Właściwie tak jak pisałam wcześniej catuccini ( przepis tutaj )to odmiana innych ciastek, które znane są pod nazwą biscotti. Nazwa biscotti oznacza dwukrotnie pieczone. Przepis tradycyjnie zawiera migdały, czasem orzechy piniowe. Ja nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała, lub czegoś nie zmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku(...)nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną zaletą, to że możecie je przechowywać bez obaw powyżej jednego tygodnia choć nie wiem czy nie znikną
vaniliowoczekoladowamnie dzieci także smaczna. My używamy jej z rozwagą i nigdy nie na śniadanie. Ten krem to raczej dodatek do owocowych deserów lub naleśników. Domowa Nutella składniki: 200 g orzechów laskowych 180 ml mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka prawdziwego miodu wykonanie: Orzechy prażę na suchej patelni. Następnie wysypuje je na ręcznik kuchenny i zawijam aby pozbyć się(...)brązowej błonki. Ten zabieg tak naprawdę nie jest konieczny. Następnie dziele orzechy na dwie partię i najpierw rozdrabiam jedną z nich, potem drugą. Robię tak ze względów sprzętowych. Łącze wszystkie orzechy, dodaje pozostałe składniki i miksuje aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W czasie miksowania robię częste przerwy by nie przegrzać silniczka rozdrabniacza. Gotowy krem przekładam do słoiczka i przechowuje
Przysmaki Karolkiudaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty w nim tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado. Smak orzechów laskowych łączy się tu z kakao, stanowiąc tak dobrany i lubiany przeze mnie duet. Awokado jest doskonałą bazą dla kremów, a jego smak jest jedynie(...)świetna ku temu okazja. Ciasto inne od tradycyjnych, ale… nawet lepsze! Składniki na formę o średnicy 20cm: 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100g syropu klonowego 150g (1szklanka) orzechów laskowych zmielonych na mąkę 75g mąki ryżowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki cynamonu, duża szczypta imbiru i szczypta soli
Even Better Foodpewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż są bardzo słodkie. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 28 sztuk Składniki: 1 szklanka orzechów ziemnych (250 g w łupince) 1 ½ szklanki płatków owsianych (200 g) 2/3 szklanki kokosu (60 g) 2/3 szklanki żurawiny (100 g) 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki słonecznika łuskanego(...)łyżek sezamu 3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej lniany) 3 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 niewielkie banany (300 g) Przygotowanie: Fistaszki obrać. Obrane orzechy i 1 szklankę płatków owsianych zmielić. W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać olej, miód, jogurt i banany (najlepiej banany rozgnieść wcześniej na papkę). Wszystko dokładnie wymieszać tworząc
KuchniaWeDwoje.plWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, intensywne w smaku, czekoladowe ciasto polane przepysznym sosem karmelowym z orzechami. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a polewa nadaje mu wyjątkowego smaku. Znika błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej 2 jajka(...)formy i pieczemy do suchego patyczka (w zależności od piekarnika 35-45 minut). Studzimy. SOS TOFFI: 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów włoskich Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i topimy (nie mieszając!), do uzyskania złotego karmelu. Następnie dodajemy masło i ostrożnie wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników
Rozpustne gotowanieSłodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Dodatkowo: 40 g żelek 20 szt. droży(...)białej czekolady ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka). W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy). Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki
KuchniaWeDwoje.plPasta na kanapki, torty, zapiekanki o intensywnym smaku orzechów. Super smakuje na ciepło o czym mam nadzieję sami się przekonacie Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 szklanka obranych orzechów włoskich 200 g żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany szczypta soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Orzechy zmiksować. Ser żółty zetrzeć(...)tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić według uznania. Krok po kroku: 1. Zmielić orzechy 2. Zetrzeć ser 3. Połączyć wszystkie składniki 4. Wymieszać i doprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta orzechowo-serowa Artykuł Pasta orzechowo-serowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpyszne ciasto niegdyś zwykle pojawiało się u nas na świątecznym stole. W czasach mojej młodości, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, takie ciasto z fantastyczną masą, naszpikowane galaretką, orzechami, rodzynkami i czekoladą było prawdziwym rarytasem. Zawsze czekając na święta, czekałam też i na nie:) Dziś, po tylu latach, myślę, że nic nie traci na swojej świetności:) Ambasadora piekłam w blaszce piekarnikowej(...)cukru 2 szkl. mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła rum Dodatkowo: 3 różnokolorowe galaretki (np czerwona, żółta, zielona – u mnie pomarańczowa) 3/4 szkl. rodzynek 1/2 szkl. orzechów 50 g czekolady (u mnie mleczna i biała) Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Odstawiamy. Mocno stężałą kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy 1/3 szkl. rumu. Orzechy drobno siekamy
Smaki Na TalerzuSkładniki na 6 dużych babeczek: 10 płaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy w dłoniach. Olej łączymy z jogurtem. Mieszamy z mąką owsianą, orzechami, pokrojonym jabłkiem oraz cynamonem. Przekładamy do formy na muffinki. Ozdabiamy(...)całymi orzechami włoskimi i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach
CzarnawisienkaSKŁADNIKI 320 g makaronu 30 g parmezanu 15 orzechów włoskich 1 cytryna 1 ząbek czosnku rozmaryn tymianek oliwa extravergine s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 30 g di parmigiano 15 noci 1 limone 1 spicchio d'aglio rosmarino timo olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy wyłuskane orzechy włoskie, obrany(...)masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto z orzechów włoskich mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. **** PREPARAZIONE Mettete nel tritatutto
La grande e la piccola cuocapokusi się o zjedzenia brokuła na surowo (wyjatek stanowi koktajl - przepis tutaj ), ale w postaci pesto zje brokuła już każdy i poprosi o dokładkę. Surowy brokuł zmiksowny z orzechami włoskimi, olejem i kilkoma przyprawami jest po prostu pyszny. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć każdych innych lub migdałów. Pesto brokułowe to świetna pasta na kanapki. z jego udziałem przygotujesz błyskawiczny(...)obiad z makaronem. Na spaghetti z brokułowym pesto zapraszam jutro! Składniki: 1 brokuł 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju +jeszcze trochę skórka otarta z 1 cytryny bio 1 ząbek czosnku kawałek imbiru sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny natka zielonej pietruszki Wykonanie: brokuła umyć i wyciąć z głąba zielone różyczki do kielicha blendera wrzucić różyczki brokuła, orzechy włoskie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzechy bardzo przypominające teksturą orzechy włoskie, ale jak dla mnie są o wiele delikatniejsze w smaku. Nadają potrawom bardzo miłego, orzechowo-maślanego smaku, dlatego doskonale nadają się do wypieków. Uwielbiam je dodawać do deserów, śniadań (ach owsianka z pecanami!), sałatek, dań głównych. Wiem, że są dosyć drogie. Sama długo zwlekałam z ich kupnem z tego powodu. Raz się przemogłam(...)przepadłam. Teraz już zawsze są w mojej szafce. Orzechy pecan są bardzo kaloryczne, więc nie ma co z nimi przesadzać. Są za to świetny źródłem tłuszczy i cynku! Potrawy z orzechami pecan znajdziecie tutaj ! Orzechowe Ciasteczka Zapisz Zapisz
rabarbarowoPołączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować(...)nożem. Gruszki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić każdą ćwiartkę na cztery części. Lazur pokroić w kostkę. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki. W miseczkach wyłożyć kapustę oraz rukolę, na niej promieniście ułożyć kawałki gruszki. Posypać kawałkami lazura i orzechami włoskimi. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie płatkami papryczki
Pyry na Gaz