nadzienie - udało się! Wszystko w czekoladowo - orzechowym klimacie. Kilka osób degustowało i każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem szybciutko ulepić kulki, bo czekolada w rękach topi się :) JA pralinki na spokojnie robiłam sobie dwa dni, jednego dnia przygotowałam ganache, które spędziło(...)gorzkiej i mlecznej czekolady (ja zwykle dodaję więcej gorzkiej) 25 g masła w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki likieru amaretto ok. 100 g orzechów laskowych + ok. 16 szt odłożyć (podpieczonych i obranych z łupinek, potem zmielonych do konsystencji "tłustego masła orzechowego") Do obtoczenia: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej (ja użyłam gorzkiej
Blondynka Gotujesłońcem, za pootwieranymi oknami i ciepłym, delikatnym wiaterkiem....echhh...rozmarzyłam się :) W każdym razie ta lekka sałatka z zaledwie czterech składników powstała właśnie takiego pięknego słonecznego dnia. Dodatek orzechów sprawił, że stała się dość sycąca, a jednocześnie nic nie straciła na swojej lekkości. Zapraszam do stołu :) Składniki: rukola , rzodkiewki , pomidory , garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca Kresto , oliwa(...)mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy. Sałatka jest
Codzienna kuchnia niecodziennaLamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której
Smakowy RajTo mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mamaNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blogNa początku jako, że się rozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w
Dzieje kuchennej WiewiórySobota. To był intensywny dzień. Byłam do bardzo późna na nogach w sensie dosłownym i przenośnym.Rano Małżon pojechał na targ po truskawki i warzywa. Musiałam
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejne marchewkowe ciasto jakie upiekłam. I jest wyjątkowe! nie za słodkie, dość jasne i mało korzenne, poza tym nie wyczuwa się w nim nadmiaru spulchniaczy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa
Dzieje kuchennej WiewióryTo moja wtorkowa wariacja ostatkowa na temat ciasteczek jakie robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam wyjadać kakaową masę parzącą buzię prosto z garnka. Postanowiłam przepis
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio mało piekę w niedzielne poranki. Tradycje trafił szlag... niestety... jemy razem ale nie tak jakbym tego chciała i na ogół Małżon nie przejawia zainteresowania słodkimi
Dzieje kuchennej WiewióryGodzina siódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i
Dzieje kuchennej Wiewióry