Składniki na tort Paganini: na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru 3 łyżki gorzkiego kakao 350 g uprażonych, a następnie zmielonych orzechów (o konsystencji bułki tartej) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dodając co jakiś czas po 1 łyżce cukru. Do sztywnej piany dodajemy wymieszane ze sobą(...)orzechy z kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników, dzielimy na trzy równe części, każdą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma z wyposażenia piekarnika, ja miałam dwie więc piekłam dwa blaty na raz, później trzeci, jeśli macie tylko jedną upieczcie ciasta po kolei) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140-150°C (w zależności od piekarnika) około
Rozpustne gotowaniejajka – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej (40g) – 2 łyżki kakao – 100g gorzkiej czekolady – 30g orzechów włoskich Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 1 łyżka mleka kokosowego Sposób przygotowania: 1. Bataty obrać i ugotować. 2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy i przestudzone bataty, a następnie zblendować(...)misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i czekoladę. 4. Przelać mokre składniki do mieszanki. 5. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie umieścić masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek w kształcie serca do nadania kształtu. Masa jest gęsta i dobrze się formuje). 6. Ciasteczka pieczemy
Podwójnaporcjaśmietany kremówki (38%) polewa lustrzana: 220 g cukru 150 g glukozy w płynie 230 g śmietany kremówki (38%) 220 g czekolady karmelowej 4 listki żelatyny dodatkowo: 100 g płatków orzechów laskowych 150 g cukru Najpierw przygotować spód: Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie rozpuścić masło i posiekaną czekoladę ciemną i mleczną. Do jajek wsypać mąkę(...)Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć je na kratce z blachą pod spodem, polać polewą. Przełożyć na talerz, boki udekorować uprażonymi na suchej patelni orzechami. Z pozostałego cukru ugotować karmel. Wlewać go cienkim strumieniem do lodowatozimnej wody, Natychmiast wyjmować na ręcznik kuchenny, delikatnie osuszać. Dekorować karmelem tuż przed podaniem. Smacznego! Mojej kochanej Mamusi składam najlepsze życzenia; oby codzienność
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy ostrej Dijon 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych, uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny drobniej pokrojonej 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (lub zwykłej) WYKONANIE: Brukselkę obrać z zewnętrznych(...)minut – grzanie góra/dół. Po tym czasie przełączyć piekarnik na termoobieg i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu solą himalajską, prażonymi orzechami, pestkami słonecznika, żurawiną i natką pietruszki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. No pysznie smakuje, po prostu! Smacznego
gutfutkupna pięknie opakowanych „zdrowych” płatków śniadaniowych, zaręczam Wam, że jeśli spróbujecie zrobić je samemu nie będzie Was już kusić :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki(...)oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy płynny miód i olej kokosowy (można lekko podgrzać jeśli nie jest płynny), mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, orzechy i nasiona, mieszamy. Wysypujemy na dużą blaszkę i rozkładamy równomiernie. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach, wyciągamy, żeby przemieszać i pieczemy jeszcze 2x 5 minut mieszając za każdym razem
Ciastkozercytakie sycące, pokroiłabym je na 12) – 2,5 szklanki mąki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g miękkiego masła – 2 jajka – 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (można zastąpić innymi) – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 100 g drobno posiekanej białej czekolady – pół szklanki rodzynek (lub żurawiny lub owoców granatu) Najważniejsze co musicie(...)być miękkie więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Czekoladę siekamy nożem dość drobno. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do miski wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajka, zmielone orzechy, cukier i sól. Ciasto najpierw krótko zmiksowałam mikserem, a potem przełożyłam na stół i zagniatałam, aż ciasto było sprężyste i jednolite (trwało to może 2 minuty). No końcu dodawałam
Relaxtimearbuza kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji Wykonanie nutelli i tostów Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki(...)listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p ) Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się pełnym owoców i czekolady śniadaniem : D Składniki na domową nutellę 250 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako dodatki: kilka
