zielonych szparagów 3 spore garście szpinaku baby lub posiekanych dużych liści szpinaku około 20 pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, 1 łyżeczka suszonego oregano, opcjonalnie: szczypta czarnuszki i 1/2 łyżeczki kurkumy Komosę przełożyć(...)podgrzewać jeszcze przez 30 – 60 sekund, aż szpinak nieco zmniejszy swoją objętość. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem, oregano oraz ewentualnie solą i czarnuszką. Komosę wyłożyć na talerze, posypać posiekanymi orzechami, udekorować pieczonymi pomidorkami i np. listami bazylii. Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Even Better Foodwysokim poziomem cholesterolu. Pomaga leczyć zapalenie pęcherza moczowego, nerki pomaga, pomaga złagodzić zapalenie stawów, zwiększa produkcję mleka u matek. Zawiera wysoki poziom witaminy A i E. OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO: Ma ważną rolę w utrzymaniu czystych naczyń krwionośnych, jest również bogaty w selen, magnez, cynk, fosfor, żelazo, wapń, Omega 3, witaminy B1, niacyna, witamina E i zawiera melatoninę. Poprawią ogólną(...)utraty wagi. Olej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało możemy zrobić mąkę ( odpady wystarczy wysuszyć, i zmielić! ). OBSŁUGA: Tak jak już pisałam powyżej
Ostra na Słodkołyżki ekstraktu waniliowego 25 g czekolady gorzkiej min 70% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Ponadto; Wiśnie mrożone lub z kompotu 15 g tartych orzechów włoskich dodatkowe wiórki czekoladowe Wykonanie : 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i przesianymi mąkami(...)kremu śmietanowego pozostawiając 2 cm marginesu . Rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 9. Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałą śmietaną i posypujemy tartymi orzechami włoskimi oraz tartą czekoladą. Dla dekoracji również wykładamy przekrojone na pół wiśnie. Gotowe
vaniliowoczekoladowachleb na blogu, a oto link do posta zapraszam: chleb Składniki: 1 i 3/4 mąki gryczanej, 3/4 puszki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, Orzechy, Sól, 1/2 łyżeczki sody, Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody. Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce(...)puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami. Ja wierzch chleba posmarowałam oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySKŁADNIKI 300 g zielonych szparagów 200 g truskawek 100 g rukoli 50 g orzechów włoskich 1 awokado 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy extravergine 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 listków bazylii 5 listków mięty **** INGREDIENTI 300 g di asparagi verdi 200 g di fragole 100 g di rucola 50 g di noci 1 avocado(...)sałaty: mieszamy oliwę z octem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekany listki bazylii i mięty. Układamy sałatę: liście rukoli, kawałki awokado, szparagi, pokrojoną cebulę, truskawki i orzechy włoskie. Całość polewamy sosem. **** PREPARAZIONE Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. Pulite le fragole, lavatele, asciugatele e tagliatele a spicchi. Tagliate
La grande e la piccola cuocaSkładniki Biszkopt: : -6 jajek -1 szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: -7 białek -3/4 szklanki cukru -100g orzechów mielonych -100 g wiórków kokosowych -4 duże wafelki Prince Polo xxl (pokrojone w kostkę) -1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: -0,5 litra mleka -3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół. --> Biszkopt orzechowy: --> Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy. --> Masa budyniowa
Marta Gotujeproponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta jest trudne i pracochłonne, jednak tak naprawdę, jeśli samo ciasto kruche zrobimy kilka dni wcześniej(...)lodówce lub w zamrażalniku), to reszta pójdzie gładko. Warto! :) Składniki: (tortownica 26 cm średnicy lub duża forma do tarty) Ciasto kruche: 75 g masła 1/3 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich (ok 45 g) 1 i 1/3 łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki cukru pudru ok 2/3 szklanki mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Domowe mleko
Anioszek w kuchniSkładniki: 2 buraki kiszone (przepis tutaj ) pół słoiczka tartego selera w zalewie (około 90 dag) 25 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Buraki kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z odsączonym selerem, serem, poszatkowaną natką pietruszki i majonezem. Sałatkę przed podaniem posypujemy rozdrobnionymi orzechami
Qchnia po prostuciężko przestać na jednym słoiczku! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * truskawki – 150 g * śmietana kremówka – 36% – 200 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * ulubione orzechy – włoskie, laskowe, ziemne, pini, pistacje – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyte truskawki miksujemy na gładko, przecieramy przez sitko. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, 3/4 dodajemy(...)zmiksowanych truskawek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, Na spód dajemy posiekane, podprażone wcześniej orzechy, przykrywamy musem truskawkowym i resztą śmietany. Dekorujemy truskawkami! Smacznego! Ps. przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl, w którym do wygrania jest książka z mnóstwem przepisów na pyzne lody, smoothie i desery. http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html
Ostra na Słodkosoli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem(...)następnie zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy mak npęcznieje i nieco przestygnie dodać resztę składników i wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścić mielonymi orzechami wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości. Smarować masą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już nie to samo... Granola kawowa Składniki: (na 1,8 l słój) 300 g płatków owsianych 3 łyżki mocnej kawy 100 g miodu 65 g pestek dyni 70 g orzechów laskowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 białko Płatki wymieszać z pestkami dyni, grubo posiekanymi orzechami, siemieniem i sezamem. Kawę wymieszać z miodem, dodać do suchych składników, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo dokładnie). Wyciągamy naszą schłodzoną masę, dodajemy do niej 2 łyżki rozdrobnionych orzeszków, mieszamy. Resztę orzeszków wysypujemy na talerz. Następnie w dłoniach szybko formujemy kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego, ale można zrobić je dowolnej wielkości). Masa będzie lekko tłusta. Kuleczki obtaczamy w pozostałych rozdrobnionych orzechach. Kuleczki wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby były bardziej zwarte
Słodkie okruszkidrobnego cukru – szczypta soli – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: – 4 łyżki lemon curd + 100 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – drobno posiekane orzechy ( u mnie migdały) – jedna garść Migdały posiekałam i podprażyłam na suchej patelni. Krem miałam przygotowany już wcześniej i czekał sobie w lodówce. Ale gdybyście szykowali go od podstawa. To śmietankę(...)minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyłam do 100 stopni i piekłam jeszcze godzinę. Studziłam w zamkniętym piekarniku. Blaty przełożyłam kremem, zostawiając jeszcze trochę na wierzch i przyozdobiłam całość orzechami Wykorzystanie białka Ciasto bezowe Beza z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimekostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją(...)Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy na talerz i dekorujemy bakaliami, migdałami, żelkami lub innymi słodkościami. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: czekolada , kakao , migdały , orzechy , pascha , ser , Wielkanoc , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyosób) - 4 gniazdka makaronu tagliatelle - 1 brokuł - 2 garści orzechów - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, makaron również. brokuła podsmażamy, dodajemy śmietanę(...)makaron, doprawiamy pieprzem. orzechy prażymy na suchej patelni, część dodajemy do brokuła i makaronu, resztą ozdabiamy gotowe danie. smacznego
Gocha gotuje!