Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na wypróbowanie kilku nowych przepisów, z pączkami, oponkami, faworkami w roli głównej. Na pierwszy ogień poszły mini pączki z masłem orzechowym i konfiturą. Są szybkie w przygotowaniu i niebywale pyszne. Konieczny must bake karnawału. Obtoczone w cukrze zyskują na wyglądzie i smaku. Na drugi dzień smakują równie pysznie i świeżo
Made By Mom And SonMoje skromne propozycje na Tłusty Czwartek Twarogowe Oponki Serowe mini pączki Placuszki z bananami
W Moim Magicznym Domuwielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek
Karo in the Kitchenwyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko przerobić. Rozwałkować na placek około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki, tak jak na oponki. Ja użyłam do tego kufla od piwa i kieliszka. Tak przygotowane pączki włożyć na papier do pieczenia, odstawić jeszcze na pół godzinki by podrosły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - grzałka gór
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie kochani :) weekend i znowu wspólne wypiekanie u Bożenki , tym razem mamy smażenie w głębokim oleju. Mogą to być chrusty, oponki, róże od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec dzisiaj ze swojego sprawdzonego przepisu kwiatki nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilitrza było działać..a po drugie za mało wolnego czasu na pączki.. .znalazłam przepis na małe pączki serowe i takie właśnie zrobiłam..Z twarogu robiłam kiedyś oponki , ale te pączuszki są lepsze..polecam.....szybko się robi...w środku mięciutkie,z wierzchu chrupiąca skórka [przy robieniu kulek maczałam ręce w wodzie i stąd chyba taka chrupiąca skórka]..kuleczki
Moje domowe kucharzenieprecelki to raczej ciasteczka - ale bardzo smaczne. Popularne we Włoszech szczególnie w okresie karnawału, jak nasze pączki czy faworki :) Można je robić w kształcie precli lub okrągłe jak oponki. Są szybkie i proste w wykonaniu. Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :) SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 160 g białego wina półwytrawnego
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze, choć o wersji fit nie może być mowy :) Wszak jak się bawić, to się bawić :) Składniki: Na 16 paluchów: 150g serka śmietankowego 110g masła (min 82%) 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieBajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były pączki z dżemem wiśniowo-truskawkowym, pączki z kremem adwokatowym, oponki serowe, faworki i sałatka owocowa, dla tych co na diecie ;-). Same pyszności. Dziś podam Wam przepis na pączki, a w kolejnych dniach postaram się podać przepisy na pozostałe smakołyki, niestety
moj przepis nasmażeniu faworków, oponek czy pączków zostaje sporo białek. Jaki jest najprostszy sposób na ich wykorzystanie? Oczywiście bezy! To mój ulubiony podstawowy przepis: na jedno białko przypada 10 dag cukru. Nic skomplikowanego. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając np. barwniki spożywcze, ekstrakt waniliowy czy miętowy, cynamon. Opcji jest wiele i tylko od Was zależy efekt końcowy! Składniki: 7 białek
MyCookBook.plkażdym robimy na środku 1 cm nacięcie , jeden róg przekładamy przez środek kształtując chrust. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach. Wrzucamy po kilka chrustów i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku
Sama słodycz i szczypta chiliczekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalneDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła
Maślane ciasteczkonadmiaru tłuszczu. Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł. źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia