porcję ciasta o połowę, i zamiast w dużej blaszce, upiekłam w niewielkiej tortownicy. Krem natomiast przygotowałam z całości, redukując znacząco ilość cukru. Wystarczyło na przełożenie i obłożenie ciasta. Nawet orzechy upchnęłam - zamiast na wierzchu, dekoracyjnie, wcisnęłam je do środka. Cudownie chrupią! Nie jest to klasyczny tort biszkoptowy; jest za to wilgotny i aromatyczny. No i prezentuje się znakomicie! Muszę przyznać(...)kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 100 g miękkiego masła 200 g serka kremowego 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 40 g orzechów włoskich dodatkowo: 300 g marcepanu plastycznego czarny barwnik spożywczy w paście Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać starty
Pożeraczka, czyli raz adobrzektoś częstuje ciasteczkiem? Oczywiście, ale nie w tym przypadku! :P. Te ciastka to kwintesencja smaku. Są tak delikatne, że aż kruszą się w dłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili! S kładniki: (na ok. 16 sztuk) 100 g miękkiego masła 1/3 szkl cukru szczypta soli(...)jajko 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 60 g zmielonych orzechów włoskich 100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą do jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki
Nastoletnie Wypiekanieręką - można zrobić coś wspaniałego. Początkowo miałam obawy, iż ciastka będą twarde jak skała, ale nic podobnego - są kruche, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Możecie do nich dodać ulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę - użyjcie mniej cukru. Koniecznie spróbujcie, a jestem pewną, że te ciastka wpiszą się(...)częstego wypiekania! (około 20 sztuk) 100 ml oleju (u mnie akurat słonecznikowy) 150g cukru 1 jajko 200g mąki pszennej Dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie u mnie: 50g orzechów nerkowca (do nabycia w sklepie Ale Raj ) Jajko zmiksować z cukrem, a następnie połączyć z olejem. Dodać mąkę i sok z cytryny. Masę dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji
Di gotujeDziś mam dla Was przepis na mega proste w przygotowaniu ciacho, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Do jego przygotowania potrzebnych będzie tylko kilka składników, najważniejsze to orzechy włoskie, które zastąpią nam mąkę i suszone owoce - nadadzą ciastu słodyczy. Ciasto jest sycące, ale nie jest zbite. Polecam kawałek po treningu lub do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na tortownicę(...)szklanki orzechów włoskich 1,5 szklanki suszonych owoców (u mnie mix - jagody goji, maliny, truskawki, trochę rodzynków, kilka szt. pokrojonych daktyli i moreli) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4-5 jajek (w zależności od wielkości) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Jajka ubić mikserem na puszystą masę
Domowa Cookierenka Agiczekoladę. Mocno wilgotne i rozpływające się w ustach. Z czekoladową polewą lub ganache to już wypas. Dzisiaj zapraszam na czekoladowe ciasto w ekskluzywnym wydaniu z karmelową polewą i laskowymi orzechami. Ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu i błyskawicznie się piecze. Czekoladowe ciasto Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 20 cm 120 g mąki 50 g kakao 225 g cukru(...)jajka szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego cukru Domowy karmel 250 g cukru 100 ml wody 150 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g laskowych orzechów Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas energicznie mieszając balonową trzepaczką. przesiej mąkę i kakao
codojedzeniaminut, 1 blacha. Produkty 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka kakao, 2 jajka, 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki posiekanych orzechów, 1 szklanka nasion słonecznika, 1/2 szklanki pestek dynia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie wlej(...)długo uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu walczą z wolnymi rodnikami i skutecznie opóźniają proces starzenia. Spróbuj także: Owsiane fit ciasteczka płatki owsiane żurawina orzechy Mus kakaowy z kaszy jaglanej kasza jaglana orzechy kakao Trufle w wersji fit daktyle orzechy gorzka czekolada
Fit&Fast KitchenCiężkie, o lekkim gryczanym posmaku bułeczki na piwie z chrupiącymi orzechami włoskimi na wierzchu. Ja użyłam piwa bezalkoholowego, ale można wykorzystać dowolne, ulubione. Bułeczki najsmaczniejsze są w dniu upieczenia, ale na następny dzień w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy podgrzać je w mikrofalówce przez kilkadziesiąt sekund. Składniki: (na ok. 8 bułeczek) Ciasto: 20 g świeżych(...)drożdży 1 szkl dowolnego piwa w temperaturze pokojowej 120 g kaszy gryczanej, zmielonej, np. w młynku do kawy 80 g orzechów włoskich, zmielonych 260 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek garść posiekanych orzechów włoskich do posypania Przygotowanie: Ciasto
Nastoletnie Wypiekanieodmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma, co? A do jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym(...)szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej) 250 g miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Kruszonka: 30g orzechów laskowych 100g zimnego masła 100g cukru 170g mąki cynamon Przyrządzenie: Jabłka: 1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na kawałki. 2. Włóż do garnka, podlej wodą i zasyp cukrem
Kuchnia w Słońcu Skąpanapastę do chleba. Bardzo prosta i bardzo łatwa sprawa! A smakiem naprawdę może zaintrygować. Jest lekka, zielona, chrupiąca i bardzo, bardzo wiosenna! No to jak, spróbujecie? ;) Szparagowe smarowidło z orzechami Potrzebujesz: 500g zielonych szparagów 50g orzechów laskowych 100g twarogu półtłustego 200g śmietany 18% sok z cytryny sól pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Szparagi umyj i odetnij im twarde końcówki. 2. Warzywa(...)ugotuj. ( ja dotowałam na parze) 3. W miseczce rozdrobnij twaróg i wymieszaj go dokładnie ze śmietaną. 4. Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć. 5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę. 6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem. 7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJagodowe wycieczki w wakacje to jest coś! A potem domowe ich zapasy na niejagodowe sezony no i owsianka... Przepyszna i przepiękna w swoim kolorze, spróbujcie! :) Jagodowo- śmietankowa owsianka z orzechami Potrzebujesz: 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 2,5 łyżki owsianych płatków górskich 1/2 szklanki jagód + garść do posypania na wierzch 1 łyżka śmietany 18% garść orzechów nerkowca lub migdałów(...)ugotuj. 2. Gotową owsiankę zdejmij z palnika. 3. W misce lub głębokim talerzu mocno rozgnieć widelcem jagody. 4. Rozgniecione jagody zalej ugotowaną owsianką, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. 5. Orzechy niedbale posiekaj. 6. Na gotową owsiankę wyłóż posiekane orzechy, garść świeżych jagód i polej miodem. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej 36%) sól, pieprz rozmaryn (najlepiej świeży) Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić
Pociąg Do Kuchnizaspokojenie ochoty na małe, słodkie co nieco. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 2 porcje. Produkty szklanka kaszy jaglanej, szklanka mleka, łyżka kakao, łyżka miodu, orzechy, gorzka czekolada, maliny, truskawki lub dżem owocowy do smaku. Przygotowanie Kasze jaglaną wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj, aż całe mleko wsiąknie i kasza zmięknie. Gdy kasza ostygnie przełóż ją do wysokiego(...)naczynia, dodaj kakao i miód, a następnie zmiksuj blenderem. Mus przełóż do naczyń, udekoruj owocami lub dżemem, posyp orzechami i startą, gorzką czekoladą. Wiem co jem: Kasza jaglana polecana jest osobą będącym na diecie łatwostrawnej. Zalecana jest osobą, które nie mogą jeść glutenu, ponieważ go nie zawiera. Znajdziemy w niej za to dużą ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Kasza
Fit&Fast Kitchen