Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników(...)oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem
W kuchni wieczoremprzyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam
Mechanik w kuchniMeller . Genialny pomysł! Składniki na 2 osoby: 6 ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych na ósemki 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na ósemki 3 jajka na ugotowane twardo i pokrojone na ósemki 5 śliwek w occie z wyjętymi pestkami cebula dymka drobno pokrojona (do dekoracji) garść kaparów do dekoracji sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu
Ugotowane pozamiatanesałatkę ziemniaczaną: 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka dymka drobno posiekana ¼ szklanki oleju 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte). Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno dymkę. Olej mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek i wlewamy(...)chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami! Smacznego! Post Prosta sałatka ziemniaczana pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenjeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki :1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy10 ogórków korniszonych2/3 piersi z kurczaka 2 cebulkiSól selerowa SkworcuPrzyprawa do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu 1/2 ząbki czosnku KetchupMajonezKawałek poraWykonanie:Piersi i cebule pokroić w kostkę , dodać przyprawy i wymieszać , odstawić na 10 minut .Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy
Sama słodycz i szczypta chiliblogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź
Kulinarne przygody Gatitykukurydzy – 285g po odsączeniu 1 średnia czerwona cebula – ok. 60 g 3 jajka klasa L Składniki na sos tzatziki : 300g jogurtu typu greckiego 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g) 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania) pół pęczka koperku 10 listków świeżej miety 1 łyżka oliwa z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu(...)godzinę (lub dłużej), by mięso przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kurczaka. Ostudzić. Pora pokroić w półtalarki, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować? W misce ułożyć warstwy: kurczak, por, kukurydza
Kulinarne Przebojeląduje niemalże wszystko, co potrzeba. Później pozostaje nam tylko cierpliwie poczekać na kuriera, który przywiezie nasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach(...)shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany w mojej rodzinie, który
Food Squarelimonką indyka (przepis TUTAJ ) - 2 garście sałaty lub mieszanki sałat - 2 łyżeczki marynowanego imbiru - 1 łyżeczka mieszanki ziół np. greckich - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w pół plasterki - 1 połówka brzoskwini z puszki pokrojona w plastry - piórka czerwonej cebuli - listki bazylii - oliwa z oliwek wedle uznania Wszystko umieść w pudełeczku i nie mieszaj! Tuż przed zjedzeniem w pracy wymieszaj ze sobą
SMYKWKUCHNInich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka
Passions hobbies lifepiersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej
Gorący kąsekosolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy
R'n'G Kitchenziemniaka. Polecam wybierać sztuki jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a nawet sera żółtego jak ktoś lubi. Pyszna wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka. Składniki: Na 3/4 porcje 1 kg młodych jednakowych ziemniaków Sól himalajska gruboziarnista do oprószenia 50 g klarowanego masła Suszony rozmaryn
Wanilia i KardamonGazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej
Kulinarne Przeboje