ogórki - 26028 przepisów (strona:768/1736)

Ogorki po koreansku 657

pikli, takich krótkich marynowanych warzyw, które można zjeść 1 czy 2 dni po zrobieniu. Dlatego gdy trafiłam na ten przepis postanowiłam go zaraz wypróbować. Co prawda autor mówi, że ogórki są do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale nam najbardziej smakowały tak po 2 dniach od przygotowania. Są lekko słone, lekko słodkie i do tego pikantne. Bardzo fajny dodatek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przegrzebki w sosie mignonnette 98

łyżeczka musztardy Dijon   3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia   3 łyżki posiekanej szalotki   3/4 łyżeczki soli   3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu   1 mały ogórek   1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki  Przygotowanie: W dużej misce wymieszałem ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyłem przegrzebki(...)sosu. Wymieszałem i wstawiłem do lodówki. Obrałem ogórka. Obieraczką do warzyw skroilem 6-8 długich pasków. Złożyłem razem i pokroiłem na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodałem rzodkiewkę i dokładnie wymieszałem. Rozłożyłem przegrzebki na paterze. Przykryłem paskami ogórka. Od razu podawałem

R'n'G Kitchen
Tatar z łososia z majonezem 134

sosie pomidorowym ** Ryba w kukurydzianej panierce ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2-3 porcje: 200 g wędzonego łososia 1/2 średniej cebuli 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz sok z połówki cytryny   Łososia, cebulę i obrany ogórek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny

Kulinarny S.O.S.
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 125

kuskus z kolorowymi pomidorkami Składniki/ na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszki kuskus (100 g)  gorąca woda lub bulion warzywny (tyle, żeby przykryć kaszę) 2 garści różnych sałat 1/2 ogórka krótkiego lub gruntowego 4 suszone pomidory 4 rzodkiewki 100 g pomidorów w różnych kolorach i kształtach sos: oliwa Monini GranFruttato - 4 łyżki, sok z cytryny - 2 łyżki, sól i pieprz(...)gorącym bulionem warzywnym na wysokość 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryj i ostaw na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszaj ją widelcem, aby stała się sypka. Ogórka, suszone pomidory i rzodkiewki pokrój na kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki lub połówki. Na półmisku rozłóż kaszę kuskus. Na środku ułóż mieszankę sałat. Na wierzchu rozłóż kawałki ogórka, rzodkiewek i suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Najpopularniejsze rodzaje sushi 195

musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem sojowym, wasabi lub marynowanym imbirem(...)odznacza się nadzwyczajną grubością – jego plastry mają aż 4 do 6 cm. Często przygotowywany jest tak, aby z jego wnętrza wystawały dłuższe plastry czy fragmenty kolorowych warzyw, na przykład ogórka. Dzięki temu sushi prezentuje się bardzo oryginalnie. Ura maki to z kolei rodzaje sushi odwrócone. Poszczególne warstwy wymienione w opisie sushi maki układane są w innej kolejności, mianowicie – najpierw warstwa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placuszki z cukinii i marchewki 102

szklanki mąki pszennej pęczek szczypiorku 4 listki mięty sól, pieprz olej do smażenia   3 łyżki śmietany łyżka majonezu łyżka soku z limonki starta skórka z połowy limonki opcjonalnie: ogórki awokado Śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem i skórką z limonki i odstawiamy do lodówki. Cukinię (bez gniazd nasiennych) oraz marchewkę ścieramy na tarce. Jeśli zbiera się woda(...)posiekane zioła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy z obu stron. Gotowe placuszki podajemy z sosem i dowolnymi dodatkami, np. z ogórkiem i awokado. Smacznego :) Artykuł Placuszki z cukinii i marchewki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pasta z makrelą z puszki 112

przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); D odatki do obiadu… Pomidory w śmietanie Surówka z selerem naciowym Surówka ze świeżych ogórków Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego Sałatka obiadowa z cukinii

Kulinarny S.O.S.
"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki 169

przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek. Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą.  Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz książki. Kiedy czytałam niniejszą książkę(...)razu przyszedł mi do głowy przepis na warzywny koktajl - chłodnik z soku z kiszonego buraka, awokado, kiszonego ogórka i kopry z dużą ilością czarnego pieprzu. A teraz zabieram się za robienie kiszonek z papryki, kalafiora, marchewki i cukinii

AZgotuj!
Sałatka tabule 117

porcje: 100 g kaszy kuskus 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, kumin Kuskus doprawiamy solą i kuminem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Sparzone obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę

