tysiąca wysp 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 mała szalotka 1 mały korniszon pieprz sól opcjonalnie: ugotowane na twardo jajko, pietruszka, oliwki, słodka papryka, pikle Szalotkę i ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę. Majonez i ketchup wymieszać, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku. Można dodać również np. pokrojone jajko, oliwki, pikle. Sos cezar 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu
Obiad gotowybaaaardzo smakowita przekąska Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię
Kulinarny S.O.S.baaaardzo smakowita przekąska Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię
Kulinarne S.O.S.grzanie. Do sosu wrzucamy delikatnie klopsiki jeden obok drugiego dookoła. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na wolnym ogniu by gotowały się 15-20 min. Klopsiki podałam z ryżem basmati i ogórkiem kiszonym. Artykuł Klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeporcje były dla mnie za duże np. wielki pojemnik kapusty na śniadanie, którą jadłam w rezultacie przez pół dnia. Gdyby była połowa tej porcji plus zwyczajna sałata z pomidorem, ogórek kiszony, czy inna mniejsza porcja czegoś innego, nawet pokrojonych surowych warzyw - byłoby to lepsze rozwiązanie dla mnie. Warzywa mogłyby być bardziej al dente. Nie lubię rozgotowanych, a bez tłuszczu
Cytryna&Co.smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu
KucharzycaTakie kanapki lubię i one pomagają mi przetrwać poranek, odżywić organizm. Robi się je szybko i szybko znikają. Użyłam tutaj do smażenia jaj sadzonych ausztacherów ale
Moje Małe Czarowanieczekając na wizytę w Niechorzu u Cywila i jego wybitne carpaccio z albacory, wymyśliliśmy sobie to oto danie :) Składniki: garść rukoli cienkie plastry awokado cieniutkie zrobione obieraczką plastry ogórka plastry świeżego tuńczyka posiekany por kolendra pieprz świeżo mielony sok z limonki sos tamari sos sriracha (jeśli ma być pikantne - u nas było) oliwa z oliwek/olej sezamowy
Cytryna&Co.Pyszna, wiosenna sałatka z rzodkiewek i czosnku niedźwiedziego. Taką sałatkę zrobiłam na wielkanocne śniadanie. Jest bardzo wiosenna. I właśnie teraz należy ją robić, gdyż sezon na
Stare Garytuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym na wcześniej zakiszonym zakwasie - wejdzie w skład
Kulinarne przygody GatityBiałe kiełbaski pieczone w piwie mogą być podane na wielkanocny stół ale równie dobrze sprawdzą się jako gorące danie w menu imprezowym, zaserwowane z bagietką, ogórkiem kiszonym i piwem. Kiełbaski te są mocno przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy. Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje. Chociaż dla dzieci bardziej
Codziennik KuchennyPrzy okazji życzę Wam smacznych, zdrowych i rodzinnych świąt. Smacznego! Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Jajka nadziewane pieczarkami Sałatka z jajek, pora i kukurydzy
Kuchnia Bazyliiserniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami, awokado, kiełkami, łososiem, szczypiorkiem – przepis znajdziecie u nas na blogu w tym wpisie . Jeśli chodzi o dania wielkanocne to szczerze mówiąc to to jest dla mnie tym obowiązkowym
Arbuziakimasła szklanka mąki 4 jajka Twarożek: 500 g chudego sera twarogowego 200 g naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry pęczek rzodkiewki ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe pęczek szczypiorku Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek
Kucharzycababciną sałatkę rozchwytywaną na wszelkich przyjęciach rodzinnych i świątecznych spotkaniach. Tradycyjna Sałatka Jarzynowa - Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora cebula 3 jaja 1 ziemniak 1 ogórek kiszony małe opakowanie groszku małe opakowanie kukurydzy ok. 400 ml majonezu łyżeczka musztardy 1 i 1/2 jabłka sól, pieprz Tradycyjna Sałatka Jarzynowa - Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler
Słodka Strona