dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej - orzechów [ u mnie mix laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów Kresto] czekolada do polania *składniki na małą formę\ tortownicę* -u mnie keksówkaKrakersy dość drobno pokruszyć.Dodać mleko z puszki(...)rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzeniemąki 15 dag masła lub margaryny 12 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Nadzienie: 15 dag masła 15 dag cukru pudru 10 dag orzechów włoskich mielonych mleko (ok. pół szklanki) około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków(...)Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzenieprzez kilka minut, aż karmel będzie gładki i brązowy. Odstawić aby karmel się przestudził i zgęstniał. Mleko w proszku razem z karmelem zmiksować na gładką masę. Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy ser mascarpone oraz orzechy. Wymieszać na gładki krem. Przygotować polewę. Masę(...)małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Upieczone ciasto przekroić w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarować masę. Przykryć odłożonym blatem ,polać polewą karmelową i posypać pozostałymi orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę i cieszyć się wspaniałym smakiem:) Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę
Mania Gotowania100g rodzynek · 2 kieliszki rumu · ½ łyżeczki aromatu rumowego · 100 g orzechów włoskich Przygotowanie:Rodzynki włożyć do miseczki, zalać lekko podgrzanym rumem i aromatem rumowym. Pozostawić je na około 30 minut aby zmiękły. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać na stolnicę(...)ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie powidłami, posypać orzechami i rodzynkami, na wierzchu wyłożyć
Mania Gotowaniasmaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka(...)woku. Możemy również nalać łyżkę świeżego, jeśli ten na którym smażyliśmy kurczaka jest zbyt mętny. Zieloną cebulkę kroimy na 2 centymetrowe paski. Marchew w słupki. Do woka wrzucamy orzechy, suche papryczki w całości, świeżą papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając.Po około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić
Mania Gotowaniałyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka(...)uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Orzechy siekamy na drobne kawałeczki lub rozdrabniamy w blenderze. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej
Mania GotowaniaHummingbird Cake, czyli tort Jamajski Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła(...)natłuszczamy i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier, sodę, cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie. Banany i ananasa dokładnie rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy siekamy bardzo drobno. Jajka roztrzepujemy delikatnie w misce. Do mąki dodajemy jajka, olej, orzechy, banany, ananas, sok z ananasa i mieszamy wszystko łyżka do połaczenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mania Gotowaniabędzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku razem z karmelem miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą tłuczka. Do masy dodajemy ser mascarpone, czekoladę oraz orzechy. Ucieramy na gładki krem. Możemy na sam koniec dodać(...)mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami
Mania Gotowaniapieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się w mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym
Mania Gotowaniabazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny 30 g orzechów pistacjowych oliwa z oliwek 4-5 suszonych pomidorów 100 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2-3 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka miodu Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy posiekane suszone pomidory i pistacje. Doprawiamy skórką
Mania Gotowaniamiłośników ekstremalnie czekoladowych smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej(...)stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy
Mania Gotowaniałyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy(...)kremu kontrolować. Może się okazać, że 7 łyżek nutelli to dla Was za mało bądź za dużoJ Ja kosztuje krem podczas miksowania dodając nutelle partiami. Do kremu dodajemy zmielone orzech, zostawiając około 2 łyżki do dekoracji. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy resztą orzechów
Mania Gotowaniakwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki: Spód: 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej(...)mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
Mania GotowaniaRomesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie(...)użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.Upieczone warzywa
Mania Gotowania