Kucharzyca
Letnia miska rozmaitości 110

obfitości ... i tak sobie pomyślałam że polskie, letnie, cudowne jedzenie jest idealne by powstała nasza rodzina miska rozmaitości. I tak połączyłam ugotowany bób, podsmażone młode ziemniaczki, młodą marchewkę, domowe ogórki małosolne, domowe kiszone rzodkiewki, jajko sadzone, wędzonego łososia (on podkręci smak dania) i koperek, a wszystko zostało okraszone ziołowym olejem i popite maślanką. Idealne męskie bowl. Nie podaję dokładnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik z botwinki 162

soku z cytryny, - łyżeczka octu, - duży kubek jogurtu (ok. 400 g), - 4 łyżki siekanego koperku (ok. 32 g), - 4 jaja (ok. 200 g), - 4 rzodkiewki (ok. 80 g), - 2 ogórki gruntowe (ok. 100 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy buraczki i kroimy w drobną kosteczkę. 2. Siekamy drobno łodyżki i liście. 3. Dodajemy do wrzącego bulionu(...)Doprawiamy wywar sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem. 6. Łączymy ostudzony wywar z jogurtem. 7. Chłodnik podajemy z posiekanym koperkiem, ugotowanym jajem, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i ogórkiem. Chłodnik z botwinki jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - żelazo (pochodzące z botwinki), które jest składnikiem hemoglobiny, - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka Mr. Bob 145

Olej do smażenia ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta ·        2 małe ogórki świeże ·        19 pomidorów koktajlowych ·        1 łyżka oliwy z oliwek ·        ½ łyżeczki oregano(...)ketchupu ·        2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1.    Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórka. 2.    Pomidorki koktajlowe kroimy na połowę i łączymy z warzywami, wlewamy oliwę, wsypujemy oregano oraz tymianek, solimy i dokładnie mieszamy. Warzywa odstawiamy na trochę. 3.    Bób

Kulinarna Chwila
Sałatka bałkańska ze smażonym serem. Idealna na obiad, gdy za oknem upał. PRZEPIS 107

część warzyw jest najpierw krótko smażona. Z dodatkiem sera to idealne danie na gorące dni. Przepis na sałatkę bałkańską Składniki: 1 cukinia, 3 dojrzałe pomidory, 2 papryki, 1 ogórek zielony (długi), mała cebula czerwona, 200 gramów sera hallumi lub podobnego (nadającego się do smażenia), oliwa, ocet winny lub jabłkowy, świeża bazylia lub zioła suszone, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę bałkańską(...)przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na patelni i poczekaj, aż się przyrumienią, przełóż do miski. Niech składniki nieco przestygną. Teraz do sałatki dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz ogórka pokrojonego w grubą kostkę, skrop wszystko oliwą i octem, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Ser pokrój w plastry, usmaż na złoty kolor z obu stron. Porcje sałatki wykładaj

Kulinarna Polska
Kasza gryczana biała z dodatkami 113

Składniki - kasza gryczana biała  KUPIEC - 500 g mięsa mielonego jagnięcego + jajo+ pół szklanki tartego parmezanu+ garść siekanej natki pietruszki+ sól i pieprz do smaku- uformuj kotlety , usmaż - pomidory, ogórki - różyczki brokułu gotowane na parze - tarty parmezan ( Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr) tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód, fosfor(...)puree kaszę gryczaną białą, wymieszaj ją z parmezanem. Różyczki brokułu rzuć na parę. Obiad gotowy. Żadna filozofia. Kotlety oraz kaszę róbcie jednocześnie , oszczędzicie sporo czasu. Podawajcie z pomidorem, ogórkiem i oliwą z oliwek. Opcjonalnie posyp czarnuszką i parmezanem! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z łososiem, serem feta i kapustą pekińską + film 98

Sałatka z łososiem, serem feta i kapustą pekińską z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i cebuli to sprawdzona propozycja na każdą okazję. Jest to pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą szczególnie polecam wielbicielom łososia.     składniki na 3 porcje 125 g wędzonego łososia 3 liście kapusty pekińskiej 150 g pokrojonej fety pęczek rzodkiewek 1 duży ogórek 1 czerwona cebula(...)mieszamy. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobo, po czym wrzucamy do miski. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki ale niezbyt małe i dodajemy do kapusty pekińskiej. Obranego ze skórki ogórka kroimy w niewielką kostkę a następnie wrzucamy do miski ze kapustą i łososiem. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do miski ze składnikami na sałatkę. Rzodkiewki kroimy w plastry

Smakowite Dania