łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szt ogórka konserwowego sól, pieprz do smaku hyzop oregano 4 jajka Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka konserwowego. Dodajemy mięso
Gotowanie jest łatwestandardowej sałatki jarzynowej. Do mojej sałatki wykorzystałam pierożki z nadzieniem grzybowym, które jest lekko słone i ciekawie komponuje się z maleńkimi kuleczkami mozzarelli. Składniki: opakowanie tortellini mała czerwona cebula pół dużego ogórka zielonego opakowanie mozzarelli w kulkach czerwona papryka pomidorki koktajlowe natka pietruszki dressing: oliwa z oliwek, oregano, pieprz Przygotowanie: Pierożki gotujemy wg opisu na opakowaniu i studzimy. Cebulkę obieramy
Życie ze smakiemłyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże
wegujemyTania i prosta w przygotowaniu :) Składniki: 4-5 ziemniaków 4 jajka 1/2 puszki kukurydzy 4 kiszone ogórki 1 czerwona cebula 10 dkg dobrej szynki wieprzowej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
czarrna od kuchnisprawdzamy zawartość szafek i wtedy przychodzi pomysł… Składniki: 2 flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Flądry obieramy, usuwamy ości ( w przypadku flądry jest to bardzo proste ). Wszystkie wymienione produkty kroimy w kostkę
Smaki Ewysię z tą potrawą :) Leczo z patisonem w grahamce SKŁADNIKI: 2 średnie patisony 1 papryka czerwona 1 papryka zielona bądź żółtka 1 papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow.....Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie mile zaskoczeni,bo to jest naprawde smaczne.Skladniki na 2 porcje:2 srednie ogorki gruntowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moze stanowic samodzielne danie.Moja za kazdym razem jest inna,a sprawia to dodatek ziol.Pyszna z oregano,z dodatkiem miety.tymianku lub bazylii.Skladniki na 2 porcje:2 pomidory2 domowe kiszone ogorki malosolne1 srednia cebula biala lub czerwona lub czosnkowa2 lyzki oliwy cytrynowej1 lyzka octu bialego winnego 1 b.plaska lyzeczka miodusol,pieprzWykonanie:cebule obrac,przekroic na pol i pokroic w polkrazki .Przesypac sola
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój
Chilli Czosnek i Oliwałyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni
Co w głowie piszczycebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.Serek i pestki dodać do warzyw, doprawić do smaku ,dodać olej i wymieszać. Sałatka bierze udział w konkursie
Moje domowe kucharzeniegrejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny ocet jabłkowy do smaku Wykonanie: Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki(...)usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy, jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone
Kulinarne przygody GatityOczywiście co nieco zmieniłam. Od ogórków odkroiłam końcówki, zmodywfikowałam też trochę zalewę pod swój smak i musiałam zrobić jej podwójną porcję. składniki: ok 2,2 kg ogórków gruntowych 2 duże cebule 2 łyżki oleju do każdego słoiczka: kilka zierenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu(...)szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2-3 litki laurowe Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić
Monia miesza i gotujeniż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę(...)cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy ogórki (wcześniejsze ich ulokowanie w garnku, spowolni czas gotowania innych warzyw) oraz sok (ewentualnie), a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPost Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeduże cebule 20 dag żółtego sera olej do wysmarowania naczynia tłuszcz do smażenia sos: 10 łyżek ketchupu 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładnie mieszamy z przyprawą gyros. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu(...)mięso przestanie być surowe. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki w plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym
Pobite gary Barbaryładniki na sos; średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz oliwa z oliwek 1. Wybrać zdrowe, młode grzyby. Dokładnie oczyścić, a jeśli jest potrzeba umyć(...)minut, odcedzić, przestudzić i pokroić. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew, blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy grzybowej pod koniec duszenia. Dodajemy dwa rodzaje papryk
Apetyczna babeczkaSkładniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli(...)potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki, ogórki w drobną kostkę fasolkę z puszki wylać na sito i bez soku dodać do matiasów dodać pozostałe składniki i wlać oleju tyle, ile potrzeba schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięogórki kiszone (średniej wielkości) 1 puszka groszku 1 biała cebula 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Marchewkę oraz ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Groszek odsączamy z zalewy, cebulę siekamy bardzo mocno nożem. Ogórki kiszone obieramy, koimy w małą kostkę. Wystudzone ziemniaki i marchewkę koimy
VioletoweKucharzenieSkładniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera, 2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna(...)sezamu rumienimy na maśle. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórka szklarniowego i korniszony kroimy w półtalarki a cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę. Ser trzemy na tarce. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy. Posypujemy koperkiem i sezamem. Składniki sosu mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem krótko przed podaniem
Pobite gary BarbarySKŁADNIKI DLA 4 OSÓB : 1 szklanka drobnego makaronu Lubella Mini Rurki 3 jaka 1 /2 cebuli 10 dag dowolnej wędliny najlepiej w plastrach 10 dag sera typu feta 4 łyżki natki pietruszki 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz(...)smaku SPOSÓB RZYGOTOWANIA: Jajka gotuję na twrdo, obieram i drobno kroję w kostkę. Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Studzę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Fetą drobno siekam. Szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dodaję majonez
Gotowanie PatkiSkładniki: Dla dwóch osób/ 6 miseczek tacos 1 puszka tuńczyka w sosie rzepakowym Princes 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 mała czerwona cebula 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek Kilka liści sałaty lodowej/masłowej 1 świeży ogórek Sos winegret miodowy: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy(...)solą i pieprzem do smaku. Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki. Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem
Wanilia i KardamonSkładniki: pomidory dojrzałe 6 sztuk większe, ogórki kiszone 4 sztuki średnie, cebula młoda 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, koperek 1 pęczek, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sos sałatkowy włoski Prymat 1 opakowanie dojrzałe pomidory sparzyć (można zdjąć skórkę jak ma się problemy z trawieniem), pokroić w kostkę(...)większej miski ogórki kiszone lub małosolne obrać ze skórki pokroić w kostkę paprykę czerwoną, cebule obrać i pokroić w kostkę dodać pokrojony koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wsypać sos sałatkowy włoski, wlać olej rzepakowy, wszystko wymieszać - najsmaczniejsza sałatka - surówka, u nas jest i dodatkiem do obiadu i jako samodzielna sałatka podana do tostów na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser feta, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę żywiecką pokrojoną w plastry podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę
SMYKWKUCHNI