kanapki, super smaczna i delikatna pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili(...)ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Klasyka Gotowaniasałatka wyczaruje się w oka mgnieniu. A teraz moja wersja wyczarowanej sałatki. Składniki: Mieszanka warzywna z groszkiem i kukurydzą 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka ugotowane(...)twardo 2 puszki tuńczyka w oleju Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną odsączamy na sicie, tak samo postępujemy z tuńczykiem. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane produkty łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. I sałatka wyczarowana. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPrawie wszystkie produkty można jeszcze bardziej nawodnić, czyli uzyskać z nich więcej soku , jeśli się je wcześniej namoczy w świeżej zimnej wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste(...)duże marchewki, obrane /250g/ 1 duży burak, obrany /250g/ 2,5cm świeżego imbiru (kawałek wielkości połowy kciuka) /4-5g/ SOK NA DRUGIE ŚNIADANIE (2h później) 10.00-11.00 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 4 średnie łodygi selera naciowego /250g/ 2 szklanki krojonego jarmużu /100g/ 2/3 dużego pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ 1 duże jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego /200g
Karo in the Kitchensmakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. składniki: tuszka królika liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 500 g kaszy gryczanej białej 5-6 dużych kiszonych ogórków duża cebula 3 łyżki oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Mięso królika gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i ziarenek pieprzu. Następnie mięso brać(...)szklankę wywaru. Ponownie gotować aż kasza wchłonie płyn. Gotować aż kasza stanie się miękka, w razie potrzeby dolewając wywaru. Gdy kasza jest miękka wrzucić na patelnię pokrojone w półplasterki ogórki, zagotować. Podawać danie posypane siekanymi szczypiorkiem
6niebo/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej) Ząbek czosnku (czosnek nie powinien stłumić smaku) Słodkie curry Ew. troszkę ketchupu PRZYGOTOWANIE: Ogórki konserwowe, kapustę, czosnek- drobno siekamy, dodajemy do jogurtu i majonezu. Dosypujemy curry, ewentualnie smak łamiemy słodyczą ketchupu (odrobinę). Gotowe:) WSKAZÓWKI: Podajemy do mięs, kanapek, chlebków typu flatbread
Kopystką po garachnowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości. Co roku staram się mieć swój wkład w ten wspaniały, rodzinny dzień. Ten przepis jest właśnie taką propozycją. Idealne połączenie musu z piersi
Malinowe PocałunkiGroszek proponuję ugotować mrożony, bo ten z puszki nie ma tak ładnego koloru i jest zdrowszy. Myślę, że sałatka będzie świetną propozycją na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 por pół żółtej papryki szklanka mrożonego groszku 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% sól, pieprz, cukier Groszek ugotować w wodzie(...)dużej tarce. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Oczyszczoną z nasion paprykę oraz ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną oraz solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitdogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory(...)jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez, keczup, musztarda, sałatka szwedzka z ogórków, cebulka prażona, Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się podgrzała. Parówkę
królestwo garówprzyjęciach ale także bez szczególnej okazji. Składniki: 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa olej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy słoik ogórków konserwowych 1/3 główki kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy(...)warstwowo. Na kurczaku układamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Na niej rozsmarowujemy warstwę majonezu. Następnie układamy warstwę kukurydzy. Na kukurydzy rozsmarowujemy warstwę ketchupu. Następnie układamy warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych. Następnie układamy poszatkowaną kapustkę pekińską i całość wypełniamy warstwą majonezu. Można także udekorować ketchupem ;) Smacznego
Taste Therapysałatce jajecznego smaku, a majonez zastępuje mus kalafiorowy z chrzanem. Składniki: – 3 marchewki – 2 pietruszki – 1/2 selera, 1 cebula – 2 jabłka – 4 ogórki kiszone Sos – 1/4 kalafiora – 1 łyżeczka chrzanu – czarna sól do smaku, pieprz – 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: – Marchewkę, pietruszkę(...)zielem angielskim. Wyjąć z rosołku i pokroić w kostkę. Cebuli nie używać do sałatki, dodaje ona smak bulionowi. – Dodać obrane jabłko i ogórki kiszone pokrojone w kostkę. – Kalafior zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody, po czym zmiksować. – Do kalafiora dodać chrzan
To co kochamzamienić na jogurt naturalny. Sama sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, a w smaku przepyszna. Składniki: 1/2 kapusta pekińska 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 2 pomidory 1/2 białej części pora 1/2 pęczka pietruszki majonez(...)jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie paseczki, przełożyc do miski, dodać kukurydzę i pietruszkę. Szynkę, pomidory, ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w kostkę, por w półksiężyce, wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodać majonez z jogurtem 1:1, doprawić solą i pieprzem. Wymieszac do połączenia składników
magiczna kuchnia Kasipotrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ogórki konserwowe 3 łyżki kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej sałatki Link(...)śmietanę, ketchup i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę (koperek, szczypiorek) drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również siekam i dodaję do sosu. Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Do sosu dodaję przyprawy, curry, doprawiam solą , pieprzem i szczyptą cukru i całość dokładnie mieszam- sos jest gotowy. Ugotowane jajka kroję
Uwaga Babcia Gotujeogórki konserwowe - 3 czubate łyżki majonezu - łyżka musztardy sarepskiej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy i gotujemy na parze, lekko solimy pod koniec gotowania. 2. Jabłko, ogórki, marchew oraz pietruszkę kroimy w kostkę. Łączymy z groszkiem, majonezem i musztardą. Podaję do kanapek lub obiadu mięsnego. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcasmaku sałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków. składniki: 5 filetów śledziowych cebula 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone słoiczek marynowanych buraczków 5 jajek ok 150 g sera żółtego ponadto: 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki(...)kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, sok z cytryny i oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu. Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu. Następnie pokrojone w kostkę jajka
6niebopożywne sałatki Przepis na sałatkę z przyprawą kebab/gyros Drukuj przepis Porcji: 5-10 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g piersi kurczaka opakowanie przyprawy kebab/gyros puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych czerwona cebula majonez ketchup olej(...)smażenia Przepis 1 Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy na oleju. 2 Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę. 3 Na kukurydzę kładziemy kurczaka. 4 Kurczaka posypujemy ogórkami oraz czerwoną cebulą. 5 Całość przykrywamy cienką warstwą posiekanej kapusty pekińskiej i smarujemy majonezem oraz ketchupem. 6 Sałatkę wykańczamy kolejną warstwą pierzynki z kapusty. Artykuł Sałatka Gyros pochodzi
Kuchnia Bazylii