Spróbujcie - nie będziecie żałować. Składniki: - 2 cytryny - 1 gruby plaster świeżego ananasa - pół zielonego ogórka - 1,5-2l zimnej wody - 1-2 łyżki miodu - opcjonalnie: świeża mięta Z cytryn wycisnąć sok, wlać do dzbanka, dodać pokrojonego w cienkie plastry ananasa i ogórki. Zalać schłodzoną wodą. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Dodać listki mięty. Podawać z kostkami lodu. Smacznego
CookYourselfSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego(...)kawałek awokado - łyżka rodzynek - natka pietruszki - 1 orzech włoski Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka mięty - 80g ciecierzycy(...)łyżeczki garam masali - kilka pomidorków koktajlowych - ½ łyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego - sól himalajska - kawałek czerwonej papryki - natka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego
Wegańska kuchnia orientalnaużyciem :) Na pierwszy ogień poszło sushi, które uwielbiam :) Składniki: - arkusze glonów nori (ilość zależy od ilości ryżu), - ryż do sushi (ok 3/4 szkl) - awokado (wystarczy 1/2), - długi zielony ogórek, - bio tofu wędzone ( Polsoja ), - gruby szczypior, - czerwona papryka (1/2). Wykonanie: Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, zazwyczaj do takiego ryżu po ugotowaniu dodaje się ocet ryżowy i cukier(...)zawsze to robię. Ryż powinien być ugotowany wcześniej i musi być zimny. Ogórka obieramy, kroimy w grube paski (ok 1 cm), tak samo tofu, paprykę również kroimy w paski ale cieńsze, awokado obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plastry. Na płacie nori, 1 cm od brzegu układamy ryż (rozpłaszczając go dłonią), na szerokość ok 8 cm. Układamy
Co na wege obiad?mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie(...)zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje
W kuchni Katiesię z latem ;), bo wtedy najczęściej występuje na stole u mnie w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam ten grecki sos. Składniki: 250 g jogurtu greckiego 1 ogórek 1 duży ząbek czosnku kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, ścieramy na tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy(...)odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z ogórka wodę. Dodajemy jogurt grecki i koperek. Następnie obieramy czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki. Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Smacznego
Symfonia smakowaefekty końcowy. Sałatka wyszła bardzo apetyczna. Doskonale nadaje się jako przekąska w letnie, upalne dni. SKŁADNIKI: 2 garści mieszanki sałat , 1 bułka, 2 jajka , 1 ogórek , 2 pomidory malinowe, 2 łyżki masła , 3,5 ł yżki majonezu, 1/2 łyżki Oleju Rzepakowego z Wielkopolski SEMCO , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo(...)obieram i kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. 2. Bułkę kroję w małą kostkę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę i podsmażam na rumiano. 3. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję jajka, grzanki, ogórka oraz pomidory. Delikatnie mieszam. 4. Majonez mieszam z olejem i przyprawami. Przygotowanym sosem polewam
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl. wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną
Konrad Gotujeplastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) - 1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy(...)porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa
Smaczne Zdrowekiełbasy. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, 20 dag kiełbasy cienkiej, 1 cukinia, 1 ogórek, 3 pomidory, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Cukinię obieram i kroję na mniejsze(...)kawałki. Kiełbasę oraz ogórka obieram i kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki. 2. Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę, ogórka oraz cukinię. Duszę na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Dodaję pomidory i duszę kolejne 5 minut. 3. Leczo doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Tradycyjna kuchnia Kasitylko przyjdzie nam na myśl. U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :)) Składniki: 6 średniej grubości plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek) kilka paseczków boczku wędzonego pieprz sól musztarda grillowa ziele angielskie liść laurowy przyprawa do karkówki czosnek granulowany olej(...)Wykonanie: Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa do karkówki, pieprz. Na każdy plaster układamy pasek boczku, kawałek ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia
Walijskie Pichcenieduże opakowanie jogurtu greckiego średni ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy na sitku. Solimy, zostawiamy na 5 min i ponownie odciskamy. Do jogurtu dodajemy ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw
Atlas Smakówszklanka makaronu w kształcie ryżu Orzo puszka kukurydzy konserwowej świeży ogórek szklarniowy 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 2 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do makaronu razem z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy
Atlas Smakówpół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku 1/4 pęczka szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości(...)buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy. Do ostudzonej botwiny dodajemy warzywa i mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chłodzimy w lodówce ( najlepiej przygotować dzień wcześniej). Podajemy z jajkiem na twardo
Atlas Smakówjakości koziego sera ,lub sera feta ,lub twarogu 1/2 szklanki , posiekane orzechy 1/8 szklanki cebuli czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki sosu balsamicznego liście bazylii i mięty 1 ogórek zielony pocięty na mandolinie wzdłuż na cienkie ,dlugie plastry. 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie Cebule i ogórek ,pokroic na plasterki ,posypac cukrem trzcinowym i odstawić na 15-20 mninut(...)należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps.u mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti: 4 quadrati , di anguria 1/2 tazza
w mojej kuchni