się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie koszyczka. To już niedługo :) A później testy. Nie ważne. Wróćmy do tego co jest(...)smaczniejsze. Składniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce: Kotleciki: Papryczka chilli Puszka czerwonej fasoli Mała cebula Pół papryki Jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka bułki tartej 1 ząbek czosnku Oregano Tymianek Sól i pieprz Burgerowo: Dwie bułki grahamki
Czarnawisienkasoli himalajskiej 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku 1/2 cebuli Przygotowanie: Do wody dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, cebulę i zagotować. Kiełbasę parzy się w całości, ale przed włożeniem do garnka, trzeba ją nakłuć widelcem. Dodać czosnek przekrojony na pół. Zmniejszyć gaz i parzyć grubszą kiełbasę 20-30 minut(...)Żurek staropolski z białą kiełbaską, ma ciekawy smak dzięki dodatkowi kwasu z kiszonych ogórków. - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem
Codziennik Kuchennyzioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso(...)salaty, dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojone awokado i ugotowaną komosą ryżową. Z oliwy i ziół przygotuj dressing. Polej sałatkę. Sos do potraw mięsnych 400g jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku 3 ogórki, pieprz, sól, Przygotowanie: Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Faszerowane bakłażany
Strefa Zdrowego ŻywieniaGłówkując dzisiaj co zrobić na obiad, okazało się, że zostało nam z wczoraj całkiem sporo kaszy gryczanej. U Was też jada się ją przeważnie okraszoną skwarkami i zagryza kiszonym ogórkiem? Chcą przełamać tę rutynę szperam czasami w internetowych otchłaniach w poszukiwaniu pomysłów. Jednym z pyszniejszych, było jesienne kaszotto , zainspirowane znalezionymi propozycjami i sezonowymi smakami. Tym razem po kuchni unosił się(...)mięso, gulasz czy pieczarki. Rozsmakujcie się w kaszy gryczanej i jej wspaniałych właściwościach ;) Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku lub dymki 2 jajka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 25-30g tartego parmezanu/ grana padano/ regio piatto 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaolej kokosowy bułka tarta Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Do kotletów mielonych najlepiej nadaje się cebula super drobno pokrojona, więc najprościej załatwiam to blenderem. 2. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy wraz ze szczyptą soli, cukru, dużo oregano i majeranku. Gdy się już ładnie podsmaży, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażymy(...)wodą. Kotlety lekko je spłaszczamy, wtedy się lepiej usmażą. Obtaczamy w bułce tartej. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z obu stron. Podaję z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemszklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać wody i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( około 60 minut ). Następnie dodać koncentrat pomidorowy do garnka. Doprawić(...)ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami. Najlepiej smakuje do gulaszu pokrojone pomidory i kiszone ogórki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawysłoik, każdą warstwę mocno ubijając tak, żeby pozbyć się powietrza. Zalejcie kapustę w słoiku pozostałą w misce wodą i obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku kapusty – może zgnić cała i to dość szybko. Obciążcie ją spodeczkiem, małym słoikiem, szklanką z wodą. Pamiętajcie(...)obciążona. Schowajcie ją do lodówki gdy będzie już idealna. Ja jem ją samą, wyjadam często prosto ze słoika. Ale można z powodzeniem zrobić z niej surówkę, dodając posiekaną drobno cebulę, garść świeżego kopru, dwie starte na grubej tarce marchewki karotki, pieprz, sól, cukier i olej. Nigdy nie kiszę na raz więcej niż jedną główkę – przez to zawsze mam świeżą
Karo in the Kitchentalerza przed końcem pierwszej połowy meczu Kolejna moja mundialowa przekąska, to warzywne Spring Rollsy Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie warzywa takie, jakie lubisz ( u mnie papryka żółta i zielona, ogórek, pomidory koktajlowe, szczypiorek, sałata lodowa) oraz papier ryżowy. Wszystkie warzywa należy pokroić w cienkie paski o takiej samej długość, u mnie ok 4cm ale zależy to, od wielkości papieru ryżowego(...)tortilli Do ich przyrządzenia, będziecie potrzebowali: Tortille pełnoziarniste 2 piersi z kurczaka kilka pieczarek tarty ser mozzarella 1 puszka pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Pomidory z puszki blendujemy, przelewamy na patelnie, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiidomu musztardę starofrancuską Dijon firmy Maille, oraz ostatnio upodobałam sobie przyprawę w młynku od Kotanyi- do steków i potraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś(...)patelni grillowej bez tłuszczu), potem układamy plastry schabu i grillujemy dalej, aż oba gatunki mięsa będą miękkie i soczyste. Do tak przygotowanego mięsa podałam sałatę lodową, plasterki pomidorów i ogórka, oraz grillowy rarytas z czosnkiem. Smacznego. The post Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznaczy ogórki kwaszone, dżem jabłkowy i truskawkowy w małych ilościach to tak. Ale to dlatego, że jeżdżąc do Warszawy busem nie mogłam zabrać ze sobą 20 kg ogórków czy 5 łubianek truskawek :) nie mam tyle siły :) poza tym wszystkie przetwory wymagają poświęcenia sporej ilości czasu, a ja po pracy ugotowałam coś (albo i nie) i nie miałam motywacji(...)dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania
Kolorowy Przepisownikcienkie paski, posól i odstaw na 10 minut. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki(...)funkcją grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości kawałków mięsa). Mięso podawaj z ryżem lub kaszą kuskus i warzywami. Kebab jagnięcy Składniki: Jagnięcina mielona – 500g Cebula – 1 sztuka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 4 sztuki Sumak – 1 łyżeczka Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej Sól, pieprz Wykonanie: Zmieloną jagnięcinę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, papryczką chili i czosnkiem
Kuchnia Bon Appetitoliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra(...)porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotować nadzienie: Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż około 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj cebulę i smaż kolejną minutę lub dwie, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek. Smaż parę minut, następnie dodaj listki świeżego tymianku (należy złapać bukiet gałązek tymianku i przeciągnąć po bukiecie gałązek palcami w dół – od łączenia do szczytu gałązek(...)nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami
Moja Delicjaugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy(...)żurem i podajemy na stół. Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 3) ŻUR PO KIELECKU SKŁADNIKI: 1 szklanka kwasu z ogórków 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu) 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 10 dag gęstej śmietany 1 łyżka mąki 20 dag cienkiej kiełbasy ząbek czosnku pieprz do smaku
Moja Książka Kucharska