orzechy - 16941 przepisów (strona:108/1130)

Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 226

razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość(...)Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta  🍴 2.  Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów  4.  Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍  i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym  2 1.  Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka

Czarnawisienka
SUPERŻYWNOŚĆ - O KSIĄŻCE. GRANOLA Z JAGODAMI GOJI. 143

propolis) - pierwsza superżywność Spirulina - królowa białka Niebieskozielone algi AFA - pierwotna żywność z jeziora Klamath Fitoplankton morski - podstawa wszelkiego życia Aloes - esseńska i egipska tajemnica nieśmiertelności Siemię konopne - superżywność jutra Orzechy kokosowe - symbol raju Pozostałe polecane produkty: Açaí - starożytny amazoński przeciwutleniacz Chlorella - zielony pigment naszej wyobraźni Jagody camu camu - słoneczny król witaminy C Jagody inkaskie - inkaski superowoc Bulwa yaconu - prehistoryczny prebiotyczny(...)periodyków oraz obszerną informację na temat składników odżywczych.  składniki: na słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy

bistro mama
Tort dacquoise z orzechami i daktylami 267

niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajmakowej  0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru(...)pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle orzechy włoskie mięta Przygotowanie: Blaty bezowe: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Do ubitych białek dodać drobno pokrojone daktyle

Ala piecze i gotuje
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 155

obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego (tak, tak, mąka ta ma wyraźny smak kasztanów, jest słodka(...)klonowym lub miodem) 1 laska wanilii Serek mieszamy z syropem z agawy i pestkami z rozkrojonej laski wanilii. Nakładamy na ciepłe naleśniki i składamy lub zawijamy w ruloniki. Karmelizowane orzechy: garść ekologicznych orzechów (u mnie macadamia, pekan i migdały, wszystkie od Symbio ) łyżeczka syropu z agawy (można zastąpic syropem klonowym lub miodem) + 1-2 łyżeczki do polania naleśników. Orzechy siekamy

Zawsze głodna!
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 117

Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany(...)solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko

Bullio
Tort orzechowo wiśniowy. 111

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krążki orzechowe: 120 g orzechów   laskowych, 4 białka, 50 g cukru, 20 g mąki, Biszkopt genueński: 4 jajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła(...)cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki, 3 żółtka, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się

królestwo garów
Strudel z jabłkami i orzechami 210

Dziś coś prostego, ale pysznego. Klasyczne połączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta lody

W kuchni wieczorem
Domowe wafelki ala Knopers 7846

cukru 150 g miękkiego masła 1,5 szklanka mleka w proszku Składniki na masę czekoladowo orzechową: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych Ponadto: 3 suche wafle Sposób przygotowania Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski(...)wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym. Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas

W kuchennej krainie
Bajaderki (Ziemniaczki) 409

Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników(...)szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze

Słodka Strona
Knoppers 156

Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały(...)czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej

paapilotkaa
Ciasto marchewkowo orzechowe 197

znowu zamieszałam w przepisie. Tym razem na warsztacie było szwajcarskie ciasto marchewkowe. W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe i kirsh, a ja uzyłam moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki  4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich(...)szczypta soli 4 płaskie łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, sok z cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić ze szczyptą soli. Do masy marchewkowo orzechowej dodawać na zmianę trochę piany z białek i mąkę aż do wyczerpania

Kulinarne Inspiracje
Luksusowy z masą orzechową 171

jajek 14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie) 14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 10 dag mielonych orzechów 10 dag wiórek kokosowych 10 dag maku 1 olejek cytrynowy Masa orzechowa: 1 szklanka zmielonych orzechów 1 szklanka mleka 1 kostka masła 25 dag cukru pudru Polewa: 1 kostka masła(...)ciasta.  Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam. Mleko gotuję, zestawiam z ognia i wsypuję

Ciasteczkowy Potwór
Chlebek truskawkowy 133

Majance i do tego zaglądnęłam na stronę joy of baking i się stało... też upiekłam chlebek truskawkowy:) Upiekłam i nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Z jednej strony pachnie orzechami a z drugiej ta pyszna wilgoć od truskawki... Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji z uwagi na brak małej keksówki, a że w sumie na dłuższą keksówkę okazało się że jest(...)pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cynamonu; około 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego; 55 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan; 1,5 szklanki posiekanych truskawek;   Wykonanie: Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180 o C) przez około 8 minut

In my kitchen
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 222

kilogramów :) Składniki 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków kokosowych   1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich  1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru  4 szklanki(...)stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramadanowy deser z daktylami 151

zachodzie słońca w okresie Świętego Miesiąca Ramadan.  Podobno deser ten wywodzi się z położonej w centrum kraju prowincji Al-Qaşīm. Składniki 1/2 szklanki mąki   1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach   3 szklanki miękkich daktyli bez pestek   8 łyżek stołowych niesolonego masła   1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu   4 łyżeczki brązowego cukru(...)duża szczypta szafranu Przygotowanie Daktyle wypestkować i posiekać Na suchej patelni lekko upróżyć mąkę na jasnozłoty kolor. W głębokiej patelni rozpuścić masło. Dodaj orzechy lub migdały i lekko zezłocić cały czas mieszając. Następnie dodać kardamon i brązowy cukier, a kiedy cukier się rozpuści dosypać posiekane daktyle i mąkę. Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki  i cały czas mieszając podgrzewać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata