ogórki - 26028 przepisów (strona:650/1736)

Pasta z fasoli z kiszonym ogórkiem 127

bardzo sycąca. Idealna do pieczywa.  Potrzebujesz puszka czerwonej fasoli  2 kiszone ogórki  garść ziaren słonecznika natka pietruszki  świeżo mielony pieprz  Wykonanie  Fasolę, ogórki wrzuć do kielicha, dodaj uprażony słonecznik, kilka listków pietruszki. Całość zblenduj. Dopraw do smaku

Kukuleczki
SAŁATKA ZE SZPINAKU 84

marchewka  2 małe ogórki  garść żurawiny  2 pomidory ja użyłam malinowego i pomarańczowego  Przygotowanie Umyty i osuszony szpinak przełożyć do miski.  Pomidory , ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce dodać do reszty.  Na wierzch posypać żurawiną. Dressing musztardowo- miodowy  2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego  5 łyżek

Kukuleczki
Kurczak w cieście (kulki) – jak od „chińczyka” 220

podwójna pierś z kurczaka 400g mąki 300ml mleka 15g proszku do pieczenia pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 3 jajka sól i pieprz olej do smażenia ryż ogórki słodko-kwaśne Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki(...)tłuszczu jak pączki. Kawałki kurczaka wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka podałam z ryżem oraz ogórkami słodko-kwaśnymi. Ważne: Olej nie może być zbyt gorący, bo panierka się przypiecze a kurczak będzie surowy w środku. Temperatura powinna być taka jak przy smażeniu pączków

Gotowanie i blogowanie
Pulpety w potrawce ala leczo 144

SKŁADNIKI : mięsne pulpety:  300 g mięsa wieprzowego mielonego np z łopatki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz potrawka: 3 papryki czerwone 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 ogórki kiszone 250 ml wody   sól, pieprz, papryka  mielona słodka i ostra - do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w większą kostkę - przekładamy do rondla.  Następnie dodajemy pomidory i wodę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - gotujemy kwadrans.  Ogórki kroimy w kosteczkę - dodajemy do potrawki - gotujemy przez 10 minut. Przygotowujemy mięsne pulpeciki: do miseczki przekładamy mięso, dodajemy szczypiorek, doprawimy sola i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybka smaczna sałatka z kiszonych ogórków i sera 139

Składniki: 6 dużych ogórków kiszonych 1 średnia cebula około 1 szklanki startego żółtego sera (ja użyłam tylżyckiego) olej rzepakowy według uznania pieprz oregano Tak wyglądały moje składniki: Wykonanie: Ogórki kroimy w kosteczkę, cebulę również. Ser w kawałku trzemy na tarce o większych oczkach (podobnie jak na zdjęciu). Mieszamy, przyprawiamy, pieprzem i oregano, polewamy olejem - ja wlałam około

Zasmakuj Kuchni
Rześka sałatka oslodzona żurawiną, okraszona prażonym slonecznikiem i orzeźwiona olejem rzepakowym 233

Seler naciowy, świeży ogórek, papryka i szczypiorek w orzeźwiającej sałatce wiosennej Połączenie selera naciowego z ogórkiem szklarniowym daje tu niezwykle świeży posmak . Dodatek soczystej, czerwonej papryki ożywia całość . Dorzucony szczypiorek - przed momentem obcięty z własnej, doniczkowej plantacji hodowanej na parapecie okiennym - nadaje niesamowitej rześkości . Żurawina wprowadza krzynę słodyczy . Słonecznik dodaje głębi smaku . Olej rzepakowy łączy te wszystkie składniki w orzeźwiający(...)zaklinam - zróbcie i wypróbujcie sami :) Składniki na 1 średnią miskę: 2-3 łodygi selera naciowego - jeśli młode, to mogą być wraz z listkami 1 czerwona papryka - mała 1/2 ogórka szklarniowego - długiego 1-2 garście szczypiorku 2 garście suszonej żurawiny  2 garście słonecznika 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz - do smaku Seler pokroić w pół-centymetrowej szerokości kawałki. Paprykę

Grunt to przepis!
Leśna polana 171

Kubki smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka  ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy   inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę i ziemniaki ugotuj, pokrój(...)wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę  ziemniaki .   Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką.  Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną  pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką.  Na majonez wyłóż ugotowaną i pokrojoną w kostkę  marchewkę . Ponownie posmaruj majonezem.  Teraz dodaj starty

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sos tatarski 167

cebula pół szklanki marynowanych pieczarek 4 ostre ogórki piri piri 1 łyżeczka cukru Majonez mieszamy ze śmietaną, ugotowanym żółtkami, musztardą i chrzanem. Odstawiamy. Drobno siekamy pieczarki, białka jajek, ogórki oraz cebulkę. Posiekane składniki łączymy z sosem majonezowym. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę

Gotowanie i blogowanie
Sałatka ziemniaczana z brokułami i wędzonym boczkiem 150

ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po prostu jest smacznie. Składniki: 2 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 mała cebula 2 ogórki kiszone ½ opakowania mrożonych różyczek brokułów 100 gram chudego wędzonego boczku ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka tartego chrzanu ½ łyżeczki musztardy sarepskiej Kilka łyżek(...)majonezu light Sól Wykonanie: Brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę. Boczek kroimy w plasterki a następnie w paseczki. Ogórki również kroimy w paseczki. Pietruszkę drobno siekamy. Jeżeli brokuły są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Do sałatki dodajemy chrzan, musztardę i majonez. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą

Smaki Ewy
PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS 131

wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego salami 150 g wyrazistego żółtego sera (u mnie Ementaler) 150 g chudej szynki garść rukoli 1 średnia papryka kilka ogórków konserwowych INGREDIENTS: 6 tortillas (this is basic, the rest is up to you :)) 2 packages (approx. 300 g) natural cream cheese few dried tomatoes horseradish mustard (best will be Dijon(...)thinly sliced salami 150 g intense cheese (for ex. Emental) 150 g lean ham handful of rocket 1 medium bell pepper few pickled cucumbers Warzywa umyj, osusz. Paprykę i ogórki pokrój w podłużne kawałki, tak, aby łatwo je było zawinąć w tortilli. Od sałaty oderwij twarde nasady liści. Teraz sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj

Martyna Cooks
sałatka "na zdrówko"... 160

szczypiorek 1 pęczek, ogórki kiszone 3 sztuki, papryka czerwona 1 większa, rzodkiewka 1 pęczek, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, olej lniany 4 łyżki pomidory, cebule, ogórki, pokroić w kostkę do miski szczypoiorek i rzodkiewki drobno pokroić do miski dodać pieprz ziołowy, sól czosnkową, olej lniany i wszystlo wymieszać surówka jest pyszna, zdrowa................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem 881

poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Na dno przezroczystej miski wysypać poszatkowaną kapustę pekińską, posmarować cienką warstwą majonezu. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę

Kulinarne Przeboje
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 186

wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już można jeść. 2. Kiszone łodyżki czosnku niedźwiedziego Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego (od liści i kwiatów) - sól(...)pokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już można jeść. 3. Czosnek niedźwiedzi mrożony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - woreczki strunowe Liście

mojewypiekiinietylko
Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem 125

trawie czy na ławce w parku. Z ulubionych składników można skomponować wyjątkowe sałatki, wiosna inspiruje! Zbędne jest pieczywo, bo dzisiejsza sałatka jest bardzo syta i zdrowa, a dodatek zielonego ogórka sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca w smaku!  Cieciorka bardzo mi smakuje w różnych wydaniach, najczęściej jednak przygotowuje rozmaite sałatki, zwłaszcza teraz, kiedy coraz częściej pojawiają się świeże warzywa(...)papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Składniki: 1 szklanka ciecierzycy z puszki 1 kabanos 1/3 zielonego ogórka 1 kula sera mozzarella 1/2 pęczka natki z pietruszki oliwa z oliwek Przygotowanie: Cieciorkę płuczemy z zalewy, osączamy i przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Zupa gulaszowa z ogórkiem i makaronem 124

selera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka rosołowa ja użyłam domową( przepis w mojej kolekcji ) • pęczek natki pietruszki  Sposób przygotowania 1. Na dużą patelnię wlać troszkę oleju włożyć mięso podsmażyć(...)pokroić w kostkę a marchew,pietruszkę i seler zetrzeć  na dużej tarce Włożyć wszystko do dużego garnka zalać wodą,dodać  kostkę rosołową,gotować aż mięso zmięknie. 3. Ogórki pokroić w kostkę dodać do zupy wraz z makaronem  Gotować jeszcze ok 15 minut dodać posiekaną natkę pietruszki

W królestwie smaków Beaty