gotowania komosy 1 papryka słodka 1 średnia marchewka 1 ogórek świeży 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej ) 1/2 małej cebuli Sos: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie) 1 ząbek czosnku 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (można więcej!) płatki chilli (opcjonalnie, do smaku) Wykonanie: Surową komosę odmierzamy na sitko
Lamarida.plkładziemy plaster łososia, na to makaron, szczypiorek, rzodkiew i ogórek. Zawijamy ze strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego
Symfonia SmakówOdgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule 8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona(...)majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek
ClauditteMissCookingPiekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też je odwrócić w połowie pieczenia. Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz surówką z ogórka i cebuli
Moja Galeria Smakułyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule
OstryKęsłyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule
OstryKęskoreańsku , sałatka azjatycka z komosy ryżowej , ogórki kiszone po koreańsku , warzywa marynowane po koreańsku , boczniaki po koreańsku , koreański pączek wytrawny . Składniki: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2-3 łodygi szczypiorku lub 1 cebulka dymka 1 duży ząbek czosnku 1/2 – 1 łyżeczka papryki chilli w proszku (według uznania) szczypta czarnego pieprzu
Lamarida.plczerwonej papryki 60 g mini korniszonów z chilli 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę bulgur gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy do ostudzenia. Seler odcedzamy na sitku. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Do mięsa dokładamy odsączony seler i kukurydzę. Paprykę i ogórki drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżki octu balsamicznego, sosu sojowego, sosu sweet chilli i 1 łyżeczce cukru. Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko ryż dziki, ryż parboiled, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe i pokrojone domowe ogórki małosolne. The post Kurczak grillowany z ryżem (słodko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chilli, ziele angielskie i czosnek. Podlać winem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kostkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i podlewać nią cynaderki. Wszystko dusić ok pół godziny. Warto było poświęcić trochę czasu na cynaderki :) Cynaderki podałam z ziemniakami tłuczonymi ze śmietaną i kiszonym ogórkiem
Jemy Pijemymiski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli poszarpaną drobno. Wszystko wymieszać razem. Skropić oliwą z oliwek o smaku czosnkowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie mięsa – mięso pokroić w paski o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszoną bazylią. Jajko wbić do miseczki
Kuchnia Pokoleńmoździerzu ziaren kolendry, mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy. uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły. Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki
Jemy PijemyCzas: 30 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 2 jako danie lanczowe i 4 jako przekąska Składniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody(...)mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu Ząbek czosnku Łyżeczka oleju sezamowego Papryczka chilli Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od przygotowania omletu. Rozbij jajka i lekko ubij rózgą, dolej 3 łyżki wody, pół łyżeczki sosu rybnego i wymieszaj. Wsyp łyżeczkę mąki i energicznie wmieszaj całość
Niedzielny kucharzpapryki czerwonej słodkiej 2 łyżki papryki chilli Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku mielonego Sos pomidorowy 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku i bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami Ser tarty żółty Ser pleśniowy 1 /2 cebuli 3 ogórki kiszone Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE: Składniki
Gotowanie Patkidwie krewetki, posypujemy sezamem, ukłądamy poski ogórka, rzodkwi, awokado, liść sałałaty i łyżkę makaronu. Zwijamy jak krokieta i odkładamy na tależ wyścielony papierem do pieczenia (wtedy mamy pewność, że spring rollsy do niczego się nie przykleją), układając kolejne rollsy uważamy, aby się ze sobą nie stykały. Podajemy z sosem sojowym, lub sosem chilli. Smacznego
Cook&Loveimbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony bez skóry. Łososia podałam z ryżem oraz sałatą winegret z pomidorem i ogórkiem
Moja Galeria Smaku