KLASYCZNY: * duże jajko – 3 szt * cukier biały Królewski – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * sól – 1 szczypta BISZKOPT ORZECHOWY: * zmielone orzechy laskowe – 80 g * jajko – 3 szt * cukier puder Królewski – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ: * masa kajmakowa(...)drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut ( do suchego patyczka ) w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. BISZKOPT ORZECHOWY: Zmielone orzechy mieszamy z mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąki, mieszamy. Masę dodajemy do ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy
Ostra na Słodkomącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek leniwych jest banalnie proste i wyjdzie każdemu. Potrzebujemy: 500 g sera białego, półtłustego 2 jajka około 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj(...)formujemy w ruloniki. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Ja swoje kluski leniwe polałam z sosem owocowym i posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem
ladykitchenciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy(...)blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego! Artykuł Fasolowe babeczki brownie pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pllikieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta do posypania kokilek Jak wykonać takie mini torciki? Biszkopciki: Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią(...)szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję kremu, dociskamy wierzchem biszkopcików, boki smarujemy kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami, z reszty kremu robimy ozdobne rozetki na wierzchu torcików, posypujemy wymieszanymi owocami i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na całą noc do lodówki, na 15 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki
Wanilia i KardamonFasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi
Ugotowane pozamiatanepełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem(...)wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką
Wanilia i Kardamonśmietanki kremówki POLEWA: 10 dag masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek dowolnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO: herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie WYKONANIE: W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy(...)podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć
Kuchenne zapiski EdytyGotowe pesto przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać odrobinę oliwy i wstawić do lodówki. Pesto może stać w lodówce około tygodnia. * Moja wersja pesto jest wersją dla alergików - bez orzechów i parmezanu. Zamiast prażonego słonecznika można użyć np. orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, migdałów. Chociaż jak dla mnie prażony słonecznik jest mega smaczny, zwłaszcza niezbyt dokładnie zmiksowany i wyczuwalny. * Bardzo lubię
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekokosowe – 200 ml * czerwona pasta curry – 2 łyżki * sól, pieprz – do smaku * bulion warzywny – 350 ml * olej kokosowy – 1 łyżka * świeże zioła i prażone orzechy – do podania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry – przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz wypłukany wcześniej ryż – smażymy(...)pokrywkę. Dusimy ok. 20 minut do miękkości. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Podajemy gorące ze świeżymi ziołami i prażonymi orzechami! PS. KONIECZNIE OBEJRZYJCIE TE FILM – UWIELBIAM TAKI „FOODPORN” :D LINK DO SKLEPU: https://www.mocsokow.pl
Ostra na Słodkougotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić na mniejsze części. Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów
Jaglusiamąki pszennej - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 100 g masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do masy partiami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon(...)oraz jogurt. Na koniec dodajemy orzechy i truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około 1 godziny
Zainspirowana w kuchniśniadanie, super przekąska, którą lubią wszyscy. Składniki 1 mozzarella 2 duże pomidory malinowe dojrzałe sól himalajska różowa drobnoziarnista do smaku pieprz ziołowy do smaku olej z orzechów włoskich pół łyżeczki nasion chia kilka listków świeżej bazylii Wykonanie banalnie proste. Mozzarellę i pomidory kroimy na plastry i układamy na talerzu /półmisku naprzemiennie- raz pomidor raz mozzarella. Dosmaczamy(...)solą, pieprzem i posypujemy nasionami chia. Przed podaniem dodajemy bazylię oraz skrapiamy olejem z orzechów włoskich. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwiększość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła(...)łyżka żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZdrowe batoniki na szybką przekąskę bez dodatku cukru, z syropem klonowym, orzechami i żurawiną. SKŁADNIKI 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, ½ szkl. zbóż ekspandowanych, ½ szkl. mieszanki studenckiej (żurawina, orzechy) ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego WYKONANIE Banana rozgniatamy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy, dokładnie przyklepujemy na grubość około 1 cm. Pieczemy
słodki bratekzabrania do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Składniki: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka owsianych płatków górskich 1 – 1 1/2 dojrzały banan 2-3 łyżki niesłodzonego kakao pokrojone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle miksujmy w blenderze, żeby się dokładnie rozdrobniły. Następnie dodajemy płatki owsiane, kakao i banana pokrojonego w plasterki i miksujemy. Jeśli całość jest sucha i się(...)wyciągnąć na papier do pieczenia i przy pomocy szpatułki uformować blok dokładnie dociskając ciasto, aby było gęsto upakowane (lepiej się wtedy kroi i nie kruszy). Można udekorować pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów. Następnie wkładamy je do lodówki na kilkanaście minut przez podaniem – całość stężeje i lepiej się kroi. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że choco slice świetnie się
Lamarida.pl