orzechy - 16941 przepisów (strona:375/1130)

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur i serem gorgonzola 194

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczarki faszerowane kaszą bulgur i serem gorgonzola Składniki – 7 sztuk: Pieczarki (duże kapelusze lub portobello) – 7 sztuk Kasza bulgur – 100g Orzechy włoskie – 30g Ser gorgonzola – 100g Suszona mięta – ½ łyżeczki Sól, pieprz, czosnek Natka pietruszki Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy drobno pokrojoną gorgonzolę(...)posiekany czosnek, uprażone orzechy włoskie, posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem i miętą.  Pieczarki obieramy i faszerujemy kaszą. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto Krówka - rewelacja 2087

wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą(...)placek miodowy. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym. Na wierzch wylać masę  kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki )  Posypać orzechami włoskimi na sam koniec. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Deser Pavlowa wg Aleex 167

Pavlową, bo jego smak kojarzy mi się z tą znaną bezą. Jest pyszny. Polecam do spróbowania. Składniki: • 200 ml śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć z mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli(...)śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki. 3. Na dno każdej szklaneczki wsypać pokruszone dość drobno herbatniki. Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch deseru ozdobić porcją frużeliny. 7. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu. Te, które

W mojej kuchni
Wyborne smoothie owsiano – bananowe 205

jest aby moczyć płatki owsiane w mleku roślinnym przez przynajmniej 6 godzin i do przygotowania smoothie użyć mrożonych bananów. Nie można pominąć tego kroku. Gotowe smoothie można posypać siekanymi orzechami i szczyptą kakao albo czekoladową granolą (kliknij po przepis) lub zjeść bez dodatków bo smakuje naprawdę wybornie! Wyborne smoothie owsiano - bananowe Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)lodówki. 6 Następnego dnia zamrożone banany wrzucam do kielicha blendera i zalewam mlekiem z płatkami. 7 Miksuję do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. 8 Posypuję ulubionymi składnikami np. siekanymi orzechami i startą czekoladą lub granolą czekoladową . 9 Smacznego

Book of spells
Miseczki zbożowe z musem malinowo-miętowym 206

zrobię.   Składniki na 12 sztuk: 2 duże banany ½ szklanki płatków jaglanych 1 niepełna szklanka płatków owsianych ½ szklanki płatków jęczmiennych 4 łyżki miodu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki kokosu 2 łyżki rodzynek ½ tabliczki czekolady deserowej z dużą zawartością kakao np Bellarom od Lidl Polska Masło do wysmarowania formy Nadzienie(...)malin 2 łyżki cukru trzcinowego 250g jogurtu naturalnego Kilka dużych listków mięty 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Banany miksujemy z miodem, dodajemy płatki owsiane, jaglane oraz jęczmienne. Żurawinę, rodzynki, orzechy oraz czekoladę drobno siekamy. Pozostawiamy ok ⅓ posiekanej czekolady, a pozostałe składniki wraz z kokosem i pestkami dyni dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Masłem natłuszczamy formę na muffinki i dłońmi wylepiamy

Kuchnia w czekoladzie
Smażony ryż z ananasem i nerkowcami 171

aromatów. Chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam odkrywać kolejne zaskakujące dania. Dzisiaj smażony ryż, ale nie będzie to tradycyjne włoskie risotto, a bardzo aromatyczny ryż jaśminowy z dodatkiem orzechów nerkowca i ananasem. Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo  podczas smażenia zamieni się w papkę. RYŻ SMAŻONY z NERKOWCAMI i ANANASEM Składniki: (na 2 porcje(...)torebka ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 jajko 2-3 plastry ananasa (może być z puszki) kilka sztuk orzechów nerkowca 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego olej do smażenia (najlepiej kokosowy) Przygotowanie: Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni. Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy

Bon appetit mon amie
Pene z pesto w roladkach z bazylią 220

zasadzie co mam w lodówce i co by tutaj zrobić. Takie improwizacje są najlepsze . pesto: 2/3 doniczki dużej bazylii 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki parmezanu startego 2 ząbki czosnku rolady: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka makaronu penne pesto 1 kulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony(...)żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 3/4 szklanki rosołu drobiowego sól, pieprz 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki śmietany Bo garnuszka przekładam liście umyte bazylii, dodaję orzechy, oliwę, parmezan, sól, pieprz, czosnek i miksuję blenderem.Pesto mamy gotowe. Pierś z kurczaka kroję na pół z jednej wyjdą dwie roladki. Rozbijam delikatnie, solę, pieprzę. Smaruję pesto. Dodaję pokrojoną mozzarellę