Eat me! Fit me!Jednej post niżej znajdziecie Drodzy Czytelnicy, alternatywę dla sklepowej granoli. W tym, przedstawiam najlepsze batoniki bakaliowe jakie udało mi się zrobić! Pyszne, chrupiące, cudownie pachnące cynamonem i pieczonymi orzechami... Gwarantuję, że nie znajdziecie lepszych w żadnym sklepie. Bez przedłużania, zapraszam :) Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez sklep internetowy Agnex. Z tej okazji(...)rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 2 garści orzechów włoskich lekko rozdrobnionych (ok 3/4 szklanki) 1/2 szklanki słonecznika łuskanego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, posiekanej 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych 4 pokrojone morele suszone 2-3 duże łyżki miodu cynamon Raz, dwa i gotowe. Wystarczy wymieszać wszystkie
Chocolate Muffin Blogsklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki miodu 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych 3/4 szklanki poszatkowanych migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka suszonych moreli 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania(...)nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy a temperaturę zmniejszamy do temperatury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepołączenia melasy z chleba świętojańskiego i tahiny firmy Bakra. Zapraszam ! Składniki: -chleb lub bułeczka ( u mnie z samych ziaren) -serek śmietankowy lub wiejski -jedno jabłko -garść rodzynek i orzechów włoskich -łyżeczka masła klarowanego Sos: -łyżka tahiny -łyżka karobu- melasy z chleba świętojańskiego (do kupienia np. TU ) Wykonanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy lekko w opiekaczu lub piekarniku(...)cynamonem i przykrywamy. Jeśli jabłka się przypalają można podlać je odrobiną wody. Wyciągamy tosty i smarujemy je serkiem. Gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać dorzucamy garść rodzynek i orzechów włoskich. Mieszamy i przekładamy na tosty. Całość artystycznie polewamy melasą i tahiną. Gotowe :) Smacznego
Gawron w rosoledzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 awokado 1 szklanka podgotowanych krewetek 1 opakowanie sałaty (najlepiej mix sałat, 15 dkg) 1/2 grejpfruta 2 łyżki orzechów nerkowca Sos: szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki drobno krojonej papryczki chili 2 łyżki oliwy Krewetki przed użyciem muszą być podgotowane. Najlepiej kupić takie krewetki już(...)sklepie. W małym kubku mieszamy szczyptę soli, oliwę, drobno krojone chili i sok z cytryny. Do miski wkładamy sałatę, krewetki, pokrojone w paski awokado, kawałeczki grejpfruta i orzechy nerkowca. Całość zalewamy sosem z kubeczka. Sałatka z krewetkami Smacznego! Sałatka z krewetkami Pamiętajmy aby z grejpfruta usunąć białą skórkę. Jest ona bardzo gorzka i nada sałatce taki sam, nieprzyjemy smak. Share
mecookssklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki miodu 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych 3/4 szklanki poszatkowanych migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka suszonych moreli 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania(...)nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy a temperaturę zmniejszamy do temperatury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekremowe, czuć subtelną tłustość orzechową i oczywiście w takim mleku nie zabraknie intensywnego aromatu migdałowego. Mleko nabiera nieco ciemniejszej barwy, jest leciutko brązowe, co pewnie pochodzi od koloru skórek orzechów (nie widać tego na zdjęciach, choć może torszkę na ostatnim, gdzie mleko przelałam już do butelki) . Po oddzieleniu płynu od masy orzechowej pozostaje do wykorzystania całkiem spora ilość tzw. mączki(...)migdałowej, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów, u mnie taki pomysł także pojawi się wkrótce na blogu :) Składniki: 65 g migdałów Przygotowanie: Orzechy przełóż do Sojowirówki i wlej wodę do poziomu 1,3 l. Nałóż pokrywę i podłącz sojowirówkę do prądu. Wciśnij przycisk mleko sojowe jeden raz, aby wybrać ziarno suche. Po ok. 30 minutach urządzenie
Zdrowie na języku :PSmaczna odmiana od zwykłego kotleta 🙂 Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg sera żółtego sól, pieprz jajko bułka tarta Sposób przygotowania Fileta przekroić wzdłuż na … Czytaj dalej Kurczak z orzechami
czarrna od kuchnipłynną zawartością to polecam takie właśnie ciasto :) Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego. Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu(...)łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżeczki karobu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wodę z puszki miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodawać po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu, aż piana będzie sztywna. Wlewać oliwę po łyżce, nie przerywając miksowania, a następnie syrop daktylowy. Banany obrać ze skórki, zmiażdżyć widelcem na papkę i dodawać
FitKot