Sałatka z tuńczykiem w pikantnej zalewie jest naprawdę rewelacyjna. Połączenie rukoli, pomidorów, ogórka, cebuli i tuńczyka. Całość udekorowana ugotowanym jajkiem. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dodaje do akcji Sałatka zamiast kanapki! Składniki: 1 puszka tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy(...)umyć i osuszyć. Na dno miski umieścić rukolę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na dość cienkie plasterki. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Następnie do rukoli dodać pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na sam koniec dodać tuńczyka z puszki i pokrojone w ćwiartki jajka. Całość delikatnie polać zalewą
Ugotowaćmakaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić(...)patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plochotę do działania? Macie parę kg nadwagi. Proponuję przygotować dietetyczny, ale energetyczny warzywny koktajl z rzeżuchy i ogórka z dodatkiem pieprzu cayenne! Zmiksujcie 2 łyżki rzeżuchy (na wiosnę sieję ją na bieżąco) razem z pokrojonymi wraz ze skórką 2 ogórkami gruntowymi, z dodatkiem 300 ml kefiru, szczypty soli i pieprzu cayenne. Pyszny smak i power do rozpoczęcia nowego tygodnia(...)gwarantowana! Pijąc go regularnie stracimy też na wadze co nieco. The post Koktajl z rzeżuchy i ogórka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórków gruntowych 5 średnich rzodkiewek 350 ml jogurtu naturalnego 350 ml kefiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny garść liści mięty koperek sól, pieprz do doprawienia Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki, jogurt naturalny i kefir. Całość zblendować. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką! Składniki: (2 porcje) 3 łyżki słonecznika garść rukoli 8 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 1/2 ogórka zielonego 1/2 papryczki chili lub przyprawa chilli(...)startej – do ozdoby sól pieprz (jeśli nie używamy chilli pod żadną postacią) oliwa smakowa (użyłam oliwy z pepperoni) Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miski. Ogórek i pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółty ser w kostkę, a świeżą papryczkę chilli w drobną kosteczkę (jeśli używamy). Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić
Moja Delicjaczosnku 150 g jogurtu greckiego 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórków 3 łyżki naturalnego jogurtu pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki
Krakowskie smaki Anioctu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć(...)łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta
Poezja smakusosu sojowego * kilka ziarenek rozgniecionego w moździerzu pieprzu czerwonego * po 1/2 łyżeczki sezamu białego i czarnego sposób wykonania Ogórka umyć, bardzo cienko poszatkować lub pokroić np przy pomocy obieraczki do warzyw. Bardzo delikatnie odcisnąć sok. Składniki zalewy połączyć ze sobą, zalać ogórki, wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki, aby się przegryzło. Przełożyć do naczynia w którym będzie podawana
Mix smakuogórka sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na 6 cząstek. Rukolę myjemy, osuszamy, wkładamy do miseczki. Ogórka świeżego kroimy na pół, a następnie na plasterki. Wykładamy na rukolę. Pomidorki kroimy na pół, kładziemy na ogórkach. Na wierzchu rozkładamy jajko. Przyprawiamy. Całość posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Polewamy sosem winegret lub jogurtowo-miętowym. Przepis
Humanistka w kuchnimacie w kuchni kochanego Nerwusa, który sam nie wie co budzi w Nim niepokój ;) Ale przechodząc do sedna, jednym z podstawowych dodatków przy sushi obok ryby, jest surowy ogórek pokrojony w drobne słupki. Oglądając jeden z odcinków Master Chefa podpatrzyłam fajny sposób na przygotowania go w takiej formie, a mianowicie musicie dokładnie umyć i osuszyć warzywo, następnie ukroić na długość(...)nori, przykładając warzywo do wodorostu nori. Kolejnym krokiem jest okrojenie ogórka przy pomocy dobrego, ostrego noża na około, podobnie jak obieracie jabłko. W ten sposób otrzymujemy jeden duży zielony płat, który teraz należy już tylko posiekać w poprzek w cienkie paski - słupki :) Okrajając ogórka miejcie na uwadze, że powinniśmy to zrobić jak najcieniej. Skórę od ryby odcinam ulubionym nożem
Taste Of My Daywodzie (lub na parze), uważając, aby nie był zbyt miękki. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy jogurt grecki z odrobiną majonezu, pieprzem i szczyptą cukru. Na dużym półmisku układamy ugotowany wystudzony kalafior, obrane i pokrojone jajka, pomidory, ogórki i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy świeżą pietruszką, innym ulubionym ziołem
Zofianapołączenie składników, które warto wypróbować. Składniki na miskę sałatki: 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 5 filetów śledziowych po wiejsku 1 pomarańcza 1 mała cebula 2 jajka 2-3 ogórki kiszone 2 płaskie łyżki majonezu pieprz kolorowy, sól do smaku Przygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj(...)lekko osolonej wody. Przestudź. Ugotuj jajka i pokrój w kostkę. Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie. Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj
Ze smakiem i z pasjąpóźniej popijajcie, gdy tylko najdzie was ochota :) Składniki dla jednej osoby: 2 l wody 2 świeże ogórki 1 cytryna 4 cm imbiru garść liści mięty Przygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy
My Culinary Artklasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 średniej wielkości buraki pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki lub małosolne 3 ząbki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany sok z cytryny(...)pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem
Smakowity Blog Kulinarny