Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej
Czerwień i błękittrakcie warsztatów podzieliliśmy się na grupy w wspólnie przygotowaliśmy: - świąteczną zupę z orzechów włoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną
Niezły Młynekodsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń wiśniowy. Udekorować kakaem lub startą czekoladą. Smacznego
kgwjanczewoPęczak to moja ulubiona kasza i często dodaję ją do sałatek. Lubię jej lekko orzechowy smak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych
Smakowity Blog KulinarnyKaszanka w prasowanej słoninie z karmelizowanymi jabłkami i cebulą na puree ziemniaczano-orzechowym Gdy się człowiek nudzi, chce sobie dogodzić, a w domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania. Składniki: - kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami, - słonina prasowana w plastrach, - jabłka kwaśne, - cebula, - syrop klonowy, - laska cynamonu, - chilli w płatkach Puree: - ugotowane ziemniaki - masło - orzechy włoskie mielone
Karczma HonoriettyPyszne orzechowe ciastka o pomarańczowym aromacie to propozycja dla osób o silnej woli. Chociaż bardzo słodkie i bardzo pożywne, trudno poprzestać na zjedzeniu jednego czy dwóch. :) Są naprawdę rewelacyjne! Inspirację do ich powstania stanowiły florentynki z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego". Składniki: - 1,5 szklanki migdałów (ok. 200 g) - 1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych* - garść posiekanej żurawiny
Smakuje zdrowokruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie, proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem orzechowym i jakimś kwaskowatym dżemem (ja mam taki ze 100 % aronii). Pycha! Składniki na 12-16 szt. średniej wielkości ciastek 150 g mąki (u mnie 100 g białej
greenscarfkilka jagód goji - szczypta nasion chia Kaszę płuczę na sicie pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie wrzucam do suchego garnka i podprażam chwilę, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Dodaję masło lub olej tak, aby ziarenka kaszy się nim pokryły. Następnie zalewam kaszę wrzątkiem w ilości 2 lub 2,5 większej niż ilość suchej kaszy. Dodaję sól, przykrywam
Simple Dishchałki! I jest to jeden z tych przysmaków, który nigdy mi się nie nudzi ( tak samo jak naleśniki czy poranne musli! ). Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło! Każdy z przyjemnością będzie zajadał! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * chałka
Ostra na SłodkoDzisiaj spełniłam swoje marzenie i kupiłam dwa słoiczki quattro stagioni, znalazłam słodkie i bardzo tanie pomarańcze i na deser przygotowałam przepyszną i szybką sałatkę, płatki owsiane, orzechowe w smaku, świetnie spełniły swoją rolę. Nie ma nic lepszego niż naturalne wspomaganie odporności zwłaszcza teraz, kiedy za oknem mróz, a za kilka dni odwilż. Zobaczcie jakie inne sałatki i nie tylko można
Moja smaczna kuchniaprzesmażonej kiełbasy. W rondlu znowu lądują dwie łyżki oleju, wrzucamy wypłukaną kasze. Smażymy aż pęczak równo otoczy się tłuszczem, mieszając, 3-4 minuty. Takie przesmażenie nada mu orzechowego, głębokiego posmaku i odrobinę koloru. Dodajemy do smażącej się kaszy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażymy kilka minut do czasu zeszklenia cebuli. Do kaszy wlewamy piwo. Zwiększamy gaz i odparowujemy, mieszając całość
Karo in the Kitchenpalce mąką. Placek wyjdzie bardzo cienki. Piec przez 12-15 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec jeszcze 2 placki. Czwarty placek należy upiec z masą orzechową. W tym celu orzechy należy lekko posiekać. Na patelni roztopić margarynę z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć całość, cały czas mieszając, przez 5-7 minut
na moim stole...dbają o swoje zdrowie. Luka Li upiekła dyniowe bułeczki wykorzystując zmielony ostropest. Jestem bardzo ciekawa tych bułek, więc przepis na pewno wypróbuję - Wam też polecam. Lubicie masło orzechowe? a może spróbujecie orzechowo-miodowego według przepisu Iwony? Pamiętacie program telewizyjny o deserach "Domowa kawiarenka"? Był przez dłuższy czas nadawany bodajże przez Polsat. Prowadził go Tadeusz Gwiaździński
Codzienna kuchnia niecodziennażółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać ze skórką pomarańczową i masłem orzechowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzmarnuje, jego nigdy za wiele :3 zostałam nominowana do LBA przez Maję za co bardzo dziękuje :) 1. Jaki przysmak mogłabyś najchętniej jeść tonami? ostatnio masło orzechowe... i daktyle :D 2. Ulubione wspomnienie ze śniegiem.. udało mi się kiedyś zrobić z kolegami igloo z prawdziwego zdarzenia ^^ 3. O jakim zawodzie myślałaś w latach dzieciństwa? chciałam zostać
More food, love and dreams