzebowałam orzechów laskowych blanszowanych i nadszedł czas próby :). Jeśli chcecie dowiedzieć się jak blanszuje się migdały to zapraszam tutaj . Blanszowania orzechów laskowych możemy dokonać na dwa sposoby: 1. w piekarniku Wysyp orzechy(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej mieszaj do czasu do czasu. Wyciągnij, lekko przestudź, żeby się nie poparzyć. Gdy trochę przestygnę wkładaj partiami do bawełnianej ściereczki i pocieraj orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć. 2. na patelni Na suchą patelnię wysypujemy
Mania WypiekaniaSmaczna tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu na kolejną „ Zdrową Środę ”. Ma intensywny orzechowy smak i jest bardzo sycąca, mnie smakowała. W przygotowaniu szybka i prosta. Zamiast malin możemy dać borówki, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru(...)glutenu Składniki: Spód: 2 szklanki orzechów arachidowych (bez soli) 80g suszonych daktyli 1/4 szklanki kakao bez cukru 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%) 2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Wierzch
Mała CukierenkaPyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów. Składniki: Ciasto kruche: 60 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 żółtek 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 1 łyżka kakao Orzechy: 25 dkg orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru(...)zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części
Kuchnia u Bietkipomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego Fosforu – wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny ORZECHY BRAZYLIJSKIE Aktualnie to moje ulubione orzechy, choć tak na prawdę lubię wszystkie :) Te poniżej są na prawdę bardzo dobre! Świeże, chrupiące, niezwykle smaczne. Orzechy te są źródłem selenu. Wystarczy(...)sztuki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. ORZECHY PECAN Kiedyś próbowałam orzechów pecan, jednak nie przekonałam się ówcześnie do nich, ze względu na "zwietrzały" smak. Postanowiłam spróbować ponownie. I marka Targroch mnie nie zawiodła. Orzechy są świeże i chrupiące. Naturalnie są bardzo podobne wyglądem do orzechów włoskich. Wykazują działanie antyoksydacyjne. Bogate w cynk i witaminy B1 oraz
Zdrowie na języku :Pocno czekoladowe, wilgotne , wyjątkowe w smaku ciasto z chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych . Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z orzechami laskowymi polane mleczną czekolad ą to wyjątkowy deser - idealny dla fanów czekola d owych cias t. Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Składniki: Ciasto: 170 g masła(...)czekolady gorzkiej 90 g czekolady mlecznej 3 jajka szklanka cukru cukier waniliowy 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki soli Polewa: 1 20 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 % łyżka wódki ok. 1 5 0 g orzechów laskowych Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Sposób przygotowania
Słodka Stronapomaga na zatrucia pokarmowe, ból brzucha. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest to lek naturalny, więc dobrze jet mieć chociaż flaszeczkę w swoich domowych zbiorach. Nalewkę wykonujemy z orzechów włoskich, które są jeszcze zielone, i mają w środku sok. Takie orzechy najlepiej zbierać teraz, czyli pod koniec czerwca, ja moje zbierałam (w zasadzie moja mama) tydzień temu(...)dodają jakieś zioła, liście i Bóg wie co jeszcze. Ja robię nalewkę klasyczną, zawsze wychodzi. Jest tylko jedna sprawa, nie podam mega dokładnego przepisu, ponieważ zależy on od ilości orzechów itp. Podam zasady jakimi zawsze się kieruję i nalewka pięknie wychodzi. Wstawię zdjęcia z nastawiania nalewki i pokażę efekt (nalewka ubiegłoroczna) No to dość tej pisaniny, zaczynamy SKŁADNIKI: -zielone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzeszłym roku po raz pierwszy robiłam sama orzechówkę, czyli nalewkę z młodych orzechów włoskich. Jest to przepis, który co roku jest robiony w mojej rodzinie pochodzenia. Oczywiście nie było żadnego wykutego w kamieniu przepisu, tylko improwizacja, więc nie było łatwo odtworzyć przepis. Ponieważ proces produkcyjny trwa rok, dopiero teraz mogłam spróbować i nanieść poprawki. Ulepszając przepis zdecydowałam się nie dodawać(...)orzechówka się skończy. Bardzo dobrze działa ona na brzuszek, poprawia trawienie po zbyt obfitym posiłku, jest bakteriobójcza i obniża ciśnienie. Lubię też tak bardzo orzechówkę, ponieważ robię ją z orzechów z własnej działki. Można więc zerwać najważniejsze składniki prosto z drzewa Mam dwa drzewka orzecha włoskiego. Większy sentyment mam do tego na zdjęciu, ponieważ jest niskie, więc łatwiej jest zrywać
Ugotowane pozamiatanechyba ciasto, które doskonale zna większość osób. Blaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie(...)był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem. Drukuj Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami Składniki Ciasto 3-3,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki sody 200 gr masła 3 jajka 3 łyżki miodu gryczanego Warstwa orzechowa 300 gr orzechów włoskich
Mieszam w GarnkuMleko z orzechów laskowych Mleko roślinne z orzechów najlepiej smakuje do kawy. Jest to produkt dwa w jednym: mleko i syrop orzechowy;) Kawa nabiera pysznego, orzechowego aromatu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w tym mleku (jest dużo tłustsze od sojowego czy ryżowego), kawa staje się bardzo kremowa. Pamiętajcie jednak, że jest to wysokotłuszczowy produkt, więc należy go spożywać z umiarem(...)najczęściej przygotowuję espresso i dodaję 2 łyżki mleka orzechowego. Tyle wystarczy, by kawa smakowała cudownie orzechowo :) Składniki: - 1 szklanka orzechów laskowych* - 2 szklanki wody - odrobina soli * można też użyć orzechów nerkowca, makadamię lub migdały; najlepiej wypróbować wszystkie i zdecydować, który smak najbardziej nam odpowiada:) Wykonanie: - Nagrzać piekarnik do 160 0 C - Orzechy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
Wegańska kuchnia orientalna