orzechy - 16941 przepisów (strona:327/1130)

Delikatny sernik toffi 252

jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami. Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł. Smacznego! Post Delikatny sernik toffi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jaglanka z granolą i jagodami 200

nasiona granatu. Smacznego! Jaglanka z domową granolą 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około(...)czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować w blenderze dodając od czasu do czasu kilka łyżek wody/mleka, ponieważ może być za gęsta. Wyłożyć

Jaglusia
Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym 195

stron na złoty kolor. Sos chrzanowo - orzechowy: 1 cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki chrzanu 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych sól biały mielony pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam) Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę(...)chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty.  Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego

kruche babeczki
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 190

Imbir i czosnek są jednymi z najcenniejszych naturalnych antybiotyków – od tej pory miejmy je zawsze na podorędziu. W tym niezwykle łatwym i szybkim do przyrządzenia daniu ostrość przypraw złagodzą orzechy oraz kapusta pekińska. Wspólnie tworzą wyjątkowo smaczne, aromatyczne i błyskawiczne danie. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego 2 garście nerkowców 5-6 dużych liści kapusty pekińskiej 2 cebulki(...)papryczkę oraz starty imbir – przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać sypkie przyprawy i smażyć dalsze 2 minuty. Następnie dodać ryż i orzechy wraz z sosem sojowym oraz octem, zwiększyć ogień i intensywnie przesmażyć całość, mieszając przez 1-2 minuty. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i kontynuować smażenie przez około minutę

Even Better Food
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 180

oleju kokosowego w formie stałej 100 g syropu z brązowego ryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki(...)wodą, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, owoce ponacinać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie natłuścić i wysypać mąką gryczaną. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski, dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około

Even Better Food
Czarno-biały tort na urodziny 247

rozczarujecie się. Tort czarno-biały Składniki: (na tortownicę o średnicy 18cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 40 g mielonych orzechów laskowych mus jabłkowy: 450 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 2 listki żelatyny 100 ml wody mus kajmakowy: 160 g masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki(...)listki żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąki przesiać, wymieszać z orzechami, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki czekoladowe z bakaliami i ryżem (bez pieczenia) 142

gorzkiej czekolady i ziaren orkiszu zamiast ryżu uzyskamy słodką, fit przekąskę ;) Składniki : 250g czekolady gorzkiej około 50g ryżu preparowanego lub zamiennie innych preparowanych ziaren np. orkiszu, prosa itp 100g orzechów włoskich 80g suszonej żurawiny Sposób przygotowania : Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Orzechy łupiemy i dodajemy do czekolady wraz z żurawiną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy ryż preparowany i mieszamy

Pyry na Gaz
Sałatka buraczana z orzechami 143

innych daniach i w końcu doszliśmy do tej sałatki. Jako, że jestem wielką fanką buraków musiałam ją wypróbować! Do przygotowania potrzebujemy: 400 – 500 g ugotowanych buraków garść orzechów włoskich 1 spory ząbek czosnku olej pieprzu do smaku Buraki utrzyjcie na tarce na dużych oczkach, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Orzechy obierzcie, grubo posiekajcie i wymieszajcie z burakami. Polejcie oliwą

Szybko Tanio Smacznie
Makaron ryżowy z indykiem i groszkiem w sosie słodko – kwaśnym 398

groszkiem porcja dla 4 osób Składniki: około 400 g makaronu ryżowego wstążki puszka groszku zielonego z puszki 2 piersi z indyka 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 garście orzechów nerkowca 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia sól, pieprz sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki octu ryżowego ( lub soku z cytryny) opcjonalnie 1/2 szklanki wody kokosowej(...)złoto – brązowy. Doprawić solą. Dodać groszek, pieprz i opcjonalnie wodę kokosową ( gdy ją dodajecie zwiększcie ogień i odczekajcie chwilę aby wyparowała ) , wcześniej przygotowany sos. Wymieszać. Dodać makaron ryżowy, orzechy nerkowca i olej sezamowy. Ponownie wymieszać. Smacznego

Jaglusia
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i porem 231

Składniki: 75 dag ziemniaków 10 dag sera żółtego 2 żółtka 30 dag śmietany 3 pory 20 dag pieczarek 5 dag siekanych orzechów laskowych mielona gałka muszkatołowa biały pieprz, sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (nie powinny być do końca miękkie). Następnie kroimy je w plasterki. Ścieramy na tarce ser i mieszamy z żółtkami(...)Pory kroimy w krążki, pieczarki kroimy w plastry. Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami. Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut. Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie

Qchnia po prostu
Bezglutenowe muesli 208

przypadku domowej granoli - domowego muesli nic nie zastąpi! Nie kupujcie gotowych produktów, gdy możecie łatwo i szybko przygotować je sobie sami. :)  Składniki: bezglutenowe płatki owsiane  dowolne orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, migdały) rodzynki suszona żurawina jogurt naturalny płynny miód dowolne owoce (maliny, kiwi, jabłko, banan) Wykonanie: Zalej płatki przegotowaną, przestudzoną wodą i odstaw na godzinę. Rodzynki wsyp do miseczki(...)również zalej wodą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj całość z owocami i orzechami, dodaj miód oraz ulubiony jogurt.  Smacznego! :) Jeśli chcesz zabrać muesli ze sobą do pracy, połącz je z jogurtem dopiero bezpośrednio przed jedzeniem

Garniec Magalie
Czekoladowa trufla ze śliwkami 162

smaku czekolady;) Składniki: 100g śliwek 50ml rumu (koniaku, whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g mielonych orzechów (dałam 100g laskowych i 50g włoskich Helio ) Polewa: 50ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru z lekką górką 1 kopiasta łyżka kakao Śliwki pokroić drobno, zalać rumem i odstawić na kilka(...)gorące. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien

Obiad gotowy
Chlebek orkiszowy z orzechami 224

błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 300 ml ciepłej wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli garstka pestek dyni garstka orzechów włoskich (drobno posiekanych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn

W kuchni Katie