wesoła kuchnia
Bezglutenowe batoniki jaglano-bakaliowe 144

batony muesli próbowałam robić wielokrotnie ale zawsze wychodziły twarde jak skała... Batoniki jaglano-bakaliowe są miękkie, nawet pomimo dodatku słonecznika i orzechów. Smak też jest bardzo fajny. Myślę też, że można je modyfikować w bardzo dużym zakresie, według własnych upodobań smakowych , dodając mniej lub więcej określonych bakalii. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 szkl mleka plus 3 łyżki(...)parowanie - ja użyłam krowiego 2% ale może też być roślinne 2 łyżki brązowego cukru Bakalie: 1 szkl rodzynek, 1/2 szkl suszonych żurawin, 1 szkl płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie

Ze smakiem bez glutenu
Owsiane batoniki, zdrowa przekąska do pracy lub szkoły – zamiast kanapek 170

Owsiane batoniki to taka wersja owsianki tylko, że na sucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie składniki

wysmienity
Kulki kokosowo-cytrynowe. 216

Składniki: na 9 kulek trochę większych niż kluki Rafaello 80 g wiórek kokosowych, 80 g orzechów nerkowca, 20 g oleju kokosowego (ok. jednej łyżki), 2 łyżki miodu, sok z 1/2 niewielkiej cytryny odrobina wiórek kokosowych do obtoczenia kulek, Przygotowanie: Wszystkie składniki należy ze sobą zblendować. Następnie odstawić całość na ok. 10 minut do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie

rozgotowana
RURKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM OLEJU, NADZIEWANE RICOTTĄ 179

cytryny 4 łyżki zimnego masła 2 jajka 12 łyżek białego wytrawnego wina nadzienie: 500 g ricotty 500 ml śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii(...)ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Nadziewamy rurki, końcówki obtaczamy w posiekanych orzechach

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowe z jabłkami. 142

szklanka cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao 3 średnie lub 2 duże jabłka 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   J ajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Cały czas miksując wlewaj stopniowo olej. Mąkę wymieszaj z sodą i kakao, przesiej przez(...)sitko. Dodawaj stopniowo do masy, zmiksuj. Na koniec dodaj jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę oraz orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. gotową masę wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez około 40-45 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet z kaszy jaglanej i batatów 167

pasztet wyszedł dla mnie nieco za słodki. Ale podając go z pikantnymi warzywami, znikał w tempie ekspresowym, polecam :) Na 2 foremki: 300 g kaszy jaglanej (suchej) 70 g orzechów włoskich   ok. 700 g batatów ok. 700 g marchewki cebula oliwa kopiasta łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzonej mielonej papryki)   50 g tartych orzechów laskowych 100 ml oleju rzepakowego (w oryginale

Mienta blog
Orzechowo-chałwowe ciasteczka 199

ciasteczka są lżejsze. O chałwie lnianej pisałam Wam już tutaj (klik) . Do ciasteczek użyłam mojej ulubionej wersji – chałwy lnianej orzechowej. To niespotykany produkt, w którym główną rolę pełnią orzechy ziemne. Zdrowy, pozytywnie wpływający na drogi moczowe, wspomagający serce, pracę mózgu, a nawet obniżają ciśnienie tętnicze krwi. I co najważniejsze – pyszny! Dzięki wykorzystaniu chałwy w przepisie ciasteczka nabrały wspaniałego(...)sodą oczyszczoną, miksując do uzyskania gęstej masy. Na koniec, ciągle miksując, dosypujemy cukier. Powinna nam powstać gęsta plastyczna masa. Z masy lepimy w dłoniach większe kulki (większe od orzecha włoskiego), spłaszczając je i układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną podczas pieczenia, więc układamy je w większej odległości od siebie. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką 187

Składniki: mąka  ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki jaja duże 3 sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość małe) marchew 2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki płaska łyzeczka sody cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki Polewa: 2 czubate łyżki surowego kakao 2 łyżki zimnej wody 6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego(...)jaki masz łyżka masła/ lub oleju kokosowego Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja wbićdo misy, dodać cukier, ubić. Wlać olej i wymieszać. Dodać posiekane drobno orzechy włoskie,( dałam pekany bo takiem miałam) mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać tarte warzywa i wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 minut w 180 stopniach

AZgotuj!