orzechy - 16941 przepisów (strona:367/1130)

Mus z mango i białej czekolady 232

sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa z mango / czekoladowy kleks Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mango obieramy(...)czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają one w samej folii. Schładzamy przez kilka godzin. Mus serwujemy na dużym talerzu, dekorując owocami, pokruszonymi orzechami, migdałami lub nawet owsianymi ciasteczkami.mym końcu polewamy deser odrobiną pulpy z mango. Jako dekorację możemy przygotować czekoladową ozdobę. Kilka kostek gorzkiej czekolady stapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki nabieramy trochę stopionej czekolady i rysujemy dowolne kształty

Raj dla Podniebienia
Śniadanie 190

możemy spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochanych osób zanim rozstaniemy się z nimi na cały długi dzień. Składniki: Płatki owsiane, Jagody, Borówki, Sezam, Słonecznik, Jabłko, Jogurt naturalny. Orzechy (dowolne) Syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie: Do pojemnika (miseczki, słoika) wsypujemy płatki owsiane lub inne, na to nakładamy pokrojone w kostkę jabłka, kilka łyżeczek jogurtu, i znowu płatki owsiane garść jagód, garść(...)borówek, orzechy, sezam i słonecznik. Całość można dosłodzić syropem klonowym. I ju,ż mamy zdrowe pożywne śniadanie

Smaki Przyprawy i Kolory
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 184

ŚNIADANIE Kalorie:471.4 / Białko:15.2 g / Tłuszcz:22.2 g / Węglowodany:45.4 g / Błonnik:12.7 g   CHRUPIĄCA KOMOSA RYŻOWA Z GRANATEM Granat – 50 g (0.5 x Sztuka) Orzechy brazylijskie – 16 g (4 x Sztuka) Nasiona chia – 10 g (2 x Łyżeczka) Komosa ryżowa (Quinoa) – 56 g (4 x Łyżka) Mleko migdałowe naturalne(...)Szklanka) Ksylitol – 7 g (1 x łyżeczka) Czas przygotowania: 20 minut   1. Komosę ugotuj na mleku migdałowym z ksylitolem. Posyp pokruszonymi orzechami, chia i nasionami granatu. Możesz też użyć np. malin, jagód lub truskawek. II ŚNIADANIE K:247.9 / B:16.4 / T:11.9 / W:17.5 / Błonnik:6.2   KANAPKA Z PASTĄ AWOKADO Z TUŃCZYKIEM Papryka czerwona (świeża

Powiedz dietom nie
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z ZIOŁOWYM SERKIEM „SARASSOU” 147

sarassou : ● 200 g serka śmietankowego naturalnego lub serka twarogowego mielonego ● ½ pęczka szczypiorku ● ½ pęczka natki pietruszki (gładkiej) ● 1 ząbek czosnku ● 30 ml octu winnego lub jabłkowego ● 40 ml oleju z orzechów laskowych (lub oleju rzepakowego) ● sól, pieprz   Składniki na placki: ● 3 średnie ziemniaki ● 1 nieduża zielona cukinia ● ½   ząbku czosnku ● 4 łyżki świeżych ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, trybuli, estragonu(...)serka „sarrasou”: Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła, obierz czosnek i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz zioła i czosnek z serem, dodaj odrobinę octu i olej z orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj całość. Przygotowanie placków: Ziemniaki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 321

serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy na części i wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w kawałki, układamy na sałacie. 2 Następnie dokładamy kolejne składniki(...)porwane plastry szynki parmeńskiej i kawałki sera pleśniowego. 3 Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem. 4 Przepis na sos miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć.   Artykuł Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Brownie. 165

masła -szczypta soli -3 tabliczki gorzkiej czekolady -1 łyżeczka proszku do pieczenia -tłuszcz do wysmarowania formy Składniki na polewę: -1 tabliczka gorzkiej czekolady -1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: -orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masę czekoladową(...)piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. Ponownie czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i dekorujemy je orzechami włoskimi. Smacznego! :) A. P.S. W oryginalnym przepisie na brownie nie dodaje się proszku do pieczenia. Jednak dodatnie go powoduje że ciasto nie jest tak zbite i twarde

Magia jedzenia.
muffinki owsiano orzechowe 115

był dzień dla rodziny, ale dzisiaj jestem już z Wami. Nie wszystko co słodkością jest musi być niezdrowe. Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję muffinek. Tym razem wersja owsiana z orzechami. Składniki 5 czubatych łyżek mąki 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/2 szklanki posiekanych orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy

Gotowanie z pasją
Chrupiące czekoladowe ciasteczka 158

pianki, które już nie były mięciutkie. I tak powstały czekoladowe ciasteczka.  Składniki: ok 300 g czekolady ok 2 szklanki płatków śniadaniowych (u mnie kółka miodowe) 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka pianek  Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce Do czekolady dodajemy orzechy, parki śniadaniowe i pianki pokrojone na mniejsze kawałki Dokładnie mieszamy i przekładamy

Gotowanie z pasją
CHLEBEK BANANOWY 228

SKŁADNIKI 3 dojrzałe banany, 120 g mąki pszennej, 120 g mąki graham, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g jogurtu naturalnego, 3 jajka, garść orzechów włoskich WYKONANIE Banany rozgniatamy, dodajemy jajka, jogurt i syrop klonowy, mieszamy. W drugiej misce łączymy suche składniki. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz posiekane orzechy, mieszamy. Wylewamy do formy (20x10cm) wyłożonej

słodki bratek
Marchewkowe babeczki z kremem 196

pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru 2 roztrzepane jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przypraw korzennych 1/3 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka startej marchwi Krem: 400g serka Mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać(...)koniec dodać orzechy i marchew i ponownie wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Gotowe babeczki studzić na kratce. Serek Mascarpone połączyć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie wymieszać dokładnie mikserem. Wystudzone babeczki udekorować masą z serka i można posypać wiórkami

kuchnia doski
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 410

zapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości  dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej(...)solą, pieprzem  oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa.  Zwilżyć dłonie zimną wodą, nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec.  W tym czasie robimy

Wanilia i Kardamon
CHRUPIĄCA SZARLOTKA 155

jogurtu ( najlepiej gęstego typu Greckiego) 100 g cukru 1 cukier waniliowy  1/2 opakowania proszku do pieczenia  600 g jabłek  Karmelizowany wierzch: 1 łyżka miodu  posiekane orzechy włoskie i nerkowca, płatki owsiane  2 łyżki masła Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód. Karmelizujemy. Wykładamy na wierzch ciasta. PRZYGOTOWANIE: Wlewamy do miski jogurt

Marcepanowa kuchnia
Tofurnik malinowy 235

razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto! !!! Co do słodzenia, to ja użyłem erytrolu i ksylitolu w równych proporcjach

Blendman
Krokiety z piekarnika 278

pochłonięcie skłoniło mnie do skierowania się w stronę kuchni. Jako że ostatnio ograniczam niezdrowe i tłuste jedzenie, to postanowiłem zrobić krokiety z piekarnika w panierce ze zmielonych orzechów włoskich. Nie dość, że są o wiele zdrowsze, to do tego niesamowicie dobrze smakują. Oczywiście, jeśli chcecie zastąpić orzechy, to droga wolna. W ich miejsce możecie użyć chociażby bułki tartej, ale zachęcam

Blendman
Dietetyczny snickers bez pieczenia 219

200g) daktyli 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Warstwa II 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 10 tabletek słodziku Warstwa III 200g orzechów ziemnych 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu Polewa: 3 łyżki kakao lub karobu 2 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania: Warstwa I Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie(...)słodzik. Następnie torebkę kaszy jaglanej. Gotujemy, aż do wchłonięcia wody. Po ugotowaniu kaszę studzimy i blendujemy na gładką masę. Przelewamy na warstwę I. Warstwa III Na suchej patelni prażymy orzechy. Dodajmy masło orzechowe i miód. Czekamy, aż całość się karmelizuje. Całość przekładamy na warstwę II.  Polewa Na suchej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajmy kakao lub karob. Całość dokładnie mieszamy

Truskawkowa Fiesta